Kivilammen erämaajärvi Jäppilässä

Ajelin Kivisentien päähän ja jalkauvuin louhikkoiseen mehtään. Tarkoitukseni oli evästellä Kivilammen eteläpään laavulla.

Kivi­lammen alue kuului ”Savonmuan Inari­”-hankkeeseen, jonka tarkoituk­sena oli houkutella alueelle kalastajia, metsästäjiä ja eräjormailijoita. Ki­vilampeen on istutettu kirjolohta sekä nieriää ja luontaisina kala­lajeina lammessa elelee siikoja, ahvenia ja haukia. Metsähallitus rakennutti lammen ympärille nuotiopaikkoja ja laavuja. Paikalliset matkailu­yrittäjät tarjosivat palve­lujaan. Kaikki oli valmista, mutta jostain syystä homma ei lähtenyt lentoon ja rakennelmat jäivät lahoamaan. Kivilammen kalastusta yritettiin herätellä vielä henkiin vuosikymmenen taitteessa, mutta kuukkelehtiessani tietoja paikasta sain yrittäjän sivuilta vain virusvaroituksen ja tietomurusen, ettei Metsähallitus olisi uusinut yrittäjän vuokrasopimusta 2012.

En siis tiedä missä tilassa kalastus kyseisellä lammella on. Grillikatospaikalla ilmoitetaan alueen olevan yksityskalastusalue ja varoitetaan videovalvonnasta. No, satunnaista retkuilijaa varoitukset ei haittaa, koska en tullut kalaan.

Läksin rymyämään kohti laavua mettäautotien kääntöpaikalta. Alkuun oli näkyvissä pieni polku, mutta se hävisi nopeasti louhikkoon. Kiersin Tulilammen eteläpuolelta.

kivilampi1

Pienen harjanteen reunalla tuli vastaan julmettu kivi – pienen omakotitalon kokoinen (kartta). Taasen ihmettelin, miksi se ei ole alueen suurimpana kartassa.

kivilampi2

Kiven alle muodostui lippaluola, jonka pöytää eläimet olivat käyttäneet lepopaikkanaan – sateensuojana.

kivilampi3

Pöytä oli lohjennut kivestä ja siirtynyt muutaman metrin suuntaansa.

kivilampi4

Samalla nyppylällä suuren kivin takaa löytyi louhikosta toinen kuivan oloinen lippaluola, jonne olisi makkuulleen majoittanut pari kolme henkee.

kivilampi5

Ennen laavulle saapumista tuli vastaan tälläinen rykennelmä.

kivilampi6

Vihoinkin laavulla – alkoi jo olla huutava näläkä koko päivän retkuilusta Kivimäensalolla. Laavu oli ihan ok kunnossa, mutta puita ei ollut liiterissä. No, lähiställä oli hyviä kivenkoloja, joista löytyi kuivaa risua risukeittimeen.

Laavuja ja tulipaikkoja on lammen ympärillä useita. Lampea ympäri kiertävät polku ja pitkospuut.

kivilampi7

Nautiskelin hiljaisuuvesta ja kärvensin pari pätkää retkuilijan vihannesta.

kivilampi8

Seurailin rantasipiparin kisailua. Kävi ne ihan vieressäkin kurkkimassa satunnaista retkuilijaa, mut eivät suostuneet yhteiskuvaan.

kivilampi9

Kommee paikka. Tunnin verran siinä tankkasin ja välillä heitti kuurollisen vettäkin, mutta laavun suojassa ei kastunut.

kivilampi10

Palatessa autolle tutkailin majavan tekosia.

kivilampi11

Se oli padonnut Tulilammesta lähtevän puron.

Kivilampi12

Molemmat lähtöuomat oli tukittu. Täällä vois illan hämyssä bongata talttahampaan.

Tänne tullaan vielä kiertämään koko erämaajärvi.

Kivilampi kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6911490 E 533793

Julkaistu aiemmin Satunnainen retkuilija -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.