Ei pesua vaan pakkasta! Merinovaate voi kestää loppuelämän: näin valitset päällesi laadukasta merinoa ja hoidat vaatetta oikein

Kaupallisessa yhteistyössä Weekendbee

Merinovillan suosio retkeilyvaatteiden materiaalina kasvaa. Retkeilyolosuhteissa merinon lämmittävät ja hikeä iholta poistavat ominaisuudet ovatkin vertaansa vailla, mutta vaateostoksilla kannattaa olla hereillä eikä ostaa mitä tahansa. Epäeettisen merinovillan tuotantoon liittyy raakuutta, jossa lammas kärsii valtavia kipuja. Eettisesti tuotetut merinovaatteet ovat usein myös laadukkaampia, jolloin voit oikealla huollolla saada niistä loppuelämän retkivaatteita.

Merinovilla tulee merinolampaasta. Merinolampaan villa on pehmeää ja pitkäsäikeistä, mikä tekee myös merinovillasta pehmeää ja miellyttävän tuntuista. Merino ei siis kutita eikä pistele, mutta muutoin sillä on kaikki tavallisen villan ominaisuudet: se lämmittää tehokkaasti, tuo kosteuden pois iholta, on antibakteerista eikä tarvitse pesuja.

– Tekokuituihin verrattuna merinon etu on se, ettei se ala haista, sekä se, että merino lämmittää myös kosteana. Vaikka esimerkiksi fleece on materiaalina pitkäikäistä, niin ajan myötä se alkaa haista pesuista huolimatta niin, että vaatetta ei tee enää mieli käyttää, ja sitten pitää ostaa uusi, sanoo Aissa Paronen vastuullisiin ulkoiluvaatteisiin erikoistuneesta Weekendbee-verkkokaupasta.

Merinovillan suurimpia tuottajamaita ovat Uusi-Seelanti ja Australia, Etelä-Afrikka ja Argentiina. Suomessa merinoa ei tuoteta.

– Merinolampaalle parasta elinaluetta ovat kuivat ylänköalueet, Paronen kertoo.

Mitä on mulesing?

Merinovillan eettisyydestä puhuttaessa tärkeimmäksi näkökulmaksi nousee se, onko merinovilla mulesing-vapaata vai ei. Mutta mitä mulesing oikein tarkoittaa?

– Merinolampaalla on hirveän iso ja kurttuinen iho. Tällaisen ihon poimuihin pesiytyy tietenkin erityisesti lampaan pepun alueelle helposti erilaisia ötököitä, syöpäläisiä, jotka elävät ja lisääntyvät ihopoimujen välissä ja sairastuttavat lampaan niin, että hoitamattomana se kuolee. Mulesing on toimenpide, jossa lampaan ihoa leikataan pepusta pois, jotta syöpäläisiä ei sinne pääsisi kertymään, Paronen selittää.

Tämähän kuulostaa äkkiseltään siltä, että mulesing olisi lampaan kannalta hyvä asia. Onko näin? Ei missään nimessä.

– Mulesing on lampaalle äärimmäisen kivulias toimenpide. Siinä ei käytetä puudutuksia, iho vain leikataan. Syöpäläisten aiheuttamat terveysongelmat lampaalla ovat vältettävissä muutoinkin kuin mulesingilla, esimerkiksi huolehtimalla eläinten hygienisistä ja yleisesti ottaen paremmista elinolosuhteista, Paronen alleviivaa.

Merinoa ei yleensä tarvitse pestä koneessa. Vaatteen voi käytön jälkeen tuulettaa tai laittaa vaikka pakkaseen.

Mistä eettisen merinon tunnistaa?

Uusi-Seelanti on hiljattain kieltänyt mulesing-toimenpiteet kokonaan. Muissa maissa merinovillan mulesing-vapautta valvotaan erilaisilla sertifikaateilla.

– Korkein ja tiukin merinon sertifikaatti on Uudessa-Seelannissa käytössä oleva ZQ. ZQ-sertifioitu villa on paitsi mulesing-vapaata, myös muutoin mahdollisimman eettisesti tuotettua, eli lampaat ovat saaneet kasvaa mahdollisimman hyvissä olosuhteissa, Paronen kertoo.

ZQ-sertifioitua merinoa käyttää muun muassa suosittu Mons Royale -ulkoiluvaatemerkki. Monilla isoilla vaatevalmistajilla, kuten Patagonialla, on lisäksi omat sertifikaattinsa eettiselle merinolle. Valmistajien kotisivuilla on yleensä laajat selvitykset siitä, mitä heidän omat sertifikaattinsa kattavat. Myös Weekendbeen sivustolla myytävistä tuotteista löytyy selvitykset suoraan verkkokaupasta. Mons Royalen ja Patagonian lisäksi muun muassa kotimainen North Outdoor käyttää vain mulesing-vapaata merinoa tuotteissaan.

