Luonnonmaan uusi luontopolku Naantalissa

Kultaranta Resortin ja Turun Aikuiskoulutuskeskuksen matkailu- ja luonnonvara-alan opiskelijoiden yhteistyönä toteuttama ulkoilureitistö Naantalin Luonnonmaalla, Särkänsalmen sillan lähimaastossa, on avattu aivan lähiaikoina.

luonnonmaanluontopolku-2

Täysin valmis reitistö ei vielä ole, mutta mikään ei estä lähteä metsään tallustelemaan. Keskeneräinen vaikuttaisi ainakin olevan opastetaulu, jonka kehys oli jo pystyssä, mutta tekstintynkää ei näkynyt vielä ollenkaan.

luonnonmaanluontopolku

Vaikka luontopolku kulkee Turun saariston sydänmailla Luonnonmaan saaressa, ei merta näy sen varrella. Naantalista Merimaskuun ja Rymättylään vievän tien läheisyydessä oleva reitistö ei siten yllättävää kyllä edusta perinteistä saaristoluontoa, koska samankaltaiseen metsään voi törmätä muuallakin päin Suomea. Polut mutkittelevat niin talousmetsätyyppisillä mäntyvoittoisilla alueilla kuin soisilla ja kallioisillakin osuuksilla.

Luontopolun virallinen parkkipaikka on Kultaranta Resortin alueella, Rymättyläntien toisella puolella. Siitä on helppo loikkia tien, joskin vilkkaan sellaisen, yli etsimiään luontopolun alkupistettä.

luonnonmaanluontopolku-3

Reitit on erittäin hyvin merkitty. Valkoisia täpliä on läiskitty todella tiheään. Sinistä ja punaista eristysnauhaa killuu puissa, eikä opastetolpissakaan ole säästelty.

luonnonmaanluontopolku-4

Parkkipaikalta on vajaa kaksi kilometriä Isäparkkiin, josta voi valita joko keskivaativan Ilveskallion reitin tai Legendaarisen Ketunkallion reitin, joka on vaativuusluokittelultaan helppo. Jos molemmat lenkit kiertää ja palaa takaisin parkkipaikalle, kertyy reissulle mittaa noin kuusi kilometriä.

luonnonmaanluontopolku-5

Merkillisesti nimetystä Isäparkista tulee mieleen perheenpää, joka jätetään penkille mutustelemaan lenkkimakkaraa ja juomaan olutta, kun voimat tai mielenkiinto eivät riitä kummankaan reitin kiertämiseen. Tiedä sitten kuka moisen nimen takana on.

luonnonmaanluontopolku-11

Isäparkki ei ole ainoa nimikummajainen matkan varrella. Muita ihmetystä tai hilpeyttä herättäviä nimiä ovat ainakin Kolmensolan Koivula ja Mäyräsolan lankonki.

luonnonmaanluontopolku-6

Kolmensolan Koivulassa on iso tulentekopaikka ja upouudet puuceet. Sinne pääsee jopa autolla. Ilmeisesti paikalla on pidetty jonkinsortin kokoontumisiakin. Penkkejä nimittäin on kuin kesäteatterissa ja isolla aukiolla mahtuisi vaikka itse Niinistö pitämään puheen.

luonnonmaanluontopolku-10

En huomannut Ilveskallion reitissä ja Legendaarisessa ketunlenkissä pahemmin eroja, vaikka ne onkin luokiteltu vaativuustasoltaan erilaisiksi. Nousuja ja laskuja on mielestäni aikalailla yhtä paljon. Maasto vaikutti samanlaiselta, joskin Legendaarisen ketunlenkin varrella oli enemmän suota.

luonnonmaanluontopolku-7

Koska reitistö on juuri avattu, on siellä vielä melkein maalille tuoksuvat pitkospuut, rappuset ja muut rakenteet. Metsäpolkuja on kuitenkin selvästi kävelty jo vuosikausia aikaisemmin, sillä polut eivät itsekseen muodostu.

luonnonmaanluontopolku-8

Ilveskallion reitillä oli merkillinen aaltopeltinen hökötys, jota veikkasin ensin vanhaksi pontikkatehtaaksi. Se kumminkin osoittautui koulupoikinen vuonna 1958 rakentamaksi Emma -nimiseksi laavuksi. Ihme ja kumma, se on pystyssä vielä 56 vuoden jälkeen.

luonnonmaanluontopolku-9

Legendaarisella Ketunlenkin varrelta löytyi komea uusi Karpaloiseksi nimetty laavu. Se on rakennettu kalliolle suon ylle. Tuuli sopi ikävästi juuri laavulle ja sateen piiskaamat sisätilat olivat märkiä. Paikka vaikutti muuten kyllä sellaiselta, että aion vielä joskus mennä sinne kabanossejani grillaamaan.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6713422 E 221569

Julkaistu aiemmin Kaislatuuli -blogissa.

4 replies
 1. Krisse, Hessu, Leena ja Kai
  Krisse, Hessu, Leena ja Kai says:

  Erittäin hyvin merkitty polku. Karpaloisten laavu oli hyvä, jopa niin hyvä, että omat puumme loppuivat kesken. Metsä oli ”talousmetsää”, mutta polku toimi talvellakin. Parkkipaikka on vähän hankalassa paikassa ja kaukana. Se pitäisi saada Rymättyläntien pohjoispuolelle. Opastetaulu puuttuu lähtöpisteestä. Kokonaiskokemus jäi reilusti plussalle.

  Vastaa
 2. Antti Paasio
  Antti Paasio says:

  Missä se uusi Luonnomaan polku oikeasti menee? On toki hyvä, että reitit on hyvin merkitty, kunhan reitin alkupään on löytänyt. Toimiva kartta reitin paikantamiseen olisi tosi tärkeä. Rymättyläntien eteläpuolella, Särkänsalmen sillan kupeeessa näytti olevan rakennustyömaa, ei parkkipaikka.. Kultaranta Resortin oikealla parkkipaikalla ei ollut mitään viitettä mistään luontopolusta. Pääviitoitus pitää pistää Rymättyläntien varteen. Siellä ei nyt ole ainuttakaan vihjettä luontopolusta. Ulkopaikkakuntalaiset eivät taatusti löydä reitin päätä. Topografikartan kopio ilman reitin kulkua kartassa ei riitä. Ilmeisesti reitin kuvaajat itse tiesivät liikaa, eivätkä paneutuneet ohjeistamaan uusia tulijoita. Varmaan se on hieno reitti, jonne haluaisin löytää ensi kerralla.

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Moikka Antti ja kiitos kommentistasi. Tarkensimme hieman jutun lopusta löytyvää karttalinkkia osoittamaan reitin lähtöpaikalla olevaa pysäköintialuetta. Toivomme, että karttalinkki ohjaa nyt paremmin löytämään reitin todellisen alkamispaikan.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.