Mossalan luontopolku ja näkötorni johdattavat ihanaan Saaristomeri-näköalaan

Mossala on osa Saariston rengastietä, ja sieltä lähtee lautta Iniöön. Mossalassa toimii lomakeskus mm. mökki- ja karavaanipalveluineen, ja löytyypä sieltä pieni luontoreittikin näkötorneineen. Nämä luontoelämykset voi ja kannattaa kokea vaikkapa lauttaa odotellessa tai lomakylässä yöpyessä.

Näkötorni kartalla

Mossalan lomakeskuksen pihalle saapuessa on suuri karttataulu helppo huomata lauttarannan ja resparakennuksen vierestä. Rantaa pitkälti mukaileva luontoreitti vaikuttaa jo kartalta katsottuna antoisalta, sillä sinne on merkitty niin auringonlaskun kuin auringonnousunkin katselupaikat, joogapaikka sekä näkötorni. Reitti on selvästi tehty ajatuksen kanssa!

Me saavuimme paikalle syyskuisena alkuiltana. Lomakeskuksen edessä meri oli tyyni, eikä paikalla juuri ollut ihmisiä. Kolme joutsenta liikkui rantaviivan lähellä aterioimassa, ja muutamissa mökeissä oli majoittujia. Iniöön vievää lauttaakaan ei ollut näköpiirissä.

Päätimme äitini kanssa kiertää luontoreitin osittain ja kavuta sen jälkeen näkötorniin. Paikalla olleen karttataulun sekä viittojen avulla reitille oli helppo suunnata. Melkein saman tien nousimme kauniille näköalakalliolle, jossa oli penkkejä maiseman ihastelua ja Saariston tunnelmasta nauttimista varten.

Aurinko olikin melkein jo laskemassa.

Vietimme kalliolla pienen tovin maisemaa ja sen yksityiskohtia ihaillen, ennen kuin jatkoimme sorastettua reittiä eteenpäin. Matkan varrella meri pysytteli tiiviisti vierellä, mutta huomio kiinnittyi sen lisäksi myös muutamiin todella suurikokoisiin puihin. Metsä oli selvästi vanhaa, erilaiset puut olivat sekä paksuja että korkeita.

Pari kertaa oli astuttava metsästä rannan puolelle ja yksinkertaisesti vain ihailtava merta. Tällä puolella tuuli oli kovaa ja aallot sen mukaisia. Vastarusko maalasi maiseman ihaniin pastelliväreihin.

Edettyään rantaviivan tuntumassa hyvän matkaa reitti kaartui hieman oikealle ja ristesi frisbeegolfradan kanssa. Tässä kohdin me otimme suunnan kohti näkötornille johtavaa reittiä. Tässä käytin puhelimen maastokarttaa hieman apuna, kun en ollut tullut ottaneeksi valokuvaa karttataulusta.

Nousu vuorelle oli mukavan jyrkkä iltajumppa. Reitti oli selkeä ja sorastettu, ja sen varrella oli useampikin istuinpenkki sekä roskakori. Nousun myötä puut kävivät pienemmiksi ja käkkäräisemmiksi, vaan eivät nuoremmiksi. Monissa männyissä oli mahtava kilpikaarna, ja alaspäin kasvavat latvat kielivät, että monet puut olivat hyvin vanhoja. Näimme myös palokärjen lehahtavan metsikössä.

Lopulta näkötorni tuli näkyviin, ja se oli suuri ja hyvin tukeva. Portaitakaan ei tarvinnut astella kieli keskellä suuta, niin hyvin ne oli tehty.

Ylhäällä saimme huomata auringon hävinneen pilvien ja melkein jo horisontinkin taakse, mutta maisema oli vielä sopivan valoisa ja kaunis, syksyinen ja iltaruskoinen. Tuuli oli navakka ja tuoksui mereltä. Meille henkilökohtaisesti juuri tällä maisemalla ja paikalla on suuri tunnearvo jopa vuosikymmenten takaa, joten vietimme huipulla hyvän tovin paitsi näköalaa ihaillen, myös ihan vain tunnelmaa ja hetkeä fiilistellen.

Suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän kohteeseen, Mossala Island Resortiin ja Mossalaan laajemminkin!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.