Miten taittuu matka halki Pohjois-Norjan koiravaljakolla? Seikkailun jokamiesluokka -podcast, jakso 17 – haastattelussa Riku Setälä

Seikkailun jokamiesluokan 17. jaksossa haastateltavana on Levillä asuva koiravaljakkokuski Riku Setälä, joka omien sanojensa mukaan on syntynyt pentulaatikkoon. Koirien keskellä koko ikänsä ja valjakkokoirien kanssakin jo varsin nuoresta kasvanut ja kisannut Setälä on osallistunut maineikkaaseen Finnmarksløpet-valjakkokisaan Pohjois-Norjassa. Setälälle valjakkoajo on elämäntapa ja nykyään myös ammatti, jonka ympärillä elämä pyörii vuoden ympäri.

Koiravaljakko muodostuu esimerkiksi neljästä, pareittain reen edessä juoksevasta koirasta. Lajista on monia kisavariaatioita, joissa juostavan matkan pituus vaihtelee ja myös koirarodut sekä valjakkoja vetävät koiramäärät ovat erilaisia. Finnmarksløpet on Euroopan suurin pitkän matkan kilpailu, ja sen kisamatkat ovat 600 ja 1200 kilometriä. Koiratyyppinä on pitkän matkan kisoihin sekä retkeilyyn varta vasten jalostettu alaskanhusky. Se voi edetä satoja kilometrejä, pärjää huonoissakin sääolosuhteissa ja sillä on myös valtava ruokahalu.

Vaativa reitti kiertää Pohjois-Norjan karuimpia ylänköjä, ja reilun kolmen vuorokauden aikana kuskit eivät juurikaan ehdi nukkua. Koirien tarpeet ja hyvinvointi ajavat aina kuskin tarpeiden edelle, joten taukopaikoilla koirien huollon jälkeen kuskille jää vain hetki aikaa levätä ja tankata.

Seikkailun jokamiesluokka -podcast, jakso 17

Miten koirajoukkueen johtajaksi tullaan? Mitä kaikkea kisan aikana voi tapahtua? Entä kuinka pitkään kisaan varaudutaan ja miten sitä varten treenataan vuoden mittaan? Lukemattomiin erilaisiin valjakkokisoihin elämänsä aikana osallistunut Setälä kertoo podcastissa kisaan valmistaumisesta, eri koiraroduista sekä kokemuksistaan Finnmarksløpetistä, jossa hän on osallistunut 600 kilometrin kisamatkalle.

Rikun löydät myös Instagramista @powerun_adventures

Seuraa Seikkailun jokamiesluokka -podcastia

Löydä kaikki jaksot täältä

Lue podcastin taustat – haastattelussa podcast-isäntä Mikko Lindholm

Instagram @Seikkailunjokamiesluokka

Jutun koonnut Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.