Kuukauden retkiblogi: Akpojan blogi

kk_blogi_2015_08

Elokuu on lopuillaan ja sehän tarkoittaa metsästyskauden alkavaa kuumenemista samalla kun syksy saa ja ilmat viilenevät. Tällä kertaa esittelemmekin kuukauden retkiblogina metsästyksestä innostuneen Aki Ihanajärven blogin ja tutustumme mieheen blogin takana.

Akin erikoisuutena on taidokkaiden ja säänkestävien retkeilyvarusteiden valmistaminen itse. Akpojan retkiblogissa saadaan paitsi seurata retkeilytuotteiden ideointia ja toteuttamista, myös niiden testaamista luonnon aidoissa olosuhteissa.

Akin blogi pursuaa herkullisia valokuvia ja kertomuksia retkien varrelta. Tunnelma välittyy lukijoille, oltiinpa sitten lumihankien ja kylmän puhurin keskellä, suunnittelupöydän äärellä taikka retkellä rauhaisassa suomalaisessa metsässä.

Akin rakkaus Lappiin syttyi jo nuorena.

Akin rakkaus Lappiin syttyi jo nuorena.

Akpojan retkiblogia kirjoittava Aki on Tampereella asuva perheellinen LVI-tekniikan opiskelija. Hän on kotoisin maaseudulta Suomen Hartolasta. Metsästyksen, kalastuksen, retkeilyn, käsitöiden ja blogaamisen ohella miekkonen harrastaa ainakin polkupyöräilyä ja valokuvaamista.

– Kalastus on ollut jo nappulasta asti tuttua juttua ja metsästyksen aloittaminenkin oli varsin luonnollista, kun isoveli ja serkku olivat jo hankkineet metsästyskortin ja kuljin aluksi heidän mukanaan ilman omaa asetta, Aki muistelee.

Lähimetsien lisäksi mies on matkaillut Lapissa runsaasti jo lapsena.

– Lappiin minut on viety ensimmäisen kerran, kun olin vasta kolmisen kuukautta vanha. Hinku pohjoisen maisemiin pääsemiseen jäi kai peruuttamattomasti jo silloin. Ensimmäinen pidempi vaellukseni oli Karhunkierros Kuusamossa, kun olin noin kymmenvuotias.

Akin jokasyksyinen Ylä-Lapin hirvenmetsästysreissu kestää aina useamman vuorokauden. Mies kertoo matkaavansa vuosittain Muotkatunturin erämaahan samalle noin 20*20 km alueelle.

”Kun aikaa riittää lähteä kauemmas vaellukselle, valitsen mieluiten poluttoman erämaan.”

Lapissa Akin suosikkeja ovat metsäisen Lapin alueet, kuten Muotka ja Vätsäri. Pari kertaa on tullut käytyä myös Haltilla, ja onpa mies kiivennyt Kebnekaisellekin.

– Kyllä puhtaasti avotunturissakin hienoa on. Joka tapauksessa Suomen Lappi on minulle ehdottomasti lähimpänä sydäntä, vaikka suurempia korkeuseroja löytyisikin naapurien puolelta.

Hiljattain Aki suuntasi viikon mittaiselle vaellus- ja kalareissulle Vätsärin erämaahan. Erityisesti Routasenkurun näkeminen kolmen piekanan liidellessä yläpuolella jäi miehen mieleen. Yksittäiset sykähdyttävimmät hetket Aki kertoo kuitenkin kokeneensa Muotkatuntureilla hirvenmetsästysretkien yhteydessä.

– Metsästämme hirviä houkuttelemalla. Olen useita kertoja tuijottanut isoa sarvipäätä silmästä silmään metrien tai kymmenien metrien etäisyydeltä tunturin rinteessä. Vain harva niistä tilanteista päättyy kaatoon, mutta sillä ei ole merkitystä. On mahtavaa liikkua ruskaisilla tuntureilla, viettää illat tulilla hyvien kavereiden kanssa ja päästä näkemään läheltä erämaan eläimiä. Tilanteita värittää sekin, että hirvi luulee kutsuun tullessaan houkuttelijan olevan lajitoverinsa. On aivan eri asia nähdä kohti määrätietoisesti tuleva sarvipää kuin vilaus karkonneesta hirvestä. Siinä tuntee pääsevänsä luontokokemuksessa aivan uudelle tasolle.

”Olen useita kertoja tuijottanut isoa sarvipäätä silmästä silmään metrien tai kymmenien metrien etäisyydeltä tunturin rinteessä.”

Gepsin sijaan Aki käyttää maastossa karttaa ja kompassia.

– Kun aikaa riittää lähteä kauemmas vaellukselle, valitsen mieluiten poluttoman erämaan, jossa voin kävellä ajatuksissani törmäämättä usein muihin vaeltajiin, huiputtaa tuntureita ja kalastaa tai metsästää.

Akpojan retkiblogissa lukijat pääsevät seuraamaan monenlaisten retkivarusteiden syntymistä.

Akpojan retkiblogissa lukijat pääsevät seuraamaan monenlaisten retkivarusteiden syntymistä.

Käsityöprojekteistaan Aki raportoi bloginsa lukijoille ”Tee itse paremmin” -otsikon alta. Akpojan retkiblogissa on saatu yksityiskohtaisesti seurata muun muassa untuvatäytteisen retkipeiton, anorakin sekä säänkestävän kartan valmistusta ja testaamista.

