Retkipaikan 6 + 2 vinkkiä täydelliseen juhannukseen

Vietätkö juhannusta tänä vuonna omasta rauhasta nauttien, isossa porukassa vai kenties oman rakkaan tai ystävän kanssa kahdestaan? Tekeekö mielesi uppoutua katselemaan kansallismaiseman kauneutta, tai sukeltaa sittenkin vaellusreitin polkujen vietäväksi? Kokosimme vinkit erilaisille juhannuksenviettäjille – kolmen ruokalajin juhannusmenyyvinkkiä unohtamatta. Retkipaikka toivottaa kaikille rauhaisaa juhannusta!

Vaellussielulle: Volokinpolku, Sonkajärvi >>

Maistuisiko juhannuksena pieni vaellus? Erämainen Volokinpolku Sonkajärvellä on mainio vaihtoehto. Hyvien taukopaikkojen ja jylhien maisemien värittämä, yksisuuntainen 30 kilometrin vaellusreitti tarjoaa mielelle rauhaa ja aisteille ihailtavaa. Reitin alku on hillasoiden välissä kiemurtelevaa särkkää, sitten saavutaan jylhiin hautavajoamamaisemiin ja loppumatkasta reitti kulkee jälleen kauniilla mäntykankaalla erämaalampien lomassa.

Volokinpolun maisemia. Kuva: Antti Huttunen.

Seurallisille tyypeille: Helsingin Isosaari >>

Tunnin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta sijaitseva Isosaari on monipuolinen avomeren retkikohde, jossa pääsee kosolti nauttimaan luonnosta ja merituulesta. Jos olet luonteeltasi seurallinen tyyppi etkä halaja vetäytyä yksinäisyyteen juhannuksena, Isosaari sopii kohteeksi sinulle! Entinen sotilassaari avautui yleisölle vasta kesällä 2017. Isosaaren retkeilyrakenteet ovat mainiot: saarella on helppo kävellä, ja iso osa saaresta on saavutettavissa esteettömästi avustajan kanssa. Katso laiva-aikataulut.

Isosaari. Kuva: Milla Leskinen

Koko perheen paratiisi: Storsandin hiekkaranta Uusikaarlepyyssä >>

Uusikaarlepyyssä levittäytyvä jättiläishiekkaranta on mykistävä näky, jota ei äkkiseltään uskoisi Suomesta löytävänsä. Paikka soveltuu hyvin auringonpalvontaan tai vaikkapa päiväretkikohteeksi koko perheelle tai ystäväporukalle. Löydä rantaluonnon reitit, upota varpaat hiekkaan, polski meressä ja kuuntele lokkien kirkunaa – täydellisempää paikkaa on vaikea kuvitella!

Kuva: Antti Kulmanen

Ystävän tai rakkaan kanssa: Pyhä-Nattanen >>

Pyhä-Nattasen huipulle johtava, kahden kilometrin mittainen polku on paikoin kivikkoinen ja haastava, mutta jokainen askel palkitaan ylhäällä. Tänne on mahtava kavuta vaikkapa oman rakkaan tai parhaan ystävän seurassa, aistimaan yksi Suomen pyhimmistä ja mykistävimmistä paikoista. 360-näköala Sompion erämaahan jättää lähtemättömän jäljen mieleen ja verkkokalvoille. Autiotuvassa on kamina, mutta näppärintä on keittää kahvit mukaan termokseen ja nauttia ne huipulla.

Pyhä-Nattasella pääsee hyvällä (?) tuurilla nauttimaan kesäkuisesta lumisateesta. Kuva: Jonna Saari

Rauhasta nauttivalle: Koloveden kansallispuisto >>

Jos nautit ylhäisestä yksinäisyydestä ja ihanasta rauhasta, voi Koloveden kansallispuisto olla sinulle sopiva paikka viettää juhannusta. Tässä puistossa saa kesäaikaan liikkua nimittäin lähinnä käsivoimin. Melojalle puiston palvelut ovat vertaansa vailla. Pakkaa yöpymisvarusteet mukaan ja melo vaikkapa Vaajasalon telttailualueelle, nauti evästä ja pulahda ikiaikaiseen Koloveteen kuin saimaannorppa.

Vaajasalon tulipaikka. Kuva: Petri Pihko

Piehtaroi juhannusfiiliksessä: sukella kansallismaisemaan

Juhannus on suomalaisuuden kulmakiviä. Piehtaroi aidossa juhannustunnelmassa ja suuntaa viettämään keskikesän juhlaa johonkin suomalaiseen kansallismaisemaan. Miten olisi vaikkapa Koli, Vanha Porvoo, Saaristomeri tai Punkaharju? Tee juhannustaikoja, sauno, pulahda uimaan ja nauti!

Kansallismaisemissa on jotain käsinkosketeltavan suomalaista. Kuvassa Punkaharjun kesätunnelmaa. Kuva: Caj Koskinen.

Jokaiselle oman elämänsä tutkimusmatkailijalle: Retkipaikka-sovellus >>

Eikö mikään mainituista retkikohdeista sovi juhannussuunnitelmiisi, tai kaipaatko aina vain lisää kohdevinkkejä? Ei hätää! Mobiilisovelluksemme karttaa selailemalla löydät oman alueesi retkikohteet, vietitpä juhannusta sitten kotikulmilla, mökillä tai jossain ihan muualla. Pohjana on laadukas retkikartta, josta näkee mm. tulipaikat, laavut ja Retkipaikan esittelemät kohteet. Voit selailla ja suodattaa juttuja esimerkiksi kohdetyypin tai maakunnan perusteella.

Juhannusillallinen à la Minna Jakosuo >>

Kruunaa keskikesän juhla herkuttelemalla kotimaisilla retkiruuilla. Kuukauden yksin erämaassa viettänyt Minna Jakosuo on sunnitellut ihanan juhannusmenyyn: alkuruuaksi nokkoskeittoa, pääruuaksi paistettuja uusia pottuja sekä paistettuja muikkuja kesäsoossilla, ja jälkkäriksi nokipannukahvia, nuotiolettuja ja voikukkasiirappia. Lue resepti ja loihdi kesän paras ateria!

Pidetäänhän juhlinnan tuoksinassa huolta myös luonnosta käyttäytymällä fiksusti ja huolehtimalla pienimmätkin roskat roskikseen 🙂

Jutun koonnut: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *