Varissuon lähimetsät Turussa tarjoavat rikkaita luontoelämyksiä ympäri vuoden

Yksi minulta eniten kyselty kysymys retkeilyyn liittyen on retkikohteiden löytäminen. Yleensä ohjaan ihmiset tutkimaan Retkipaikan karttaa, josta löytää helposti lähiseudulle tutkittavaa seuraaviksi vuosiksi. Toinen ehdotukseni on aukaista jokin maastokartta, joko puhelimella tai tietokoneella. Maastokartoista huomaa pian oman lähialueen metsät. Sitten ei muuta kuin niitä tutkimaan – parhaat retkipaikat löytyvät usein melko läheltä, parhaimmillaan ne alkavat jopa omalta takapihalta, kuten minulla on käynyt.

Pystyn aloittamaan retken suoraan kotiovelta. Ei tarvitse kuin heittää reppu selkään ja kävellä metsään. Varissuon metsä on pitkulainen kaistale, joka kaartuu Turun suurimman lähiön ympärille.

Olen harrastanut vaellusta ja melontaa jonkin aikaa. Olen käynyt pitkillä reissuilla pitkin Lapin erämaita ja Itä-Suomen selkosia sekä kalunnut läpi Järvi-Suomen kauniita luontokohteita, mutta oma lähimetsä osaa aina yllättää. Varissuon metsät ovat luontoarvoiltaan todella monimuotoisia. Alueelta löytyy suojeltuja pähkinälehtoja, taianomaisia kuusimetsiä, kauniita kallioita, saaristomaista mäntymetsää, solisevia metsäpuroja, kuuluisa Littoistenjärvi ja jopa muutama pieni suoalue.

Mitä lähimetsässä sitten voi tehdä? Mitä varusteita sinne tarvitsee mukaansa? Siellä ei tarvitse välttämättä tehdä mitään sen erikoisempaa kuin laittaa kengät jalkaan ja lähteä kävelylle. Lähimetsässä on parasta retken olematon lähtökynnys. Retkelle ei tarvitse mitään varusteita, voit istua vaikka kiven päällä ja kuunnella lintujen laulua ja puiden kahinaa tuulessa.

Minä käyn lähes päivittäin lähimetsässäni. Saatan etä- tai vapaapäivänä ottaa eväät mukaan, termariin juotavaa ja nautin aamupalan tai lounaan luonnon helmassa. Minun ei tarvitse kävellä kovin pitkälle. Yksi lempievästelypaikoistani on vain noin kilometrin kävelymatkan päässä kotioveltani.

Mikäli haluaa enemmän retkeilyfiilistä, voi mukaan ottaa kaasukeittimen tai bushcraft-tyyliselle retkelle voi ottaa risukeittimen. Retki voi kestää puoli tuntia tai vaikka koko päivän. Ihan miten itse viihtyy.

Kun lunta on enemmän, voi matkaan lähteä vaikka hiihtäen. Metsästä toiseen pääsee muutamalla tienylityksellä, ja umpihankihiihtoretkillä olen päässyt tekemään jopa 20 kilometrin pituisia reittejä todella vaihtelevissa ja mielenkiintoisissa maastoissa.

Metsän asukkeja Varissuolla riittää. Muistanpa kerran juuri palanneeni viikon mittaiselta packraft-retkeltä, jossa patikoimme ja meloimme pitkin Itä-Suomen perämetsiä. Harvaan hakatuissa metsissä ei juuri lintuja nähnyt, ja metsät olivat hiirenhiljaisia. Omassa kotimetsässä kävi niin kova sirkutus, ettei välillä kuullut omia ajatuksia. Harvinaisempiakin lintuja pesii metsässä, mutta niiden pesimäpaikkoja en uskalla kertoa. Välillä edestä ampaisee myös valkohäntäpeura, kettu tai rusakko.

Viime keväänä eräs vastaantulija opasti minut sammakkolammelle, jossa kävin maahan makaamaan ja ihailemaan sammakoiden touhua. Kova kurnutus alkoi heti kun sammakot tottuivat minuun, ja niitähän lammessa riittikin, päitä nousi ylös joka suunnasta.

Yksi metsän vakioasukkaista on mustarastas, joita pomppiikin maassa jatkuvasti ruokaa etsien. Kun eräs osa metsästäni kaadettiin pois, hävisivät muutaman mustarastaan pesät ja he olivat eksyneen oloisia pitkän aikaa. Yksi eksynyt kaveri meinasi jopa pomppia etuovesta sisälle.

