ETELÄ-KONNEVEDEN KANSALLISPUISTO

SILOKALLIOILTA SAARISTON SOKKELOIHIN

Etelä-Konneveden kansallispuisto perustettiin kesällä 2014. Pinnanmuodoiltaan kansallipuiston alue on järvimaiseman ja jylhien kalliomuotojen vuoropuhelua. Länsi- ja pohjoisosista maisema on aavan selkäveden ja laveiden silokallioden hallitsemaa. Etelässä ja idässä on sokkeloista saaristoa, korkeita mäkiä ja murroslaaksoja.

Saaret ovat Etelä-Konneveden kansallispuistoa hallitseva elementti. Ne tarjoavat lähes loputtomasti koettavaa retkeilijälle olipa liikkeellä sitten meloen, retkiluistellen, hiihtäen tai veneillen.

Sekä kansallispuisto että lähiseudut soveltuvat erinomaisesti päiväretkeilyyn. Seikkailumielisille kansallispuiston alueelta ja lähimaastosta löytyy runsaasti kiinnostavia pienkohteita kalliomaalauksesta karsikkoon ja luoliin.

ETELÄ-KONNEVEDEN MAJOITUKSET JA PALVELUT

Sukella luontoon mökin portailta

Mökki on hyvä tukikohta retkeilijälle. Sukella aamulla kauniin luonnon uumeniin levänneenä, ja palaa illalla nukkumaan makoisat unet upean retken päätteeksi.

Löydä ja varaa Konneveden mökit tästä >>

Rautalammin mökit löydät ja varaat tästä >>

Kansallispuiston lähimmät palvelut ovat Rautalammella, josta löytyy muun muassa ruoka- ja sekatavarakauppoja, apteekki, huoltoasemia ja ravintoloita. Palveluiden sijainnit on merkitty oheiseen karttaan. Myös Konnevedellä on muun muassa kauppoja, apteekki ja huoltoasema.

Tsekkaa nämä!

MITEN ETELÄ-KONNEVEDELLE PÄÄSEE?

Helpointa saapua omalla autolla

Etelä-Konneveden kansallispuistoon on yksinkertaisinta saapua omalla autolla. Jos saat mukaasi polkupyörän, kajakin tai kanootin, niin aina parempi, pääset liikkumaan monipuolisesti vesien, vuorten ja metsien puistossa.

Omalla autolla

Kivisalmi, P-paikka ja veneenlaskupaikka, Rautalammintie 1935

Häyrylänranta, P-paikka ja veneenlaskupaikka, Satamatie, Konnevesi

Törmälän kurssikeskuksen P-paikka, Konnekoskentie 552

Kalajan P-paikka on esteetön, mutta puomin takana. Puomiin saa avaimen Törmälästä.

Julkisilla

 • Bussilla pääsee lähimmillään Konnevedelle ja Rautalammille. Kansallispuiston alueelle ei ole linjaa.
 • Alueella liikennöi Sisä-Savon Tilataksi E.Lindroos Oy +358407653398, josta mahdollisuus tilata kuljetus myös kansallispuistoon.

Vertaa vaihtoehtoja!

ETELÄ-KONNEVEDEN REITIT

Ensi kertaa Etelä-Konnevedellä?

Patikoijan kannalta kiinnostavin alue sijoittuu Enonniemeen, jossa sijaitsee liki puolet kansallispuiston maa-alasta. Siellä ovat myös jalan liikkuvia palvelevat pysäköntialueet ja merkittävin nähtävyys Kalajanvuori.

Kalajanvuoren laki kohoaa hieman yli 210 metrin korkeudelle merenpinnasta. Huipulta avautuvat Etelä-Konneveden ja Hankaveden yli kantavat näkymät, joita moni on verrannut kansallismaisemiin. Vuoren kiertää viitisen kilometriä pitkä reitti, joka on ollut paikallisten suosiossa jo pitkään. Se tulee olemaan olemaan myös osa kansallispuiston kehittyvässä reitistössä.

Valtaosa kansallispuiston saarista on hyvin karuja. Kasvillisuudella on runsaasti yhtymäkohtia Metsä-Lapin kanssa. Suurimmilla saarilla riekon nauru yllättää liikkujan. Lappi on läsnä Etelä-Konnevedellä myös nimistön kautta. Kartalta löytyvät mm. Lapinsalo ja Kodanovinen.

Rengasreitit

 • Loukkuvuoren lenkki (2,8 km) kulkee haastavan jylhissä maisemissa ja alkaa Enonniemeltä. Reitin alkupisteeseen voi saapua veneellä, meloen tai esim. polkupyörällä, autolla sinne ei ole pääsyä.
 • Kalajan kierros on 4,6 km pitkä luontopolku joka nousee kansallispuiston huikeimpiin maisemiin Kalajanvuorelle. Loistava valinta ensikertalaiselle, mutta korkeuseroistaan johtuen ei aivan helppo kierros. Lähtö Kalajan pysäköintialueelta tai Törmälästä. Lue tarinamme tästä.
 • Kolmen vuoren vaellus on 16 kilometriä pitkä kierros jylhissä korkeuseroissa, vanhoissa metsissä ja kauniissa järvenrantamaisemissa. Lähtö Kalajan pysäköintialueelta tai Törmälästä.

Esteetön reitti

Vuori-Kalajalla on esteetön reitti.

 • Vuori-Kalajan invaparkkipaikalle johtavalla tiellä on puomi. Puomiin saa avaimen Törmälästä.
 • P-paikalta on 90 metrin esteetön reitti Vuori-Kalajan tulipaikalle.
 • Kotalaavu ja tulipaikka sekä käymälä ovat esteettömiä.
 • Reitillä tarvitsee avustajan.

Lue tarinamme Vuori-Kalajan kotalaavun avajaisista tästä >>

Melontareitit

Alueella on lukuisia melontareittejä. Harkitse ainakin näitä!

 • Kivisalmen kierros, 3 km
 • Käpynän ukon kierros, 4,3 km
 • Rajasaaren kierros, 8 km
 • Toussunlinnan kierros, 18,5 km
 • Konneveden koskireitti, 22 km

Lue melontajuttumme Konnevedeltä tästä >>

JUTTUMME ETELÄ-KONNEVEDELTÄ

Tästä löydät retkitarinamme Etelä-Konneveden laineilta, poluilta ja huipuilta!

ETELÄ-KONNEVESI KARTALLA

Kartaltamme löydät helposti Etelä-Konneveden tulipaikat, reitit sekä tarinamme puistosta!