Harvinaisia luonnonoikkuja – laakamänty ja pallomänty

Honka, mänty, petäjä – metsiemme kultarunkoisella kaunottarella on monta nimeä. Koko joukko sillä on myös kasvutapoja, joskin selvästi vähemmän kuin kuusella. Esimerkiksi pensasmaisesti kasvavia luutamäntyjä tunnetaan Suomesta vain yksi kappale. Pallomäntyjä tunnetaan useita, mutta harvinaisia nekin ovat siinä missä pallokuusia yhyttää selkeästi helpommin. Yksi pallomännyistä, hyvin kitukasvuinen yksilö tuli vastaan tänään.

Mattokuusi eli laakakuusi on yksi kuusen erikoisista kasvutavoista. Sellainen löytyi myös samoilta kallioilta, joilla kohtaamamme pallomänty piti sijaansa.

laakakuusi

Vaan eipä noissa kahdessa luonnonoikussa ollut kylliksi. Niiden perään kohtasimme jotain hyvin harvinaista, nimittäin laakamännyn. Asiantuntijakin suhtautui löydökseen epäillen, mutta kuvan nähtyään totesi sen olevan totista totta. Toista ei tunneta, mutta pois sellaisen olemassa oloa ei kuitenkaan voi sulkea. Oletko sinä kohdannut moista?

laakamänty

Syy näihin harvinaisiin kasvutapoihin liittynee ravinteisiin. Todennäköisesti boorin puutos on saanut aikaan nämä ihmeellisyydet.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.