Kivikuru – kuin pala Inaria keskellä Jäppilää

Orinnoron ja Mustinmäen koettuamme päätti retkikuntamme suunnata kohti kotimaisemia Jäppilän kautta. Keskeinen syy hienoisesti kiertävään reittivalintaan oli Leppävirralta Sorsakosken kautta Jäppilään vievän tien varrelle osuva Kivikuru. Paikka, joka tunnetaan myös nimillä Savonmuan Inari ja Jäppilän Inari, johtuen maata peittävästä kivipaljoudesta ja sieltä täältä läpipuskevista männynkäppyröistä, jotka kieltämättä tuovat varsin paljon mieleen alkuperäisen esikuvan.

Niin tai näin, itse olisi Savonmuan Inarin sijaan valinnut markkinointinimeksi jotain Kivikurun erämaa-alueesta johdettua, vaan eipähän kysytty. Itse paikka ei paljoa esittelyjä kaipaa: kuru ja perkeleesti kiviä. Vaikka lähimpään taloon on hyvin pitkä matka, löytyy erämaasta myös jälki ihmisen toiminnasta. Kurun pohjalla olevan lammen rannalle on tehty katsomo, jossa kerrotaan kerran oopperaakin esitetyn.

Retkikertomuksia Kivikurulta löytyy myös seuraavista blogeista: Metsänpiika, Pois työpöydältä sekä Leppävirtaa.

Kotimatkalla silmiin osui vielä näillä seuduilla poikkeuksellinen lammaspaljous. Lähempi tarkastelu osoitti, että kysymyksessä oli Hyvätuuli-lihatilan katras. Taemmilla pelloilla näytti laiduntavan vielä komeaa ylämaankarjaa, mutta sinne asti ei kuvauskalustomme valitettavasti yltänyt.

Kartta kivikurulle. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6917322 E 534212

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.