Testissä MiniFinder Atto -koirapaikannin

Saimme maahantuojalta testiin uuden, vasta markkinoille tulleen koirapaikantimen, MiniFinder Atton. Atto on pienikokoinen laite, joka sopii myös pienille roduille kokonsa ja keveytensä puolesta. Meidän testiemme perusteella parhaiten MiniFinder Atto toimii kunnollisissa matkapuhelinkentissä, lähellä asutusta.

MiniFinder Atto on heti käyttövalmis. Siinä on kiinnitysreiät, joten se sopii yleisimpiin pantamalleihin. Tosin kovin paksua nahkapantaa ei kannata lähteä edes yrittämään rei’istä läpi.

Ulkonäöltään laite on minimalistinen, jopa niin, että aluksi hämmästyttää. Missä ovat kaikki nappulat ja namiskat? Paketista puuttuivat vielä kaiken lisäksi käyttöohjeet, joten ei muuta kuin yhteyttä internetiin ja googlettamaan. MiniFinderin kotisivuilta Attonkin käyttöohje löytyy helposti ja se on selkeä. Sitä tosin jäi paketista kaipailemaan, kun laitteen vakuutettiin muuten olevan heti valmis tositoimiin.

Minimalistinen ulkonäkö ei tosin ollut haitaksi ollenkaan, päinvastoin. Eikä laitteen säänkestävyydessäkään ollut moittimista. Akun luvataan kestävän useita päiviä, eikä sen toiminnassa ollutkaan moitteita. Tosin kylmin testauslämpötila oli vain muutaman asteen pakkasen puolella, joten täyttä pakkaskestävyyttä ei voi luvata testin perusteella. Valmistaja kuitenkin ilmoittaa käyttölämpötilan olevan 20 pakkasasteesta 65 lämpöasteeseen, joten perustalvikelit sen tulisi kestää.

Akun varaustilasta saa muistutuksen puhelimeen, joten sen lataaminen ajoissa ennen akun totaalista loppumista on helppoa. Laitteen mukana tulee normaali usb-liitännäinen latausjohto, joten lataaminen onnistuu helposti vaikkapa tietokoneelta. Normaalia verkkovirtaliitäntää latausjohdolle jäi kuitenkin kaipaamaan.

atto_akku lopussa

Laite aktivoidaan ja sitä ”ohjataan” tekstiviesteillä. Kaikki laitteen ohjaustoiminnot tapahtuvat viesteillä, viestikoodien ohjeet löytyvät netissä olevasta käyttöohjeesta.

Laitteeseen on esiasennettu PrePaid SIM-kortti (tässä tapauksessa Sonera). Laite ilmoittaa sijaintitiedot ynnä muut tekstiviestillä, mutta normaalien tekstiviestien hinnat eivät päätä huimaa, joten muutaman kympin latauksella pärjää pitkään. Toki kuluja tulee myös omista, laitteeseen lähetetyistä tekstiviesteistä.

Laite rekisteröidään tekstiviestillä omaan numeroon. Yhteen laitteeseen voi lisätä yhteensä kolme numeroa, jotka voivat kysyä sen sijaintia ja saavat hälytyksen laitteelta. Laitteen eli siis koiran sijainnin saa kysyttyä lähettämällä oman numeron rekisteröinnin jälkeen viestin ”loc” paikantimen prepaid-numeroon. Vastaus tulee noin puolen minuutin sisällä tekstiviestinä.

atto_loc

Laitteen toiminta tekstiviestien kautta on kätevää, mutta meillä Pohjois-Lapissa se teki laitteen käytöstä haastavaa. Puhelimen katvealueita on tiheään, joten metsästyskäytössä toimivat parhaiten gps-paikantimet. Attohan käyttää myös gps-paikannusta, mutta tiedon välittämiseen se käyttää matkapuhelinverkkoa. Atto tosin oli hyvä lisä käytettäväksi yhdessä gps-paikantimien kanssa, sillä gps-paikantimien signaalilla on rajattu kantomatka.

Yhteyksien lisäksi myös karttapohja oli yksi laitteen heikoimmista ominaisuuksista. Kaukana taajamasta GoogleMaps ei ole tarkin mahdollinen kartta, joskin siitäkin osviittaa saa, missä päin aluetta koira liikkuu. Mutta korkeuserot, pienet vesistöt ja muut tarkat karttamerkit puuttuvat laitteen käyttämästä karttapohjasta kokonaan.

