Olympiavoittajan kotimaisemissa – Siirinpolku Tohmajärvellä

Siiri ”Äitee” Rantanen voitti hiihtourallaan kolme olympiamitalia ja viisi MM-mitalia. Hän oli lähtöisin Tohmajärveltä, Kaurilan kylältä. Siirinpolku kulkee Kaurilan kylän helppokulkuisilla kyläteillä – matkan varrella on niin kotitalo kuin hiihtolegendan puuveistoskin.

Siirinpolku Tohmajärvellä
Päivämäärä: 27.8.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 357
Reitin pituus: 6 km
Kohokohdat: Todella miellyttävät peltomaisemat, Siiri Rantasen patsas ja kotitalo, Jänisjoen laavu
Parkkipaikka: Kaurilan kylätalon pihassa, osoite Koulunmäentie 17. Runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Matka taittuu kyläteitä pitkin. Mukavat kävelykengät jalkaan.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Tohmajärven reissun toinen kävely. Siirryimme retkikaverin kanssa Mikonpolulta ja Saarion kylästä hieman etelään, Kaurilan kylään. Hiihtolegenda Siiri Rantasen mukaan nimetyn Siirinpolun lähtöpaikaksi oli ilmoitettu Kaurilan kylätalo, Koulumäentiellä. Löysimme paikan helposti ja kylätalolla oli runsaasti parkkitilaa. Paikalla on ilmeisesti myös kesäkahvila. Olimme liikkeellä elokuun lopussa ja lauantai-iltapäivänä klo 16 jälkeen, paikka oli hiljainen.

Jos pysäköit auton kylätalon pihaan, niin heitä reppu selkään ja palaile pihaan tuovalle tielle. Lähtöpaikka ja opaste löytyvät suurinpiirtein samasta paikasta, josta olen ottanut yllä olevan kuvan kylätalosta. Tarkistin postilaatikon, jos sieltä vaikka löytyisi laminoitu reittikartta. Ei, tyhjä.

Kartan voi kuvata – ja tätä kirjoittaessani huomasin, että sen voi toki printata myös netistä mukaan. Tohmajärven luontopolkusivu, linkki tässä – reittikartta avautuu polun nimeä klikkaamalla. Kartassa on kuitenkin pieni virhe. Näyttää, että reitti lähtisi kylätalolta polkua pitkin kaakkoon – näin ei ollut, polku kaarsi mäkeä alas lounaaseen ja lähti sitten hiekkatietä pitkin kaakkoon. Veikkaisin, että kylätalon pihalta on mennyt jonkinlainen oikopolku hiekkateille, nyt se ei ollut käytössä.

Ensimmäinen reittimerkintä löytyy rinteestä noin parinkymmenen metrin päästä kartasta. Siirinpolulla on kaksi reittivaihtoehtoa, lyhyempi on merkitty keltaisella ja pidempi sinisellä värillä.

Mäen alla käännytään hiekkatielle. Risteyskohdissa on selkeät opasteet.

Hiekkatie. Sitä tällä reitillä toki riittääkin.

Noin kilometrin tallustelun jälkeen alkaa varsinainen ympyräreitti. Opasteet olivat vasemmalle, joten tarkoitettu kiertosuunta lienee myötäpäivään. Seuraa todella sympaattinen pellonlaitakävely. Mitä pellolla kasvaa? Piti ihan tarkistaa kasveja tunnistavan sovelluksen kanssa – sinivioletit kukat kuuluivat sinimailaselle.

Tässä maisemassa oli tosi mukava kävellä. Ehkäpä pellon laidalla olisi voinut olla myös penkki taukoa varten.

Maisemaa oli hauska katsella myös pohjoista kohti. Mietin, oliko yksi korkeana kohoavista horisontin kummuista Saarionvaara, jossa olimme pari tuntia aikaisemmin kävelleet Mikonpolulla.

Pelto-osuutta on yli kilometri. Lopulta reitti kurvaa oikealle ja hipoo maalaistalon pihaa, sen jälkeen suunnataan kohti Jänisjokea ja sen rannalla sijaitsevaa laavua.

Tässä vaiheessa voi valita lyhyemmän ja pidemmän reitin väliltä. Pidempi reitti tekee noin kilometrin lisälenkin Jänisjoen laavulle.

Normaalisti en haluaisi kuvaajan varjon näkyvän kuvassa. Tämä kuitenkin kertokoon siitä, että elokuisessa alkuillassa varjot ovat jo melko pitkiä. Reitti laskeutuu tietä pitkin kohti Jänisjokea. Kuusikossa on myös puro, jonka varrella on kyltti Okkulankoskesta ja sen varrella sijainneesta myllystä. Hieman epäselväksi jäi, oliko mylly sijainnut juuri tällä paikalla – puron laidalla näkyi jonkin rakennuksen raunioita. Kyltti kertoo myös vesioinaasta, joka pumppasi vettä mäen päällä sijaitsevalle Immolan tilalle. Vesioinaasta en ollut ennen kuullutkaan, siitä saat tietoa lisää mm. Wikipediasta.

Puro ylitetään siltaa pitkin, laavulle on tästä enää muutama kymmenen metriä. Tämä oli koko reitin ainoa polkuosuus, muuten Siirinpolulla kuljetaan tosiaan hiekka- ja kyläteitä pitkin.

Laavu on Jänisjoen rannan läheisyydessä ja selvästi myös melojien käytössä. Veikkaanpa, että Jänisjoki on mukava melontakohde. Lisätietoa Tohmajärven sivuilla.

Pieni evästauko laavulla, sitten aletiiin palailla kohti Kaurilan kylätaloa. Leveää hiekkatietä, Okkulantietä, kuljetaan tässä hieman yli kilometri.

Okkulantien osuus päättyy Siirin aukiolle ja Siiri Rantasen patsaalle, joka on siis blogin pääkuvassa. Kaurilalainen Veikko Räsänen on veistänyt patsaan – ja siihen on saatu myös aidot kilpasukset. Reitti kurvaa patsaalta Siirintielle ja hetken päästä saavutaan hiihtäjän synnyinkodille.

Nyt reitti palaakin taas tutun pellon reunaan, sen eteläpuolelle. Täältä löytyi se kaipaamani penkkikin. Mukava taukopaikka, ainakin näin ilta-auringon valossa.

Hetken kuluttua päättyy ympyräreitti ja viimeinen kilometri kuljetaan tutuissa maisemissa hiekkatiellä. Palailimme kylätalolle. Laitteet seis – matkamittari näytti noin kuutta kilometriä, aikaa meni hieman yli puolitoista tuntia. Hyvä vauhti, mutta olipa reittikin todella nopeakulkuinen. Emme tavanneet muita kävelijöitä reitillä. Hirvikärpästenkin määrä oli maltillinen verrattuna päivän aiempaan kävelyyn.

Korkeuseroa reitillä on hieman yli 30 metriä. Jyrkkiä nousuja ei ole. Reittiä voi sanoa helpohkoksi, varsinkin kävelyalustan osalta. Ei juuria, kantoja tai kiviä. Vaikka hiekkatieosuutta oli paljon, nautimme peltomaisemista ja Jänisjoen maisemista kovasti. Kruununa hieno Siiri Rantasen veistos!

Sijainti: N=6899569.636, E=683335.041 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=62.183424. GEO:lon=30.5227294

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Mikonpolku
Kemien luontopolku
Aconitum-kierros

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.