Seinäjoen upea Paukaneva kuiskii suon täydeltä tarinoita

Seinäjoen Paukanevalla on vivahteikas historia. On kaivettu ojaa keisarin määräyksestä, on poltettu tervaa ja nevan poikki on myös kuljettu kirkkoon.  Suon reunamilta löytyy sisällissodan aikainen teloituspaikka vuodelta 1918. Nykyisin Paukaneva on lintubongareiden, luontodiggareiden ja suojuoksijoiden mekka.

Märän suon yli monenlaisia pitkoksia pitkin

Oli heinäkuinen perjantai-ilta. Pysäköin auton Seinäjoki–Vaasa-tienvarren parkkipaikalle ja suuntasin Paukanevalle pienelle patikkaretkelle koiran kanssa. Astellessani vankkaa puista kävelytietä nevalle päin, maantieltä kuuluva autojen humu heikkeni heikkenemistään. Muutaman minuutin rivakan kävelyn jälkeen olin jo punertavien lakkojen ja suon tuoksujen ympäröimänä. Autojen äänet olivat poissa, ja kuului vain kurjen siipien havinaa, kun se kaarsi ohitseni.

Lakat eli eteläpohjalaisittain valokit olivat vielä raakoja.

Paukanevan reitin alku on esteetön. Pyörätuolilla pääsee kulkemaan ensimmäiset 700 metriä lintulavalle. Reitti jatkuu kumisevia komposiittipuita myöten kitukasvuisten mäntyjen lomitse. Aika ajoin aukeaa aava puuton näköala nevalle.

Nuotiopaikka sijaitsee tasan puolimatkassa lähtöpisteestä lintutornille.

Saimme koiran kanssa astella kahteen pekkaan Lehtisalon laavulle. Laavulle kulkeva kilometri on ainoa, missä reitti ei kulje erittäin kosteaa suota pitkin. Jatkoimme lintutornille. Aakea suo aukeaa tornista upeasti. Tilaa on.

Pitkospuut mutkittelevat Paukanevalla.

Sain kokea Paukanevan korkean kosteusprosentin omakohtaisesti lähdettyäni tornilta paluumatkalle. Astuin yhden ainoan kerran harhaan katsoessani sivulle päin. Kenkä sukelsi pehmeään hettoon. Kaaduin rähmälleni pitkospuille. Luonnollinen reaktio kaatuessa oli suojata kameraa. Onneksi se pysyi ehjänä.

Kruunuoja niittyvilla verhossa

Kruunun määräyksestä Paukanevalle komennettiin 1860-luvulla tilatonta väkeä hätäaputöihin. Märkään suohon oli tarkoitus kaivaa kuivattavat ojat. Vettä ei saatu virtaamaan Paukanevalta, ja mahdoton urakka lopetettiin.

150 vuoden takaisen uurastuksen jäljet näkyvät yhä nevan pinnassa kulkevana puuttomana linjana. Pitkospuureitti kulkee palan matkaa kruunuojaa myöten. Heinäkuisena perjantaiehtoona kruunuoja verhoutui tupasvillojen vaaleaan verhoon.

Viipyilin kruunuojalla kuvaamassa ja ihailemassa tupasvilloja. Tupasvilla on metsien hempeä blondi. Siitä on piikikkyys ja uhmakkuus kaukana. Mikä muu kasvi voisi olla yhtä untuvainen ja pehmeä? Tupasvilla poikkeaa karusta suosta myös värinsä takia. Kruunuojan tiheä esiintymä värjäsi kesäisen suon hennon valkeaksi.

Tupasvillojen vaaleutta kruununojalla.

Paukanevan synkkä puoli

Sisällissodassa 1918 Paukanevalla teloitettiin 44 punakaartilaista. Osa teloitettujen ruumiista siirrettiin heidän kotipaikkakunnilleen vielä samana vuonna, ja muut ruumiit 1940-luvulla Nurmon hautausmaalle. Joukkohaudan paikalle on myöhemmin pystytetty muistomerkki. Muistomerkille ei pääse patikointireittejä pitkin, vaan sinne on omat opasteet Seinäjoki–Vaasa-tieltä.

Muistomerkillä on teloitettujen muistokivi ja hautapaikkaa osoittava viitta.

Katso Paukanevan reittikartta ja video Paukanevalta.

Lähtöpaikka kartalla. Sijainti: N=6973091.000, E=287368.000 (ETRS-TM35FIN)

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.