”Vapaa-ajalla pyrin nauttimaan luonnosta ilman kameraa” – lähiretkellä Vanhankaupunginkoskella Kimmo Ohtosen kanssa

Toimittaja–kuvaaja Kimmo Ohtonen on monelle tuttu erilaisista luontoyhteyksistä. Ohtosta ja Retkipaikkaa yhdistää kaunis, kotimainen luontomme ja siellä retkeily. Teimme miehen kanssa keväisen retken luontotoimittajan kotimaisemissa Helsingin Viikissä, tutustuen sekä alueen retkeilymahdollisuuksiin että Ohtosen metsäläissielunmaisemiin.

Kimmo Ohtonen ja Alma ovat kotonaan suomalaisessa metsässä.

Luonnolla, erityisesti suomalaisella ikimetsällä, on Ohtosen sydämessä aivan erityinen paikkansa. Luonnossa on helppo hengittää, päästää irti arjesta ja keskittyä aistimaan hetkiä. Ohtonen on nähty useissa TV-tuotannoissa, hänen artikkeleitaan ja kolumnejaan on saatu lukea sekä painetuista että sähköisistä medioista. Ohtoseen on voinut tutustua myös kirjailijana, valokuvaajana ja norppauimarinakin. Nyt metsien miehellä on tulilla monta uutta rautaa, joita on taottava, sillä asiat voivat yrittäjyydessä muuttua äkistikin, kuten Ohtonen itse toteaa.

Pian uusintana nähtävässä Katoava Pohjola -televisiosarjassa Ohtonen tiimeineen otti kantaa uhanalaisten eläinten oloihin, salametsästykseen, ilmastonmuutokseen; ihmisen ja luonnon tasapainotteluun.

– Journalistin pitää kyseenalaistaa ja mennä useammallekin puolelle, kommentoi Ohtonen pieteetillä tehtyä sarjaa ja jatkaa:

– Luonnollisesti monet tahot mielellään kertovat ”miten asiat ovat”. Journalistin tulee nähdä näiden väitteiden taakse ja tutkia aihetta kuin aihetta useista eri näkövinkkeleistä.

Työssään käsittelemistään, luonnon kannalta raskaistakin asioista huolimatta Ohtonen osaa edelleen arvostaa luonnon pieniä ihmeitä. Lukemattomia tunteja Kainuun korpien kuvauskojuissa viettänyt mies havahtuu yhä mustarastaan lauluun ja pysähtyy ihailemaan sammakoiden kevätpuuhia lammella.

Nykyisin itsensä yksityisyrittäjänä elättävän Ohtosen toimeentulo muodostuu TV- ja radiotyön, kirjoittamisen ja valokuvaamisen lisäksi myös luennoista ja juontokeikoista.

– Lasten oikeudet, luonto ja eläinten oikeudet ovat lähinnä sydäntäni, Ohtonen kertoo ja jatkaa:

– Olen luontokuvaaja, mutten perinteinen kuvaaja, vaan enemmän kirjoittaja. Kerron tarinoita.

Keväällä 2018 Ohtonen aloitti Apu-lehden kolumnistina ihminen–luonto-teemalla. Parhaillaan työn alla on fantasiaromaani Ikimaan toinen osa sekä TV-sarja Villien jäljillä, jonka puitteissa Ohtonen on juuri vieraillut Borneossa yhdessä Pirjo Heikkilän kanssa. Sarjassa vieraillaan luonnon äärellä Borneon lisäksi Saimaalla, Nepalissa, Australiassa ja Huippuvuorilla.

Maailmaa paljon nähnyt Ohtonen viettää lomansa kuitenkin mieluiten kotimaisten erämaametsiemme maisemissa. Kesäkuussa perhe lähtee Kuhmon kautta Kuusamoon pariksi viikoksi retkeilemään. Tällä kertaa puhtaasti vapaan viettoon.

