Uppsalan katedraali

Tiilistä taitavasti rakennettu ranskalais-goottilaistyylinen, ristin muotoinen Uppsalan katedraali on lähes 119 metriä korkea ja hallitsee hurmaavan kaupungin kumpuilevaa maisemaa. Suurin osa rakennuksesta valmistui 1200–1400-luvuilla.

uppsala_katedraali5

Tämän pohjoismaitten korkeimman ja suurimman kirkkorakennuksen suunnitteli ryhmä ranskalaisia arkkitehtejä. Osa katedraalin alkuperäisistä piirteistä tuhoutui tulipalossa 1700-luvulla, ja rakennus onkin nähnyt mittavia restauroimistoimenpiteitä vuosien varrella. Esimerkiksi keskiaikaiset freskot on paljastettu laastin alta ja kunnostettu.

uppsala_katedraali1

Katedraalin monet kappelit toimivat hautoina ruotsalaiselle ylimistölle. Tänne on viimeiseen lepoonsa laskettu esimerkiksi Kustaa Vaasa massiiviseen kiviseen sarkofagiinsa, jonka kanteen on veistetty kuningas kahden vaimonsa kanssa, vaikkakin haudassa on kuninkaan lisäksi hänen kolme vaimoaan.

Kustaa Vaasan alla, arkun jaloissa, on suomalaisille tutut leijona- ja karhusymbolit; muistutus ajasta jolloin Ruotsi hallitsi Suomea.

uppsala_katedraali2

Mystikkoja kiinnostanee kuriositeettina myös Swedenborgin krypta.

Rakennuksessa on hyvin eurooppalainen tunnelma, mikä ilmenee erityisesti moninaisissa koristeissa ja freskoissa. Uppsalan katedraali on sangen vaikuttava kokemus, ja taidokkaita yksityiskohtia ja lyijylasi-ikkunoita tarkastellessa aikaa saa helposti kulumaan paljon. Viileä rakennus on oiva kohde porottavan kuumana kesäpäivänä tai huonolla säällä, ja tasaisesta turistivirrasta huolimatta rauhallisen oloinen.

Katedraaliin on esteetön pääsy.

uppsala_katedraali3

Katedraalin osoite: Domkyrkoplan, 753 10 Uppsala

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.