– Käsitöistä olen ollut aina kiinnostunut, mutta nykyinen kerrostaloasuminen rajasi puutyöt vähemmälle ja siksi jouduin olosuhteiden pakosta opettelemaan ompelemisen. Sitten huomasin, että onnistun ja jäin koukkuun. Viime vuosina luontoharrastustani onkin muokannut innostus tehdä mahdollisimman iso osa retkivarusteista itse ja testata niitä retkilläni.

”Esimerkiksi tarppiviritykseni ovatkin varmasti naapureilleni hyvin tuttuja.”

Akpojan projektit saavat alkunsa tarpeesta: jos jotain pitää vaikka lisätä, ottaa pois, muuttaa, keventää tai korjata. Jotkut jutut tässä maailmassa vain voi tehdä itse paremmin, tiedättehän.

– Useimmiten ajatuksen jalostuessa mukaan hivuttautuu kokeilunhalu ja ennakkoluulottomuus. Pyörittelen mielessäni, miten jotain voisi kehittää ja miten joku toimisi paremmin nimenomaan omassa käytössäni. Toisaalta pohdin mikä ominaisuus on turha, minkä voisi ottaa pois tai muuttaa erilaiseksi, Aki kertoo.

– Kun saan uuden idean, piirrän siitä mittapiirroksen paperille tai teen pienoismallin. Sitten teen varsinaisen työn ja testailen ensin kotona tai kerrostalojen välisellä sisäpihalla. Esimerkiksi tarppiviritykseni ovatkin varmasti naapureilleni hyvin tuttuja.

Sopivaa anorakkia ei löytynyt valmiina, joten Aki valmisti sellaisen itse. Suunnitelmissa on jonakin päivänä tehdä myös rinkka. Viimeistään sitten, kun nykyisestä rinkasta aika jättää.

Sopivaa anorakkia ei löytynyt valmiina, joten Aki valmisti sellaisen itse. Suunnitelmissa on jonakin päivänä tehdä myös rinkka.

Välillä Aki lähtee ulos vain testatakseen uusia varusteitaan, mutta toisinaan vuorossa ovat vaellukset, pöllöretket, valokuvausreissut, hirven houkuttelu tai teerien soidinten tarkkailu. Tuttuja Akille ovat myös kestävyyttä vaativat liikuntatapahtumat kuten Pirkan Hiihto ja -Pyöräily.

Tee itse paremmin -projekteillaan Aki toivoo innostavansa muitakin valmistamaan itse retkeilyvarusteitaan. Kärsivällisyyttä tarvitaan, jos peukalo sattuukin käsitöiden parissa aluksi olemaan keskellä kämmentä.

–  Esimerkiksi Cuben Fiber -purjelaminaatin teippaamisessa lehmän hermoista on etua, kun otsa hiessä tuskailee 30 euron metrihintaisen materiaalin kanssa, jonka purkaminen ei ole mahdollista.

Itse valmistettujen retkivarusteiden testaaminen luonnon olosuhteissa on jännittävää. Kuvassa itse tehty tarppi itse tehdyn, mustan ötökkäverkon kera. Tarpin sisällä näkyy Akin valmistama retkipeitto.

Millaisia inspiraationlähteitä blogin lukijoille on seuraavaksi tiedossa?

– Mielessä on ollut monenlaista rinkasta pöksyihin ja onpa leveistä tynkäsuksistakin tullut tehtyä prototyyppejä. Paulitarppeja kohtaan kiinnostus on ollut kesän mittaan ulkopuolelta sen verran suuri, että syksyllä tulee niitä varmaan taas jonkunlainen sarja tehtyä koulun jälkeen ilta- ja yötöinä, Aki paljastaa.

– Itselleni olen ajatellut tehdä lähitulevaisuudessa tuulenpitävät reisitaskuhousut vastaavantyyppisestä kankaasta kuin mistä tein aiemmin anorakin. Mallistoonhan voisi sittemmin lisätä esimerkiksi tuulenpitävät hanskat tai kintaat.

Ideoita seuraaviin projekteihin suorastaan pursuaa.

– Seuraavaksi aion kuitenkin tehdä risukeittimen. Rinkkakin varmaan joskus tulee vielä tehtyä, Aki luettelee.

Risukeitinprojektia mies ehätti aloittaa jo tämän haastattelun ja jutun julkaisun välillä. Voit seurata tilannetta tästä.

Aki pitää blogia blogaamisen ilosta. Blogin avulla on mahdollista yhdellä iskulla tavoittaa ja inspiroida suurempaa määrää ihmisiä kuin esimerkiksi keskustelupalstoilla.

– Blogin kautta olen tutustunut samanhenkisiin ihmisiin ja saanut seuraa lounastauoille ja jopa retkilleni. Lisäksi olen saanut monia ideoita. Tietenkin lukijoiden kommentit ovat olleet isossa osassa, että innostus kehittelyn jatkamiseen on säilynyt.

Millaisia terveisiä sinulla on Retkipaikan lukijoille?

– Syksy on tulossa ja parhaat ulkoiluilmat ovat käsillä. Jos pimenevät illat tuntuvat pitkiltä, voisitkin kokeilla tehdä itsellesi jonkun varusteen ja lähteä ulos kokeilemaan sitä!

Akpojan blogiin pääset tästä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.