Toki mahdollisuutena on tarkistaa tekstiviestissä tulleet gps-pisteet tarkemman kartan sisältävästä käsi-gps-laitteesta, mutta se tuntuu ylimääräiseltä säädöltä. Jos koiran sijainti pitää nopeasti nähdä tarkalla karttapohjalla, ei Atto ole se oikea vaihtoehto. Esimerkiksi metsästyskäyttöön on olemassa vielä ominaisuuksiltaan parempia vaihtoehtoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelkän paikannuksen lisäksi Attossa on monipuolisesti eri toimintoja, joista rajatun alueen asettaminen toimi meillä parhaiten. Laitteeseen määritetään etäisyys, esimerkiksi 100 metriä nykyisestä sijainnista, jonka jälkeen laite hälyttää rekisteröityihin numeroihin, jos koira laitteineen poistuu asetetulta alueelta. Viesti tulee myös, kun laite palaa rajatulle alueelle. Käytimme toimintoa kotipihassa, jolloin saimme heti ilmoituksen, kun paikannin kaulassa kulkeva koira poistui meidän mielestä liian kauaksi kotipihasta. Koira oli helppo käydä huutelemassa takaisin ennen kuin se lähti liian kauaksi.

Muita Atton lisäominaisuuksia on puhelu, eli laitteeseen voi soittaa ja kuunnella, mitä koiran ympärillä tapahtuu. Mikrofoni ei ole parhaimmasta päästä, mutta kyllä sen kautta kuulee, että haukkuuko koira saalista vai ei.

Lisäksi pantaan voi asettaa nopeusrajoittimen, esimerkiksi niin, että jos laite alkaa liikkua yli 70 km/h (jos koira otettu vaikkapa auton kyytiin), se lähettää hälytysviestin rekisteröityihin puhelinnumeroihin. Lisäksi on mahdollista asettaa jatkuva liikkeen seuranta, eli laite paikantaa ja ilmoittaa sijaintinsa 5 minuutin välein.

Atto on hyvä peruspaikannin, joka toimii hyvässä matkapuhelinverkossa (myös GoogleMapsin avaaminen puhelimella vaatii hyvän yhteyden). Ominaisuuksiin ja lisätoimintoihin on helppo löytää perusteet. Esimerkiksi pihassa vapaana oleville lemmikeille Atto on hyvä lisäturva, jos sattuukin, että omalta pihalta otetaan luvattomasti lähdöt.

Myös retkeilijälle oudossa maastossa Atto on hyvä lisäturva karkaavalle lemmikille, mutta retkikohteessa on saatava puhelin verkkoon, jotta paikannus onnistuu.

6 replies
 1. Pete
  Pete says:

  Paikantimelta tulevien koordinaattien linkittäminen johonkin fiksumpaan karttaohjelmaan kuten vaikka orux maps onnistuu helposti. Tällöin kartat saa puhelimeen myös offlinetilassa. Kovin kummoista gsm verkkoa ei puhelinkaan siis tarvitse, riittää että tekstiviestit tulee läpi. Näitä paikkoja on nykyisellään aika harvassa. Laitteen ehdottomasti paras ominaisuus mielestäni on koko. 30 g on aikapaljon vähemmän kuin 300g – varsinkin pienelle koiralle. Suosittelen!

  Vastaa
   • Pete
    Pete says:

    Se riippuu tietysti hiukan mitä puhelinta käytät Teemu tai mikä androidin versio sinulla on. Android 5.1.1 ohjelmistoversio kysyy ensimmäisen kerran avatessasi tekstviestlinkkiä – minkä sovelluksen haluat avaavan sen. Tässä kohtaa valitaan sitten orux maps ja aina. Jos oletussovellukseksi on valittu jo jokin muu tulee oletukset luonnollisesti poistaa. Tämä tapahtuu puhelimen asetusten kautta. Näppärää on myös ladata tarvittavat kartat offline käyttöä varten muistikortille. Maanmittauslaitoksen tietokanta kokonaisuudessaan esim. garminin laitteille löytyy osoittesta /kartat.hylly.org. kokoa vaivaiset 1,7 G. Orux mapsissa ominaisuudet riittää vaikka mihin sijainnin jako yms. ja yhdistettynä Attoon ominaisuudet ovat vastaavat tai jopa paremmat kuin kalliimmissakin sms pohjaisissa tutkissa. Valmistajan omasta traktor ohjelmasta minulla ei ole kokemusta, mutta äkkiseltään kartat eivät pysty kilpailemaan mml:n aineiston kanssa.

    Vastaa
  • Pete
   Pete says:

   Eli MML kartat tulee ladata puhelimeen ja oruxmaps ohjelman karttatiedostoihin. Tämän jälkeen ohjelman asetuksista valitaan se offline-kartta mitä kulloinkin halutaan käyttää. Aiemmassa vastauksessa olikin nuo Attoa koskevat ohjeet.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *