Maalaismaisemaa ja metsälenkki – Korkiaismäen luontopolku Padasjoella

Padasjoen Maakesken kylässä on kaksi kävelyreittiä, jotka molemmat alkavat kylätalo Rientolan pihalta. Korkiaismäen luontopolku vie kävelijän peltomaisemien keskeltä kuusikoihin ja mäen päälle, josta voi ihastella Päijänne-maisemia. Reitin pituus on noin kolme kilometriä.

Korkiaismäen luontopolku Padasjoella

Päivämäärä: 29.6.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 237
Reitin pituus: 3 km
Kohokohdat: Rajoitetut Päijänne-näkymät, kaunis maalaismaisema
Parkkipaikka: Kylätalo Rientolan pihassa, Mukulintie 30. Runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät.
Varusteet/jalkineet: Reittiä kuljetaan aika vähän, joten ainakin pitkät lahkeet tarpeen. Ei muita
vaatimuksia.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Kullasvuoren luontopolun jälkeen päätin kävellä Padasjoella toisenkin luontopolun. Löysin Padasjoen kunnan nettisivuilta tiedon Maakesken kylän luonto- ja kuntopoluista. Molemmat lähtevät kylätalo Rientolan pihalta. Valitsin Korkiaismäen luontopolun, koska sen markkinointilauseessa mainittiin ”henkeäsalpaava näkymä Päijänteelle”. Ajelin Mukulintielle ja löysin Rientolan helposti.

Rientolan pihalla ei ole opasteita luontopolulle, joten tässä täytyi tutkia nettisivulta löytyvää karttaa. Totesin, että Mukulintietä tulisi kävellä muutama sata metriä eteenpäin, jotta pääsisin varsinaiselle ympyräreitille. Mittauslaite päälle, vesipullo mukaan (oltiin taas lähellä hellerajaa) ja menoksi. Blogin pääkuvassa ollaan Mukulintiellä alkumatkalla – kauniissa maalaismaisemassa.

Varsinainen opaste löytyy sitten Korkiasmäenpolun (huomaa kirjoitusasu) risteyksestä.

Sama reittikartta on siis tulostettavissa myös Padasjoen nettisivujen kautta. Kartassa Korkiaismäen luontopolku on siis sinisellä merkitty polku.

Korkiasmäenpolkua kuljetaan kolmisensataa metriä ennen kuin varsinainen ympyräreitti alkaa.

Varsinainen ympyräreitti alkaa noin 700 metrin kohdalta. Täällä ei ole käytetty maalimerkintöjä – risteyksissä ja muissa epäselvissä paikoissa on aina puinen ”polku”-kyltti. Niitä on mielestäni riittävästi, jotta reitillä pysyy.

Polku siirtyy avoimesta kulttuurimaisemasta vähän synkemään kuusikkoon.

Hankalahko paikka noin kilometrin kohdalla. Polkua on luultavasti kuljettu melko vähän ja se katoaa välillä heinien ja saniaisten sekaan. Olin hetken aikaa vähän epävarma reitistä, mutta huomasin polku-kyltin taas muutaman metrin päässä. Tarkkana pitää olla, mutta eksymistä ei tarvitse pelätä.

Takana 1,2 käveltyä kilometriä. Nyt pitää tehdä poikkeama (parikymmentä metriä) näköalapaikalle.

En kuitenkaan kutsuisi tätä henkeäsalpaavaksi näkymäksi.

Näköalapaikalla on myös penkki ja postilaatikko, josta löytyi vieraskirjana toimiva vihko. Kirjoitin nimeni vihkoon ja katsoin, että edelliset merkinnät olivat kolmen päivän takaa.

Pienen juomatauon jälkeen jatkoin matkaa. Hetken päästä Päijänne näkyi oikeastaan paremmin kuin varsinaiselta näköalapaikalta. Ehkäpä penkki kannattaisi siirtää tähän?

Näköalojen jälkeen siirrytään Korkiaismäen pohjois- ja pikku hiljaa länsipuolelle. Täällä on taas komea vihreä kuusikko, jossa oli mukava kävellä hellepäivänä. Ei mielestäni liikaa haittaa hyttysistäkään.

Luonnon taideteos. Olin näkevinäni tässä jos jonkinlaista hahmoa ja kasvoja.

Reitti kulkee Korkiaismäen länsipuolelta takaisin ympyräreitin lähtöpisteeseen. Kävelyä takana noin 2,4 kilometriä. Loppumatka taas Korkiasmäenpolkua ja Mukulintietä kohti Rientolaa.

Saavuin Rientolan pihalle. Kävelty matka oli hieman yli kolme kilometriä ja aikaa käytin noin 50 minuuttia. En pitänyt taukoa enkä nähnyt reitillä muita ihmisiä, paitsi Mukulintiellä yhden koiranulkoiluttajan. Reitillä oli yllättävänkin paljon korkeuseroa, lähes 50 metriä – nousut ja laskut ovat todella loivia eikä niitä juurikaan huomaa. 

Kävelyreittinä Korkiaismäen luontopolku oli ihan mukava. Päijänne-maisemat olivat selvästi metsittyneet, ehkäpä reittikuvaus oli muutaman vuoden takaa. Ymmärrän tilanteen hyvin, sillä kesämökilläni on samanlainen tilanne – komea näköalapaikka löytyi avohakkuun jälkeen, nyt maisema on taas katoamassa taimikon sisään. Näin metsätalous toimii. Joka tapauksessa reitillä oli kauniita maisemia – niin järvi-, metsä- kuin peltomaisemiakin!

Sijainti: N=6795746.505, E=411238.307 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.2856965, GEO:lon=25.3438882

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Kullasvuoren luontopolku Padasjoella
Kelventeen harjupolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.