Ampuma-alueen keskellä Sodankylässä läikehtii turkoosi Uhrilampi

⚫⚫⚫ Vaativa maasto
➡ Polku, ei merkittyä reittiä
? Ei tulipaikkaa
? Paikka kartalla. Huom! Kohde on Kyläjärven ampuma-alueella, jonne ei saa mennä harjoitusten aikana. Tarkista tilanne ennen retkeä täältä.

Sodankylän metsien sylissä lepää kaunis ja arvokas paikka, josta moni paikallinenkaan ei vaikuta olevan tietoinen. Kyläjärven ampuma-alueelle harva tulee samoilleeksi, mutta siellä, metsien kätköissä, läikehtii turkoosina Uhrilampi. Paikka sopii retkikohteeksi vetreäjalkaiselle, luontoa kunnioittavalle ja rauhalliselle omien polkujen kulkijalle.

Ennen Uhrilammelle saapumista tulee aina tarkistaa, ettei ampuma-alueelle ole annettu ampumatiedotetta juuri kyseiselle ajankohdalle. Asia on helppo tarkistaa Ampuma- ja melutiedote -sivustolta, etsimällä nimikettä Kyläjärvi. Jos ampumatiedotetta ei ole annettu, saa aluetta lähestyä.

Kirkasvetinen Uhrilampi on monien luontokuvausta harrastavien paikallisten tiedossa, mutta lukuisat muut ihmiset, matkaajista puhumattakaan, ovat siitä täysin tietämättömiä. Uhrilammella ei ole virallisia reittejä tai retkeilijän palveluita, mutta pienen lammen ympäri kiertää metsäpolku. Aiemmin täällä on kuulemma ollut myös opastaulu, joka on kertonut Uhrilammesta. Nykyisin lampi on ainoastaan viitoitettu tienhaarasta.

Uhrilammen maasto ei ole helppokulkuisimmasta päästä, etenkään, kun noustaan korkean louhikon niskalle. Kivikkoinen rakkavuori koettelee tasapainoa ja nilkkoja. Maisema ylhäältä on kuitenkin hyvin kaunis ennen kaikkea alkukesällä, kun lammen vesi on jo ehtinyt sulaa, mutta pinta on edelleen korkealla.

En ole valitettavasti onnistunut keräämään edes tiedonjyväsiä siitä, mistä Uhrilammen nimi juontaa tai ketkä sille olisivat aikanaan uhranneet, mitä ja miksi. Ylhäisessä rauhassaan olevan paikan arvoa tulee kuitenkin kunnioittaneeksi kuin itsestään. Täällä ei halua meluta tai tulla muutenkaan huomatuksi: haluaa vain hiljaa kulkea ja ihastella, ja sitten poistua vähin äänin, jälkiä jättämättä. Minulla on ollut tapana tuoda lammelle myös pieniä lahjoja aina saapuessani.

Uhrilammen rannoilla kasvaa valoisaa metsää, myös vanhoja ja suuria haapoja, joista osa on jo kellahtanut pötköttämään varvikkoon. Tämän miljöön sallisi säilyvän ja toivon, että sitä suojellaan. Kaikkialla Sodankylässä riehuvien hakkuiden ei ikimaailmassa toivoisi yltävän koskaan lähellekään Uhrilampea. Olen ymmärtänyt, että vaikka lampi on armeijan alueella, on armeijankin harjoittelu rajoitettua Uhrilammen ympäristössä.

Asuttuani Sodankylässä nyt yli vuoden, on Uhrilammesta tullut minulle yksi rakkaimmista paikoista. Tänne on tullut palattua jo monta kertaa, ja monesti aion vielä palata, eri vuodenaikoina. Haaveilen muun muassa syksyisestä revontulikuvauksesta Uhrilammella aikana, jolloin lumivaippa ei ole vielä peittänyt kunttaa eikä jää vettä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.