Kuhmoisten Puukkoisten Kivikoski, kansallisromantiikkaa Isojärven kansallispuiston kainalossa.

Isojärven kansallispuisto Kuhmoisissa lienee tuttu paikka jo monelle. Mutta onko kukaan pohtinut, minne tuon järven vesi matkaa? Tai mistä järvi purkaa vetensä kohti merta?

Isojärvihän, joka sijaitsee Kymijoen ja Kokemäenjoen vedenjakajalla, laskee vetensä Arvajan reittiä pitkin Päijänteeseen ja sieltä Kymijoen kautta Suomenlahteen. Ensimmäinen etappi vedellä kohti merta Arvajan reitillä on Kivikoski Isojärven kaakkoiskulmassa.

Joulukuinen retkemme suuntautui tuolle koskelle jälleen kerran. Koskesta onkin tullut meille jonkinlainen ”pyhiinvaelluskohde”, jolla on poikettava, kun näillä nurkilla kulkee.

Koski on helposti saavutettavissa. Kuhmoisista Jämsään  kulkevalta Puukkoistentieltä ( tie 3291)  kääntyy Kivikoskentie Kotajärven kohdalta, monille tutun ja tässäkin blogissa esitellyn Päijälän linnavuoren lähistöltä. Retkelle lähtiessä nämä kohteet onkin helppo yhdistää.

Kapea tie kiemurtelee Kivikoskea alempana olevan Kotakosken ja koskien välissä olevan järven, Koekeskisen rantaa. Noin puolitoista kilometriä Kivikoskentietä ajettuamme saavuimme kosken suvannon rantaan, johon auto on hyvä pysäköidä.

Kivikosken suvanto

Kosken länsirantaa lähtee polku kohti kohti Isojärveä. Itärannalla on vanha mylly- ja saharakennus, jossa on vielä ollut toimintaa 1900-luvun puolivälin jälkeen. Rannalla on myös vanha torppa, joka on toiminut taidemaalari Pekka Halosen kesäasuntona. Talon omistaa edelleen Halosen perikunta. Tietoa kosken ja Puukkoisten kylän historiasta kannattaa hakea Puukkoisten kyläkirjasta: Puukkoinen, kylä Isojärven koskireitillä ( Ilkka Savijärvi)

Aikansa kansallisromanttiseen henkeen sopivasti Halonen hakeutui muiden taiteilijoiden tapaan jylhään erämaamaisemaan. Yksi tunnetuimmistaan maalauksistaan, Tukinuitto, lienee saaneen ideansa Kivikoskella. Kivikoski on innoittanut myös nykytaiteilijoita. Tamperelainen kuvataiteilija Kanerva Niemelä on maalannut paikalta teoksen Kivikosken henki.

Kivikosken saha

Kivikosken mökki

Polkua kohti Isojärveä kulkiessa kosken niskalla tulee vastaan sauna, joka todella houkuttelee kylpemään. Sauna, jossa varmasti puhdistuu ruumiin lisäksi myös sielu!

Kivikosken sauna

Polku päättyy kosken niskalle ja eteen aukenee Kivijärvi, joka on Isojärven lahti.

Ei ole ihme, että tällaiset jylhät luonnonkohteet ovat aina houkutelleet ihmisiä luokseen ja ”kutkuttaneet” mieltä ja mielikuvitusta. Jonkinlaisen pyhyyden tunteen retkeilijä kokeekin täällä ikiaikaisen kosken kohinaa kuunnellessa ja kuohuja katsellessa.

Kosken rannalla hiljaa istuessa ehkä saattaa nähdä vilauksen Kivikosken hengestä, veden väestä,  joka koskella asuu…

Kartta  ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6839296  E 401997

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.