Kangasniemen kulttuuripolulla muistomerkit puhuvat

Kangasniemi juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan, ja mikäpä sen parempi syy lähteä tutustumaan Kangasniemen kirkonkylään kulttuuripolkua pitkin. Puulan rannalta löytyvän pienen kunnan ihmeisiin pääseekin tätä nykyä helposti tutustumaan uuden Koe Kangasniemi -mobiiliopastuksen avulla. Puhelimeen asennettava ilmainen sovellus herättää patsaat ja muistomerkit eloon, sillä se tarjoaa rutkasti lisätietoa kustakin polun kohteesta aina paikalle satuttua. Tarkemmat ohjeet löytyvät löytyvät tämän jutun lopusta.

Kangasniemen kulttuuripolku alkaa kunnan satamasta. Kulttuuripolun kulkeminen onnistuu hyvin kumpaan suuntaan tahansa, ja minä aloitan sen menemällä Hiski Salomaan muistomerkille rannalla. Muistomerkin kohdalla ei varsinaisesti kerennyt jäädä ihmettelemään mistä oikein on kysymys, kun sovellus jo ilmoitti minun saapuneen ensimmäiselle pisteelle. Aurinko poltteli sen verran kovasti, että otin pari harppausta vasemmalle varjon puolelle ja avasin sovelluksesta Hiskin tarinan.

Hiskin vaiherikkaasta elämästä pätkän kuunneltuani lähdin jatkamaan kulttuuripolkua rantaa pitkin kohti Kangasniemen kirkkoa ja vanhan kirkon muistomerkkiä. Kirkon pihaa kulkiessa aukeaa jälleen uusi kertomus Kangasniemen kirkon vaiheista ja sen historiasta. Aurinkoisessa kesäsäässä ei tarvitse olla uskon ihminen tunteakseen perinteet ja historian havinan kirkon pihalla astellessaan.

Kirkon pihan läpi kulkevaa polkua pitkin jatkan matkaani polulla vanhan kirkon muistomerkille. Muistomerkin kohdalla jatkan tutulla linjalla, etsin penkin varjon puolelta ja laitan sovelluksesta vanhan kirkon tarinan kuulumaan.

Seuraava piste kulttuuripolulla sijaitsee hieman pitemmän kävelymatkan päässä. Reilun kilometrin matka ei pääse harmittamaan, sillä noin puolet matkasta on Lapasalmen ylittävää siltaa, ja maisemat tuolta silmältä hivelevät ja kutittelevat aivojen mielihyväkeskusta.

Salmen takaa löytyvä muistomerkki on tämän reitin värikkäin ilmestys. Lentoon lähdössä oleva lintueliö tarkentuu nopeasti sotkalinnuksi, ja muistomerkki Reinhold von Beckerin muistomerkiksi. Nopean tietopäivityksen jälkeen asiat tuntuvat loksahtavan aivokopassa paikoilleen siten, että Kangasniemikin alkaa vaikuttaa hieman itseään isommalta paikkakunnalta. Tästä kyläpahasestahan on lähtenyt maailmaan suurmiehiä kertakaikkiaan.

Matka jatkuu takaisin Lapasalmen ylitse kohti viimeisiä rasteja. Ohitan kiinni olleen pitäjänmakasiinin, joka nykyään toimii kotiseutumuseona. Museon jälkeen jäljellä on Otto Mannisen muistomerkki ja Anni Swanin puisto. Tässä vaiheessa haen vieressä olevasta kaupasta jäätelön ja istahdan muistomerkin viereen puistoon. Kuuntelen rauhassa varjon puolella Otto Mannisen ja Anni Swanin tarinat ja syön jäätelöni pois.

Mikäli kulttuuripolun kiertäminen osoittautuu mahdottomaksi on matkaan mahdollista lähteä myös kotisohvalta. Kulttuuripolun tarinat ja jutut ovat luettavissa ja kuunneltavissa myös netissä osoitteessa koekangasniemi.fi. Sovelluskaupasta löytyvän sovelluksen saa ladattua Android-puhelimeen tästä ja iPhoneen tästä, vaikkei varsinaisesti Kangasniemellä sattuisikaan juuri olemaan.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.