Tunturisusi 2014 – viimeinen lämmin syyspäivä Kittilän Aakenustunturissa

Nopea vilkaisu karttaan antaa varsin hyvän käsityksen Aakenustunturin maastosta: Kivistä ei tule olemaan pulaa. Ja kun sitä pääsi paikan päälle katselemaan, niin näytti siltä, että vielä oli jokunen kivi jäänyt kartanpiirtäjältä merkitsemättä. Mieli karkasi hetkeksi viime kesän

Goddejärven taivallukseen, mutta koska kyseessä oli ensimmäinen aamu pohjoisessa ja aurinkokin paistoi, niin oli helppo olla murehtimatta.

Pian renkaiden alla kolisikin sora, kun suuntasin Totovaaraan pirtin suuntaan. Aakenus alkoi jo hahmottua edessä.

aakenustunturi

Pirtin kohdalla on parkkitilaa järjestetty sen verran, että kerralla siihen mahtuisi useampikin auto. Kivikkoisesta karttakuvasta huolimatta rupesin parkkipaikalla ruuvaamaan matkaan otettua polkupyörää yhteen samalla kun tähyilin metsänreunasta polun päätä. Isot opastaulut paljastivat nopeasti sen sijainnin, mutta karttamerkit taulussa olivat jo sen verran vettä ja tuulta nähneet, että päätin palata vielä autolle hakemaan oman karttani matkaan.

aakenustunturi-2

Ensimmäinen kilometri meni mukavasti ja sitä jo kerkesi erehtyä nauttimaan maastopyöräilystä. Matka taittui ladunpohjaa pitkin lähemmäksi tunturia. Pikkuhiljaa eteenpäin mennessä alkoi kuitenkin reidet muistuttelemaan, että minkä vuoksi ne korkeuskäyrät olivat piirretty niin lähekkäin siinä kartassa. Ladunpohja muuttui juurakkoiseksi poluksi ja siinä vaiheessa kun puun kasvaminen lakkasi niin alkoi polulta löytyä entistä enemmän kivenmurikoita.

Parin kilometrin ajamisen jälkeen minulle suoduilla voimavaroilla ei polun ajaminen enää ollut mahdollista. Päätin kuitenkin pitää pyörän vielä mukana ja talutella ylöspäin. Kulkutahti pysyi sen verran verkkaana maisemia tiirailessa, että siinä ei alkanut maastopyörä vielä painamaan.

aakenustunturi-3

Vasalaki tuli saavutettua nopeasti. Siellä kivi valtasi maa-alan liki täysin ja sellaisella kohdalla, mihinkä ei ollut kivi osunut, kulki juuri ja juuri poluksi tunnistettava pätkä. Vasalaen kääntyessä alamäeksi alkoi polkua tunnistamaan jo sen verran, että sitä uskalsi ajaa pyörällä alaspäin kohti Porokämppää ja sen laavua. Kun porokämppä  lähestyi, muuttui polku komean metsän keskellä kulkeviksi pitkospuiksi.

aakenustunturi-4

Laavulla ruisleivän käristyksessä kuului jostain likeltä liplatusta. Siitä arvasin puron kulkevan vieressä. Söin ruisleivän, täytin vesipullon ja jatkoin takaisin ylös tunturiin ja kohti Vaulokurua. Sen verran laiskaa oli kuitenkin puron valuminen, että suosittelen käyttämään sen vettä harkiten. Oma vatsani ei siitä inahtanut.

aakenustunturi-7

Porokämpältä Vaulokurulle kulkeva polku oli taas sitä laatua, että pyöräilystä pääsi nauttimaan. Pyörä kulki sen verran mukavasti eteenpäin, että katse kerkesi polun sijaan katsella myös maisemia. Vaulokurun lähestyminen palautti kuitenkin katseen nopeasti polulle kun ensimmäinen kivi pamahti eturenkaaseen.

aakenustunturi-5

Siinä kohdalla olikin sitten hyvä hypätä pyörän selästä ja ruveta tarkastelemaan kurua tarkemmin. Keskellä rinnettä aukeni muutaman kymmenen metrin levyinen kuru, jonka rinteet olivat kiven murikalla vuorattu. Sen yläpäässä seisova taulu kertoo enemmän tuosta kivisestä uurteesta ja sen synnystä. Kuinkas muutenkaan, jääkauden aikaansaannoksia se on tämäkin.

aakenustunturi-8

Loppumatkalla osui kohdalle vielä yksi Junkkeri: Saksalaisten lentokone, joka ajautui myrskyssä reitiltä ja törmäsi tunturin rinteeseen. Polku Kurulta takaisin Totovaaralle taasen esittely luonnossa minkä vuoksi kartta näyttää tällä rinteellä kuin haulikolla ammutulta. Kiviä oli enemmän kuin kylliksi. Pyörällä ei ollut sekaan tänne asiaa. Vasta kun polku löysi itsensä takaisin puiden sekaan lähempänä Totovaaraa, oli se taas jotakuinkin ajettavissa. Rytinää ja pyörän kantoa oli reitillä sen verran, että autolle päästessään ei tarvinnut ajatella enää illalle muuta ohjelmaa kuin navansa täyttämistä takaisin Levillä reissulle tukikohdan ja ruokahuollon tarjonneen

Hullun Poron ja pihvipirtin herkuilla. Sellainen oli tämän syksyn viimeinen lämmin päivä lapissa.

aakenustunturi-9

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7509686 E 394859

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.