– Kun kuluttaja on ostamassa merinovaatetta, niin minimissään tulisi katsoa, että siinä on Mulesing free -merkintä. Mahdolliset muut sertifikaatit ovat plussaa siihen päälle. Hinta kertoo jonkin verran merinon eettisyydestä, kaikkein halvimmat merinovaatteet eivät ole mulesing-vapaita.

Kuluttaja voi luottaa varmasti ainakin siihen, että jos merinovilla on mulesing-vapaata, on siitä myös merkintä tuotteessa.

– Jos mitään ei ole asiasta mainittu, niin kyseessä ei ole mulesing-vapaa tuote.

Eettisesti tuotettu merino on usein myös kokonaisvaltaisesti laadukkaampaa: neulos on paksumpaa ja saumat kestävämmät.

Älä pese merinovillaista vaatetta

Eettisesti tuotetussa merinossa kestävyys ei rajoitu ainoastaan lampaiden elinolosuhteisiin, vaan kokonaisvaltaisemmin myös lopullisen vaatteen laatuun.

– Eettisestä merinosta valmistetut vaatteet ovat yleisesti laadukkaampia, mikä näkyy paksumpana kankaana ja tiheämpänä neuloksena, jolloin ne kestävät paremmin eivätkä reikiinny helposti. Saumat ovat yleensä näissä vaatteissa myös suorassa ja kestäviä, Paronen sanoo.

Tällainen vaate myös maksaa hieman enemmän. Toisaalta hinta maksaa itsensä takaisin siinä, ettei uutta tarvitse enää ostaa. Merinovaate voi kestää jopa läpi elämän, kunhan sitä hoidetaan oikein.

– Merinovaatetta ei kannata pestä, vaan tuuletus riittää. Vaatteet kannattaa tuulettaa esimerkiksi laittamalla ne talviyöksi ulos. Jos vaatteeseen tulee tahra, se kannattaa puhdistaa erikseen esimerkiksi sappisaippualla, Paronen neuvoo.

Liian ankara pesu tuhoaa merinovaatteen helposti. Ensinnäkin liiän lämpimässä pestynä merinovaate kutistuu kuten tavallinenkin villavaate. Mutta peseminen voi saada aikaan myös paljon muuta vahinkoa.

– Tavallisella pesuaineella peseminen irrottaa villasta sen luontaista rasvaa, jolloin villan kestävyys ja antibakteeriset ominaisuudet kärsivät. Peseminen myös kuluttaa vaatetta, jolloin sen käyttöikä lyhenee lisää. Jos vaate on tosiaan aivan pakko pestä, niin se tulee pestä villa- tai hienopesuohjelmalla, villalle tarkoitetulla pesuaineella.

Miten merinossa oleva reikä paikataan?

Jos merinoon tulee reikä, se kannattaa paikata. Paikkaus onnistuu samalla lailla kuin mihin tahansa villaan.

– Merinovillan ohut neulos vaatii paikkaajalta hieman enemmän tarkkuutta ja sorminäppäryyttä, mutta käytännössä homma toimii samalla lailla kuin villasukan tai muun neuleen parsiminen.  Optimitapauksessa reikä korjattaisiin samalla langalla kuin itse paita on, mutta toki mikä tahansa ohut lanka käy, Paronen sanoo.

Jos parsimistaidot ovat ruosteessa, voi apua katsoa vaikkapa tästä Kotivinkin Youtube-videosta.

– Neuleessa oleva reikäkohta kannattaa pingottaa varovasti vaikka omaa polvea tai muuta kuperaa pintaa vasten, jotta reiän ja sen ympärillä olevat neulokset näkee paremmin, Paronen vinkkaa. 

Merinovaate on hyvä säilyttää vaatepussissa, jolloin mahdolliset kuoriaiset eivät pääse siihen käsiksi.

Paronen muistuttaa, että merinovilla on sataprosenttinen luonnontuote – käyttöikänsä päähän tulleen vaatteen voi hävittää kompostissa.

– Se on täysin orgaaninen tuote, siitä ei jää luontoon mitään.

Merinovilla pähkinänkuoressa

  • Merinovilla on pehmeää iholla ja lämmittää kosteanakin.
  • Kun ostat tuotteen, varmista, että siinä on merkintä vähintään mulesing-vapaudesta.
  • Älä pese merinovillaista vaatetta – tuuletus riittää. Pesulla lyhennät vaatteen käyttöikää tai voit jopa pilata sen.
  • Jos vaatteeseen tulee tahra, pese tahra erikseen esimerkiksi sappisaippualla.
  • Jos vaate on pakko pestä, käytä villa- tai hienopesuohjelmaa ja villalle sopivaa pesuainetta.
  • Merinoon ilmestynyt reikä paikataan parimalla – samalla tavoin kuin missä tahansa villavaatteessa oleva reikä.
  • Käyttöikänsä päähän tulleen merinovaatteen voi hävittää kompostissa.
Retkivaatteiden ja -varusteiden käyttäminen loppuun on vastuullista – vältä ostamasta uutta vain muodin tai mielihalujen vuoksi.

