Testissä Ultimate Survival Technologies -selviytymispakkaus

Sain testattavaksi retkeily-, erä- ja metsästystarvikkeita myyvältä Lamnia.fi-verkkokaupalta amerikkalaisen Ultimate Survival Technologies -selviytymispakkauksen, jolla pitäisi selviytyä äärimmäisissäkin olosuhteissa. Tähän hätään en löytänyt sellaisia olosuhteita, mutta testatahan voi vaikka ei erityinen selviytymisen tarve juuri silloin olisikaan.

Selviytymispakkaus on n. 10 kertaa 15 senttiä kooltaan, muutaman sentin paksuinen ja painaa vähemmän kuin kahvipaketti. Jämäkän tuntuisessa muovisessa, saranoidussa kotelossa on hyvin avautuvat ja sulkeutuvat salvat, ja sisältä paljastuvat yhdet BlastMatch-tulukset, kaksi kappaletta WetFire-sytykkeitä, StarFlash-merkinantopeili, JetScream-merkinantopilli ja SaberCut-retkisaha.

BlastMatch-tulukset toimivat jopa yhdellä kädellä.

BlastMatch-tulukset toimivat jopa yhdellä kädellä.

Ennen sanottiin, että ”vain kaksi kättä ja Black&Decker”. Nyt voitaisiin sanoa, että ”vain yksi käsi ja BlastMatch-tulukset”, eli näitä tuluksia voi käyttää vain yhdellä kädellä, jos toinen sattuu olemaan jostakin syystä poissa käytöstä. Vaikka molemmat kädet toimisivatkin, niin yhden käden tekniikalla tulukset pelaavat varsin hyvin pienen harjoittelun jälkeen. Koska itse kuulun siihen ryhmään, joka ottaa laitteet käyttöön ensin ja vasta sitten lukee käyttöohjeet, tulusten saaminen toimimaan kesti hetken, mutta sitten kaikki olikin helppoa.

Paksu sytytyspuikko ei kulu ihan äkkiä loppuun.

Paksu sytytyspuikko ei kulu ihan äkkiä loppuun.

Tulusten muovikotelo voidaan avata painamalla sitä kotelossa olevan merkin kohdalta ylöspäin, jolloin jousen kannattelema sytytyspuikko ponnahtaa esiin. Tuli sytytetään painamalla peukalolla kotelon sivussa olevaa kielekettä, joka puolestaan raapaisee edestakaisin liikkuvaa puikkoa ja synnyttää todella kuuman kipinän, kun puikkoa painetaan sytytettävää kappaletta vasten.

Verrattuna esimerkiksi Swedish FireSteel-tuluksiin, joiden käyttö on melko hidasta, BlastMatchilla voidaan saada jatkuva kipinäsuihku aikaan painelemalla tuluksia edestakaisin useamman kerran peräkkäin, jolloin tulen sytyttäminen hieman hankalampiakin sytykkeitä käyttämällä onnistuu varmasti.

Selviytymispakkauksesta löytyi siis myös kaksi WetFire-sytykepussia, joiden sisältämät sytytyspalat ainakin valmistajan esittelyvideossa palavat vaikka veden päällä. Ohjeessa sanottiin, että sytytyspalasta, joka on vähän sokeripalaa suurempi, voi raaputtaa pieniä hiutaleita sytytettäväksi tai sitten käyttää tarvittaessa koko palanen.

Ei lasten käsiin, kuten eivät muutkaan pakkauksen osat.

Ei lasten käsiin, kuten eivät muutkaan pakkauksen osat.

Sytytyspala ei kummoista kipinää kaivannut, kun jo leimahti tuleen. Valitettavasti selviytymispakkauksessa oli niitä vain kaksi, mutta niitä voi ostaa myös erikseen. Tosin pienikin määrä sytykettä riittää, jos saatavilla on muutakin syttyvää, joten kaksi palaa riittää varsin hyvin.

Hyvin syttyy ja palaa suhteellisen pitkään.

Hyvin syttyy ja palaa suhteellisen pitkään.

