Ainutlaatuinen lahja satavuotiaalle Suomelle

Vanhan metsän uumenissa, rannan tuntumassa pulppuaa kirkkaana ja eloisana lähdevesi esiin harmaiden kivien suojista. Vesi on raikasta ja makoisaa; onpa tätä lähdettä kutsuttu jopa maailman parhaaksi. Itse Venäjän keisarinnakin on siitä aikojen saatossa monet kerrat ohikulkiessaan janonsa sammuttanut. Hänen mukaansa paikka on nimensäkin saanut: tämä on Keisarinna Dagmarin lähde.

Ympärillä tuoksuvat metsä ja meri. Metsä suo suojaa kulkijalle; meren aallot hellivät hienoa hiekkarantaa ja sileitä kallioita. Paikka on paratiisi, jossa mieli lepää.

Ja tämä paratiisi saakin itsenäisen Suomen juhlavuotena kunnianosoituksen, jollaista ei maassamme ole koskaan aiemmin nähty.

Fiskars omistaa Källvikenin luonnonkauniin alueen ja siellä sijaitsevan Dagmarin lähteen. Metsäalue on ollut avoinna kansalaisille aina, mutta nyt Fiskars kunnostaa alueen polut, venelaiturin sekä lähteen ympäristön. Retkeilijöille tehdään selkeät reitit joilla liikkua. Fiskars hakee alueen muodostamista viralliseksi luonnonsuojelualueeksi. Siten varmistetaan, että tämä erityinen paikka säilyy hehkeänä ja hyvinvoivana myös tuleville sukupolville.

Kun kaikki on valmista, lahjoittaa Fiskars Dagmarin puiston Suomelle 100 vuodeksi nimellistä 1 euron vuosivuokraa vastaan 100 päivää ennen kuin Suomi täyttää 100 vuotta. Näin suojaisan keitaan tunnelmasta nauttiminen halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi mahdollisimman monelle.


Fiskarsin ele erinomaisen hieno muistutus siitä, mistä ihmisen voima, eloisuus ja inspiraatio ovat peräisin: luonnosta. Retki betoniviidakosta kirkasta, puhdasta vettä pulppuavalle lähteelle, jota kaunis metsä- ja meriluonto ympäröivät, on koskettava kokemus, joka puhuttelee kaikkia aisteja.

Me ihmiset voimme ammentaa luonnosta korvaamatonta voimaa samalla, kun pidämme yhdessä huolta sen hyvinvoinnista. Hyvät ideat ja joskus suuretkin päätökset syntyvät luonnossa, kun meillä on mahdollisuus
kuunnella metsän ja veden lisäksi itseämme.

Kun kuulimme lahjasta, halusimme mukaan tekemään Dagmarin puistosta entistä tunnetumpaa, jotta mahdollisimman moni suomalainen inspiroituisi sen kauneudesta ja syventäisi samalla omaa suhdettaan suomalaiseen luontoon. Vuoden 2017 aikana seuraamme lähteen elämää joka kuukausi, kertoen vuodenaikojen rytmissä tarinoita Dagmarin alueen luonnosta, historiasta ja tunnelmasta.

Olkoon tämä pieni, kaunis lähde muistutus siitä, kuinka väkevä on luonnon hyvä vaikutus ihmiseen. Ja erityisesti siitä, kuinka arvokasta on myös luonnon suojeleminen yhdessä tuumin.

Julkaistu myös Fiskarsin Suomi 100 -sivulla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.