Karttulan Savikoski ja mylly talviasuissaan

Savikosken kävelysillalla kannattaa piipahtaa haistelemassa menneen loiston tuoksua. Mitä kovempi pakkanen, sen kauniimpaa siellä on. Talvella olen nähnyt koskikaroja, ruokailevan saukon ja jopa pikku-uikun. Paikka on myös lintuharrastajien suosiossa.

Kuopio – Vesanto tieltä (551) käännytään Kuopiosta päin tullessa vasemmalle n.300m ennen Karttulan ensimmäistä liittymää jossa on Valkeisen hautausmaa. Tätä kapeaa ja paljon liikennöityä Savikoskentietä ajetaan pari kilometriä kunnes Savikoski ja vanha saha näkyy. Siitä ei voi erehtyä.

Savikosken kävelysillan alapuolella oleva wanha saha.

Vapaaherra Aminoff rakennutti Karttulan pitäjän Savikoskelle 1840-luvun alussa sahalaitokse,n jonka yhteydessä toimi ns. huoneentarvemylly. Tuo mylly vahvistettiin 1882 Senaatin toimesta tullimyllyksi. Aluksi mylly on ollut joen itärannalla ja saha länsirannalla, mutta myöhemmin Henrikin alullepanema uusi mylly rakennettiin sahan yhteyteen joen länsipuolelle.

SONY DSC

Henkikirjojen merkintöjen ja Savikosken todellisen omistuksen välillä on eroavaisuuksia parinkymmenen vuoden ajanjaksolla.
1865 henkikirjassa mainitaan omistajana Kauppahuone Rosenius & Seseman, jotka olivat Hackmanin ohella Viipurin johtavia sahatavaran laivaajia. Kauppahuoneella oli lontoolaisessa pankissa lainoja ja tämä pankkiiriliike oli lainoittanut Brasiliaan perustettuja rautatieyhtiöitä jotka menivät konkurssiin.

Pankkiiriliike veti lainoitukset pois mm. Suomesta ja näin ollen Karttulassa oleva saha ja mylly kaikkine maineen (142ha) myytiin 16.11.1886 konkurssihuutokaupassa tuolloin sahanhoitajana olleelle Henrik Makkoselle ”kuudentuhannen ja yhden sadan markan” hinnasta (2004: 28042,19€).

Tammikuussa 1890 saha paloi ja Makkonen teki heinäkuussa 1890 kuvernöörille anomuksen uuden myllyn ja sahan rakentamisesta. Hän ei jäänyt odottelemaan luvan saantia, vaan laittoi alulle uuden myllyn rakentamisen ennen kuolemaansa. Henrik Makkonen kuoli 20.10.1890 kurkkukuumeeseen. Mylly valmistui samanvuoden joulukuussa kun taas kuvernööri iski leiman rakennuslupapaperiin 10.3.1891 kun valituksia ei ollut tullut.

Savikosken saha ja mylly 1910 - kuva: sukuseura Henrik ja Maria Makkosen jälkeläiset ry.

Henrikin kuoltua alkoi 20-vuotinen ”Marian kausi” jonka jälkeen eri vaiheiden kautta sähkölaitoksellakin laajentunut sahalaitos maineen (90ha) siirtyi Eino J Aron omistukseen 1957. Samana vuonna loppui sahan toiminta kannattamattomana ja mylly lopetti jauhatuksen vuoteen 1963 mennessä.

Nykyisin Savikosken Oy:n toimitusjohtajana on kauppaneuvoksen poika Erkki Aro Mikkelistä joka viettää osan vuodesta Savikoskella hoitaen kiinteistöjä ja metsiä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6972161 E 500987

Lisää historiikkiä netistä: ”Sukuseura Henrik ja Maria Makkosen jälkeläiset ry”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.