Tulen saaminen ei siis ole näistä vehkeistä kiinni. Kun tuli oli saatu syttymään, oli vuoro perehtyä merkinantolaitteisiin. Ensimmäisenä kokeilin JetScream-pilliä, joka antaa kyllä erittäin kuuluvan äänen. Toinen korva viheltää vieläkin, vaikka pilli hiljeni jo päivällä.

Ääntä lähtee ja sitä piisaa, n. 120 desibeliä valmistajan mukaan.

Ääntä lähtee ja sitä piisaa, n. 120 desibeliä valmistajan mukaan.

Äänimerkkien lisäksi tiukassa paikassa merkkejä voi antaa myös pakkaukseen sisältyvällä merkkipeilillä (ja tarkistaa samalla, onko maskara valunut). Merkkipeili on erittäin kätevän kokoinen, kevyt ja nähtävästi kelluva, jos vesillä satutaan olemaan. Sen keskellä on tähystysreikä, josta tiirailemalla käyttöohjeen mukaan etsitään kohde, jolle merkkejä halutaan vilkutella.

Pitäisi herättää huomion kaukaakin.

Pitäisi herättää huomion kaukaakin.

Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä, oli vuorossa retkisaha SaberCut. Käytännössä moottorisahan ketjuhan tuo oli liitettynä nailonlenkkeihin. Ketjussa oli kuitenkin jännä hammastus, eli kaksi hammasta peräkkäin osoittivat oikealle ja kaksi vasemmalle ja niin edelleen, eli sahan pitäisi toimia kaksisuuntaisesti. Rehellisesti sanottuna epäilin, että tokkohan toimii, mutta erehdyinpä taas kerran.

Tämä terä ei heti katkea.

Tämä terä ei heti katkea.

Teräketju suoraksi, kahvat käteen ja sahaamaan. Valitsin noin ranteen paksuisen jäisen puun ja aloin vedellä terää edestakaisin. Terä söi puuhun erittäin hyvin ja nopeasti, ja puu oli hetkessä poikki. Teräketju liikkui sujuvasti ja tökkimättä, joten saha oli erittäin positiivinen yllätys.

Kaikki selviytymispakkauksen osat toimivat niin kuin niiden oli tarkoituskin, ja materiaalit tuntuivat ja näyttivät laadukkailta. Hieman silti jäi epäilyttämään yhden käden tulusten palautinjousen kestävyys ja tulusten toiminta sytytyspuikon ohentuessa, mutta niin pitkään testiin tässä yhteydessä ei ollut mahdollisuutta, että selvyyttä asiaan olisi saatu. Olettaa kuitenkin saattaa, että jousi kestää tulusten käyttöiän.

Sytytyspaloja saa tosiaan hankittua erikseen, ja muutakin sytykettä luonnosta löytyy. Merkinantovälineet vastaavasti eivät käytössä kulu tai mene rikki normaalitilanteissa. Pyöräkuormaajalla niistä tuskin koskaan ajetaan yli. Retkisaha on mahdottoman kätevä, ja melkein teki mieli pistää Stihili myyntiin. Mutta retkisahasta ei sentään moottorisahan korvaajaksi ole, eikä ole tarkoituskaan. Eikä mökkiminiä oteta vastaavasti eräretkelle, jolle SaberCut-retkisahan voisi ottaa mukaan milloin tahansa. Teräketjun teroitusta varten tarvitaan pyöreä, arvioilta 4.0 mm viila ja purupiikille lattaviila.

Käyttöohjeista löytyvät myös olennaiset varoitustekstit.

Käyttöohjeista löytyvät myös olennaiset varoitustekstit.

Mitään negatiivista en Ultimate Survival Technologiesin selviytymispakkauksesta löytänyt, mutta käyttöohjeet olivat vain englanninkieliset. Tosin pakkauksen komponenteissa ei ollut liian monta liikkuvaa osaa, joten suomenkielisen käyttöohjeen puute ei välttämättä estä käyttöä eikä vaaranna selviytymisen mahdollisuuksia hätätilanteissa. Hankintaa saattaa silti haitata mielestäni hieman korkeahko hinta, mutta mistään turhasta ei tämän tuotteen ostaja joudu maksamaan. Joka tapauksessa kokeilemisen arvoinen kokonaisuus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *