Kävely pienessä metsäparatiisissa – tällainen on Paratiisinmäen puulajipolku Tuusulassa

➡️ 4,8 km
? 1,5 h
⚫⚪⚪ Helppo reitti
? Paikka kartalla

Kesällä kävin pyöräillen Ruotsinkylässä ja etsin tätä Paratiisinmäen puulajipolkua. Sen löytäminen osoittautui aluksi hieman hankalaksi, johtuen nähtävästi siitä, että Ruotsinkylässä aiemmin sijainnut Metsäntutkimuslaitoksen kenttäasema on lopettanut toimintansa vuonna 2012, eikä polulle voi enää lähteä kyseisen aseman pihalta.

Pyöräillessä löysin lopulta Maisalantien varren parkkipaikan, josta kävelylle voi lähteä. Kesällä aika loppui kesken, joten palasin muuan syyskuisena sunnuntaiaamuna autolla parkkipaikalle. Olin ensimmäisenä paikalla, ja vasta autolle palatessani alkoi muitakin ulkoilijoita tulla kohteeseen. Sports Tracker tallensi kävelyreittini mainiosti, ja kartasta näkee hyvin myös parkkipaikan sijainnin.

Parkkipaikalta lähtee leveähkö polku, jota on mukava kävellä. Matkaa itse puulajipuistoon lienee noin 500 metriä.

Puulajipolku on melkolailla P- tai B-kirjaimen muotoinen. Metsäntutkimuslaitoksen sivulta voi printata vaikkapa kartan mukaan.

Reitillä on todella paljon havupuita: erilaisia kuusia, lehtikuusia, mäntyjä ja pihtoja.

Pari istuskelupaikkaakin löytyi. Penkit ja nuotiopaikka eivät tosin olleet kovinkaan kummoisessa kunnossa, joten kahvi tuli juotua parkkipaikalla autossa.

Kylttejä oli melko paljon, ja osa niistä oli jo nähnyt parhaat päivänsä. Puulajeista sai kuitenkin jonkin verran tietoa – lähinnä siitä, missä niitä luontaisesti kasvaa ja miten ne Suomen oloissa selviävät.

Oma suosikkipuuni taisi olla järeä sahalininpihta.

Kaunein maisema puolestaan taisi olla serbiankuusten muodostama sammalpeitteinen satumetsä.

Kylttien ja opastuksen ränsistyminen tai puuttuminen tuntuu olevan Suomen luontopoluille aika tyypillistä. Mutta eipä haittaa, sillä tämäkin puulajipolku oli mukava ja opettavainenkin reitti, jonka tallustelemiseen minulla meni vajaa tunti. Sopiva reitti myös kaikkina vuodenaikoina, havupuita kun voi ihailla talvellakin.

Juttu julkaistu myös Luontopolkumiehen blogissa.

N=6692366.400 E=389391.002

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.