Tikka ja närhi ovat myös melko yleisiä lajeja. Näitä seuratessa menee välillä tunti jos toinenkin niin, ettei ajankulua huomaakaan.

Varissuon metsissä on myös alueita, joissa on reilusti tammea kasvamassa. Oravat rakastavat tammenterhoja ja piilottelevat niitä vähän joka paikkaan. Myös meidän takapihan kukkaruukuista usein nousee tammen taimia, ja olenkin niitä muutaman jättänyt ruukkuun kasvamaankin.

Metsässä on paljon kuvattavaa luontokuvaajille. Kohteen ei tarvitse aina olla eläin, se voi olla höyhen, sieni, kasvi tai vaikka vain kaunis sammaleinen kivi. Kohteet eivät lopu koskaan.

Vuodenaikojen vaihtelun huomaa parhaiten, kun kävelee samoissa metsissä ympäri vuoden. Minulle uusi vuosi alkaa keväästä, kun luonto puhkeaa uuteen kukoistukseensa. Parasta keväässä on käydä bongaamassa tutuista paikoista ensimmäiset leskenlehdet tai sinivuokot.

Kevään kukkaloisto ja lintujen viserrys on varmasti lempivuodenaikani. Keväällä vietänkin metsässä aikaa niin paljon, kuin mahdollista. Kevät menee nopeasti ohi, ja usein huomaakin kesän tulleen kuin varkain.

Lähiretkeily on retkeilylaji, jota harrastan vaimoni kanssa ylivoimaisesti eniten. Kokenut vaeltajakin voi oppia paljon lähimetsän seikkailuista. Lähiretkillä on myös hyvä käydä testaamassa uusia varusteita ja opetella uusia tapoja retkeillä.

Uudet vaatteet ja varusteet tulevat äkkiä tutuiksi, kun niitä käyttää ensin helpoimmissa olosuhteissa. Näin välttää isoimmat yllätykset itse erämaavaelluksilla. Koiranulkoiluttajat usein kummastelevat varustustani, ja monta hauskaa yhteentörmäystä on sattunut tässä vuosien aikana.

Lähimetsässä voi saada kunnon eräilyretkenkin aikaiseksi, mikäli niin vain haluaa. Vastuullinen risukeittimen käyttö on sallittua lähimetsässäni. Käytän aina palamatonta alustaa, mutta kesällä kuivimpaan aikaan, varsinkin metsäpalovaroituksen aikana, risukeitin jää suosiolla kotiin.

Kesällä ei ole ollut usein tarvetta keittimelle, mutta jos haluan keittää kahvit tai teeveden, niin keittimeksi valitsen silloin kaasukeittimen.

Lähimetsä tarjoaa minulle ilmaisen terapian. Nyt kun vaimoni on ollut lähes puoli vuotta Kuusamossa töissä, olen kärsinyt yksinäisyydestä. Parasta lääkettä on metsä ja luonto, jossa tunnen itseni aina tervetulleeksi.

Metsä toimii myös muissa harrastuksissani. Käyn metsässä myös polkujuoksulenkeillä ja polkupyöräretkillä. Varissuon alueen metsät tarjoavat mahtavan polkuverkoston, jota voi hyödyntää juoksuharrastuksessa. Ilokseni olen huomannut myös paljon maastopyöräilijöitä alueella. Heittäisin väitteen ilman mitään tutkimustietoa, että Varissuon lähimetsässä on pinta-alaan nähden enemmän käyttäjiä, kuin yhdessäkään kansallispuistossamme. Tämä väite perustuu vain omiin kokemuksiini ja voi olla myös väärä.

Turun päättäjille heittäisinkin myös tätä kautta terveiset, että älkää pitäkö näitä metsiä vain joutomaana. Älkää enää lohkoko metsiä asuinalueiksi, nämä metsät ovat tulevaisuudessa kultaakin kalliimpaa ja niitä ei saada enää takaisin, kun ne on kaadettu. Metsät ovat erittäin tärkeä virkistys- ja harrastuspaikka alueen asukkaille. Jos haluaa toimia viisaasti, niin nyt kannattaisi antaa suojelustatus koko alueelle.

Lähimetsissä voi myös yöpyä. Alueelta löytää mitä hauskempia tyylejä viettää yötä, kun heittää ennakkoluulot romukoppaan:

Heitänkin haastena kaikille – lähde omaan lähimetsääsi ja etsi sieltä omat lempipaikkasi. Pidä huolta metsästäsi ja inspiroi muitakin lähtemään lähiretkille. Paikan ETRS-TM35FIN koordinaatit: N=6710845 E=244286.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *