Haltin Olos-hame aktiivihame Kuva Terhi Jaakkola

Ilman tätä vaatetta et lähde enää koskaan retkelle – toppahame valloittaa epäilyksistä huolimatta

Kaupallisessa yhteistyössä Halti

Housut alkoivat yleistyä naisten keskuudessa urheilun kautta. Sotien välisenä aikana koko kansalle alettiin suositella hiihtämistä, ja silloin hyväksyttiin myös naisten hiihtohousut, jotka todettiin käytännöllisemmiksi ja terveyttä edistävämmiksi kuin aikaisempi hiihtovaate, hame.” (YLE, Elävä arkisto: Kuinka nainen sai housut)

”Vuoden turhake!” ajattelin nähtyäni topatun hameen ensimmäisen kerran. Viimeisen vuoden aikana jokaisesta palelevien naisulkoilijoiden keskusteluketjusta löysin vähintään yhden ylistyslaulun hameelle.

Haltin Olos-hame aktiivihame Kuva Terhi Jaakkola

Kiva heille, mutta minähän en käytä hametta. En käytä, koska, en ole hameihminen. En käytä, koska haluan pystyä juoksemaan maailmaa karkuun tai elämän kiinni ihan joka hetki. Hame haittaa harppomista ja on muutenkin hölmö – irrallinen kangas vailla merkitystä.

Keskusteluketjut jatkavat sinnikkäästi:
”Toppahame on lyömätön!”
”Enää en lähtisi retkelle ilman.”
”Monipuolisin ulkoiluvaatteeni.”
”Aina mukana.”
”Myönnän, että suhtauduin epäillen, mutta hamehan on aivan loistava!”

Tauko- vai puuhahame?

Tutustun salaa hameasiaan. Opin hameita olevan kahta kategoriaa: aktiiviseen liikkumiseen tarkoitettuja lyhempiä hameita ja ensisijaisesti taukohameeksi tarkoitettuja pitkiä malleja.

Sekä tauko- että aktiivihameissa on yleensä kaksi vetoketjua. Toisessa kyljessä kulkee koko hameen mittainen vetoketju, jonka ansioista hame on todella helppo pukea vauhdissa kaikkien vaatteiden päälle. Toisella puolella on vain osan matkaa aukeava vetoketju, jotta liikkuessa askeleelle voi avata lisää liikkumatilaa.

Suomalaisen Haltin mallistossa on myös oma, pirteä aktiivihame.

– Ulkoiluhameen lisäsimme talvimallistoon ajatellen aktiivisia ja treenaavia naisia. Olos-hame on osa meidän Olos-sarjaa, joka sisältää erilaisia ulkotreeneihin tarkoitettuja hybrid-tuotteita. Valitsimme aktiivihameen taukohameen sijaan, koska haluamme innostaa ihmisiä liikkumaan, kertoo Mari Talka, toinen tuotteen suunnittelijoista.

Haltin Olos-hame aktiivihame Kuva Terhi Jaakkola

Aktiivihame vai -shortsit?

Paleleville takapuolille on tarjolla myös topattuja, vetoketjuin varustettuja shortseja. Miksi siis siirtyä osaksi hameväkeä? Pohdin kipakan pakkaslenkin pukeutumista, jossa sisäreisiin kertyy tukalan paljon kerroksia. Ehkä tuulta pitävässä hameessa on sittenkin ideaa?

Haltilta kerrotaan huipulla hiihtävien naisten suosivan toppashortseja, mutta huhun mukaan Ruotsissa jo miehetkin käyttävät ulkoiluhametta. Juorusta innostuneena kaveri ryhtyikin jo ideoimaan skottiruutuista miestenhametta. Mutta voiko skottiruutujen alle pukea villaa?

Haltin Olos-hame aktiivihame Kuva Terhi Jaakkola

DIY-hame

Keskustelupalstoilla näppärät tee-se-itse-tyypit jakavat kuvia hienoista hameistaan. Yksi surautti taukohameen kirppikseltä löytämästään untuvaliivistä, toinen vanhasta makuupussista.

Muistelen edellistä ompeluprojektiani. Yhdistin kaksi harsokangaspalaa retkipyyhkeeksi. Yhden sauman verran onnistumisen riemua. Alalanka kiristi ja kulku oli kieroa. Voisiko ammattilainen tuoda hameeseen jotain ekstraa?

Haltin hameen suunnittelijan mukaan ”tuotteissa yhdistyvät lämpimämmät vanutetut alueet ja joustavat trikooalueet ’body mapping’ -ajatuksen mukaisesti.”

Haltin Olos-hame aktiivihame Kuva Terhi Jaakkola

Haltin Olos-hame testissä

Saan Haltilta Olos-hameen testattavakseni tätä artikkelia vastaan. Säntään heti lenkille talvisille poluille trikoot alla ja hame päällä. Polvissa tuntuu hieman viileältä, kunnes tajuan unohtaneeni pitkä kalsarit reissusta kokonaan! Ohhoh, lämmittääpä hame hyvin! Hame on kevyt ja pysyy päällä kinoksissakin.

Illalla etsin vaatetta kyläreissulle ja huomaan päätyväni toppahameeseen. Joudun tunnustamaan: hame on oikeasti aika hauskan näköinen.

Ladulla hame toimii mainiona tekniikkavalmentajana. Tasatyönnöissä käteni viistävät polvia ohuesti takalotyyliin. Nykyisin tasatyöntöön suositellaan muumimaisesti liikkuvia käsiä, jolloin koko vartalo tekee töitä pelkkien käsien sijaan. Kun kaapaisen vauhtia liian alhaalta, kolisevat sauvat vienosti vetoketjuihin. Kun pysyn muumimuuveissa, on hame hiljaa.

Haltin Olos-hame aktiivihame Kuva Terhi Jaakkola

Pettymyksiä ja käyttökohteita

Aivan kaikkeen tämä hame ei kuitenkaan sovellu. Nuotiolla istuskellessa kaipaan lämmön lisäksi läheisyyttä. Hame on liukas ja miehen sylistä tuleekin liukumäki.

Ylen Elävä arkisto jatkaa muistelua:

Kun Liinaharja sitten eräänä päivänä uskaltautui työtovereidensa kanssa laittamaan housut jalkaan töihin, ei kukaan sanonutkaan mitään. ”Se oli kauhea pettymys”, hän nauraa.

Työpaikalla talvipyöräillessäni palaverista toiseen harmittelen, kun hame jäi kotiin. Somesta opin lämpöhameen olevan jalkapallo- ja jääkiekkokenttien reunoilla värjöttelevien äitien ykköshitti. Hame on päätynyt myös baarijonoon, pilkille, randonousuihin, suomalaisen viileään mökkikesään ja kajakin kyytiin. Eräs kertoo taittelevansa taukohameen aina retkiöinä tyynykseen.

Uskaltautuessani ensimmäistä kertaa hameessa ladulle kavereiden kanssa, tuumaa toinen kehua äänessään: ”Jos tulisit ladulla vastaan, en kyllä tunnistaisi!”