Pahojärven Piilokirkko, Laitila

Synkässä metsässä, on suurista siirtolohkareista muodostunut luolamainen huone, jota kansa kutsuu Pahojärven piilokirkoksi. Tunnetaanpa paikka myös nimellä Härjänkorven kirkko.

Tarinan mukaan isovihan aikana Suomessa liikkui paljon vainolaisia, jotka ryöstivät, polttivat ja tappoivat ihmisiä julmasti. Lähistöllä asuvat varhokyläläiset olivat saaneet sanan, että vainolaiset olivat tulossa kylään. Asukkaat pakenivat Pahojärven saaren kiviluolaan lapset mukanaan. Vain Killun muori jäi estelyistä huolimatta kotiin ja piiloutui aitan rappujen alla olevaan onkaloon. Sieltä vainolaiset kuitenkin löysivät muorin, joka henkensä hädässä paljasti kyläläisten piilopaikan. Vainolaisjoukko meni ja surmasi raa`asti jokaisen kyläläisen, vain Killun muori jätettiin henkiin. Kylä tuli autioksi ja vain Killun muori asusti talossaan. Tuskissaan kyläläiset olivat huutaneet kostoa Killun talolle.

Saattaa tarinassa olla osa liioitteluakin. Tosiasia kuitenkin lienee, että täältä on haettu suojaa milloin mitäkin vainolaista vastaan, jo ennen Isovihaakin, sekä oltu paossa sotaväen pakko-ottoja. Tarina kertoo myös paikalta löytyneistä kehdon jalaksen osista, eli naimattomat naisetkin ovat piilotelleet äpäriään täällä.

Autotieltä johtaa paikalle 700 metrin pituinen polku. Polku paikalle oli selkeä ja hyvin opastettu, jopa punaisin nauhoin puissa. Paikka olisi voinut ansaita komeammankin kyltin, mutta ajatus nyt kai se on tärkein?

Paikassa ei ole mitään varsinaista yhtenäistä luolaa, mutta suuret siirtokivilohkareet luovat suojaisan katoksen alleen. Vuonna 1964 Pyhärännan kotiseutuyhdistys päätti tuoda tämän legendaarisen paikan muun kansantietoisuuteen. Silloin paikalle pystytettiin ”kirkollinen ” risti. Tulijoita odottaa paikalla vieraskirjalaatikko ja alueen historiasta kertova opastaulu, joka on paikalliseen murteeseen oivasti kirjailtu.

Jos liikkuu alueella kannattaa ehdottomasti poiketa paikalla, mutta pelkästään tätä varten en lähtisi kauempaa.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6770378 E 205119

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.