Kirja-arvio: Lapsiperheen Retkeilyopas

Mieltäni suuresti ilahdutti, kun posteljooni oli jättänyt laatikkoon kuoren, josta löytyi yhteistyökumppanimme Karttakeskuksen tuore Lapsiperheen retkeilyopas. Pienestä koostaan huolimatta Jouni Laaksosen kirjoittama opas näytti ensimmäisellä silmäilyllä innostavalta ja myös kattavalta.

Lapsiperheen retkeilyopas esittelee 80 reittiä eri puolilta Suomea. Valtaosa niistä on helppoja, osa esteettömiä ja pidemmälle perheretkeilyssä ehtineille on esitelty myös muutama haastavampi reitti. Kuten Retkipaikankin jutuissa, on teoksessa pääpaino päiväretkikohteisiin.

lapsiperheen retkeilyopas (4)

Ennen varsinaisia kohde-esittelyitä on varsin kattava johdanto ja kirjan käyttö-ohje, joiden avulla myös ensimmäistä kertaa retkelle suuntaavat löytävät sopivan kohteen ja osaavat valmistautua reissuun asianmukaisesti. Mikäs se parempi tapa aloittaa uusi harrastus. Kirja on siis poikkeuksellisen hyvin lahjaksi sopiva.

lapsiperheen retkeilyopas (2)

Kohtet on ryhmitelty maakunnittain, joten lähellä olevat paikat on helppo löytää. Jokaisesta kohteesta on kattava esittelyteksti, reitin pituus ja sijainti. Lisäksi ohjeet saapumiseen, läheltä löytyviin kohteisiin ja lisätietoihin. Läheltä löytyvien kohteiden osalta toki monessakin paikkaa tutkia myös Retkipaikkaa, paljon kiinnostavia paikkoja on jäänyt nimittäin myös ilman maininta.

Tekstin lisäksi reiteistä on myös aina kuva, joka auttaa silmäillessä hahmottamaan paikkojen luonnetta. Kuvat ovat melko pieniä, mutta ajavat asiansa hyvin. Pienimpiä lukijoita ajatellen kirjan sivuilla seikkailee myös hauskoja sutkautuksia kertova kettuhahmo. Ja hymyilyttää se ismpiakin.

lapsiperheen retkeilyopas (3)

Kuvia suurempi painoarvo oppaassa on kartoilla. Jokaisen esittelyn yhteydestä löytyvät myös reittien kartat, joten erillisen kartan hankkimiseen ei sen myötä ole tarvetta. Varsinkin, jos mukana kulkee vaikkapa puhelimessa pyörivä karttaohjelma.

lapsiperheen retkeilyopas (1)

Retkellä mukana kulkevan kirjan kanssa joudutaan aina tekemään kompromisseja. Kierreselkäisenä kirjasta on helppo pitää auki ja esillä juuri oikea kohta. Toisaalta kierre saattaa takertua ja vääntyä ahtaassa repussa. Kirja on pieni, joten se kulkee kätevästi mukana. Näppärän koon kääntöpuoli on taas se, että teksti on melko pientä. Luettavaa se toki on, mutta hämärässä varmasti haastavaa. Toistalta pohjatyöthän tehdään ennen reissua, joten selkeiden karttojen kanssa maastossa ei pitäisi olla ongelmia.

Lapsiperheen retkeilyopasta voi suositella laajemmalti Suomessa liikkuvalle päiväretkeilijälle hyväksi perusoppaaksi vaikkapa aina autossa kulkemaan, josta löytyy kohdeideoita kaikkialta maastamme. Mutta eritoten retkeilystä kiinnostuneille lapsiperheille se on enemmän kuin paikallaan.

Kirja kannattaa ostaa tästä.

2 replies
 1. Marika
  Marika says:

  Mielenkiintoinen uutuus. Itse kun en käytä karttaohjelmia, kiinnostaisi tietää missä mittakaavassa kirjan kartat ovat ja voisiko kuvitella pärjäävänsä pelkästään kirjan kartalla (ainakin kuvissa näyttää hyvältä)?

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Suurin osa 1:20000, laajempialaiset 1:50000. Jos vähänkin on kokemusta ja reiteiltä ei poikkea, niin pärjää.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.