”Eettinen mutta muilta ominaisuuksiltaan huono tuote jäisi käyttämättä”

Retkipaikan tiimiin kuuluva Karoliina Säkö kertoo seuranneensa viime vuosina merinon nousua retkivaatemarkkinoilla. Hän on itsekin ostanut ohuen merinokerraston pari vuotta sitten ja sai nyt Weekendbeeltä mulesing-vapaan Varg-merinoalusasun voidakseen kertoa, miltä eettisesti tuotettu merinovaate vaikuttaa.

– Olen kuullut mulesing-merinosta ja tunnen pienen pistoksen sisälläni, sillä en ole ihan varma minkälaista merinoa se aiempi kerrastoni on, Säkö sanoo.

Hän vahvistaa, että Varg-merinokerrasto on sekä pehmoinen että kestävän tuntuinen, eikä kutita ihoa. Kestävyys on Säkölle tärkeä ominaisuus, sillä hän kuluttaa kaikki retkivaatteensa aivan loppuun saakka sen sijaan, että hankkisi mielellään uusia. Säkön retkivaatekaapista löytyy myös fleece-vaatteita, jotka hän aikoo käyttää loppuun, mutta uutta fleeceä hän ei aio enää ostaa sen mikromuoviongelmallisuuden sekä hiostavuuden ja hajuherkkyyden vuoksi.

– Muihin kerrastoihini verrattuna Varg-kerraston neulos on tiiviimpää, ja varsinkin paita on vähemmän ”aluspaitamainen”. Tämän kanssa voi ihan hyvin olla ihmisten ilmoilla ilman, että pitää pelätä minkään kuultavan tästä alta läpi.

Säkö huomauttaa, että tuotteen on tärkeää olla myös käyttöominaisuuksiltaan hyvä, jotta se kannattaa hankkia – pelkkä eettisyys ei riitä.

– Pidän siitä, että vastuullisuus on automaattisesti osa tuotetta eikä syrjäytä sen muita ominaisuuksia. Eettinen mutta muilta ominaisuuksiltaan huono tuote jäisi käyttämättä, ja minun pitäisi hankkia toinen vastaava tuote oikeaa käyttöä varten, jolloin taas kuluttaisin enemmän.

Lue lisää:

Mietitkö vastuullisuutta retkivaateostoksilla? Suomalainen Weekendbee-verkkokauppa kokoaa vastuulliset vaatemerkit yhteen

Karoliinan kerraston osat: Varg-housut ja Varg-paita

Suosittuja merinovillatuotteita: naisten aluskerraston pitkähihainen paita, miesten välikerraston neulepaita, naisten pitkälahkeiset aluskerraston housut, miesten boxerit

Weekendbeen kaikki merinovilla-tuotteet

Juttua täydennetty 6.11.2019 vinkeillä kuinka merinossa oleva reika korjataan.

Teksti: Jonna Saari

2 replies
  1. Pinja
    Pinja says:

    Kiitos, hyvä teksti! On kuitenkin hyvä muistaa, ettei villa ihan taikakuitu ole: ihoa vasten käytettävä vaate on hyvä kuitenkin joskus pestä, koska esim. kaikki ihosta luonnollisesti irtoava hilse, ym. ei välttämättä muuten lähde ja ajan kanssa heikentää villan ominaisuuksia. Pesuvälit voivat kuitenkin olla huomattavan harvat verrattuna keinokuituihin. Villa-alusvaatteissa tietysti eri säännöt (esim. alushousut). Juttuun voisi pesua käsittelevään kappaleeseen vielä täydentää maininnan lanoliinikäsittelystä pesun yhteydessä?

    Vastaa
    • Toimitus
      Toimitus says:

      Hei Pinja ja kiitos paljon kommentistasi! Tosiaan villavaatteen pesu satunnaisesti on ok, kunhan se tehdään villa- tai hienopesuohjelmalla ja villalle tarkoitetulla pesuaineella 🙂 Lanoliinikäsittely on aihe, johon kannattaa tutustua huolella etukäteen ja siitä löytyykin mukavasti tietoa eri sivustoilta. Käsittely tekee villasta paremmin vettä hylkivän ja toimii siten hienosti uloimmissa villavaatteissa, mutta alusvaatteiden kanssa tilanne voi olla toinen, koska silloin kosteus ei kulkeudu enää niin hyvin pois iholta.

      Terveisin Jonna / Retkipaikka

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.