Sammakoiden kevätkarkelot Viikissä Kimmo Ohtosen kuvaamina

Viikin Vanhankaupunginkosken luonnonsuojelualue on Ohtoselle henkireikä kiireisen arjen keskellä. Hallainvuoren metsä ja sen kallioiset alueet ovat Ohtosen lähimetsää. Iltalenkille metsän rauhaan pääsee vaivattomasti ilman sen suurempaa varustelua tai ennakkosuunnitelmia. Käyskennellessämme luonnonsuojelualueella Ohtonen sanoo olevansa onnekas saadessaan nauttia luonnosta, sen rauhasta ja mahdollisuudesta yhdistää nämä asiat työssään ja vapaa-ajassaan. Tällöin hänen matkassaan voivat kulkea myös vaimo Laura ja pariskunnan Alma-koira.

– Rakastan luontokuvaamista ja sen kautta tarinan kertomista. Usein liikumme täällä Lauran ja Alman kanssa ilman töitä eli kameraa kaulassa. Vapaa-ajalla pyrin nauttimaan luonnosta ilman kameraa, Ohtonen kertoo.

– Vanhankaupunginkosken luonnonsuojelualue on upea ja yllättävän monipuolinen paikka, joka on julkisilla yhteyksilläkin helppo saavuttaa.

Ohtonen kertoo alueella havaitun jopa 291 eri lintulajia. Alueelta löytyy niin polkujen puhkomaa vanhan metsän tuntua, kallioisia rinteitä kuin kosteikkoakin.

Vanhankaupunginkosken luonnonsuojelualueella on helppo retkeillä ja saada luontoelämyksiä. Mölylän metsä on vanhaa metsikköä, joka houkuttelee suojiinsa runsaasti muuttolintuja, pöllöjä, ruskosuo- ja kanahaukkoja, palokärkiä ja monia muita. Luonnonsuojelualueen kosteikot puolestaan vetävät puoleensa suokukkoja, harmaahaikaroita ja joitain harvinaisempiakin lintulajeja, ja alue onkin lintuharrastajien suosiossa. Ohtoselle Viikin Vanhankaupunginkosken luonnonsuojelualue toimii ”metsäläisen vieroitushoitona” silloin, kun erämaametsiin ei pääse. Alue on hieno päiväretkikohde, jonka läpi risteileviä polkuja on helppo astella ilman eksymisvaaraa. Vaihtoehtoja riittää useammankin eri retkipäivän aineksiksi.

Kimmo Ohtosen ikuistama sinitiainen Viikin Vanhankaupunginkosken luonnonsuojealueella

Pikku-Kimmo haki lapsena turvaa ja voimaa metsästä, ja ystäviä sen eläimistä. Karhu, voimaeläin -kirjassaan perheväkivallan varjostaman lapsuuden kokenut Ohtonen käy läpi tuntemuksiaan ja sitä, miten luonto ja metsä toimivat parantavina voimina. Viimeisimmässä teoksessaan Metsäkansan tarina pikku-Kimmo suree lapsuusmaisemien katoamista metsäkoneiden kitaan.

Vaikka Ohtonen pitääkin karhua voimaeläimenään, arvostaa hän suuresti metsiemme monimuotoisuutta ja sen erilaisia eläimiä:

– Metsäjänis on hieno ja tärkeä eläin, susista puhumattakaan. Luonto on täynnä uskomattoman hienoja yksilöitä. Minulla se ei kulminoidu pelkästään petoihin. Kuukkeli, töyhtötiainen, punasotka, metsäjänis tai orava ovat minulle aivan yhtä tärkeitä. Haahkan tulevaisuus mietityttää yhtä paljon kuin ahmankin, Ohtonen kertoo.

Kimmo Ohtonen
Luontotoimittaja, valokuvaaja, kirjailija

  • Syntynyt Keravalla vuonna 1981
  • Aloitti uransa vuonna 2005 Iso-Britanniassa BBC:n ja ITV:n ajankohtais- ja dokumenttiohjelmien parissa
  • Muutti takaisin Suomeen solmittuaan työsopimuksen YLE:n kanssa vuonna 2009
  • Asunut vuodesta 2010 Helsingin Viikissä

Kirjallisuus:

Esikoisteos Karhu, voimaeläin, 2016
Metsäkansan tarina, 2017
Ikimaa – soturin tie, 2018

Lue lisää Viikin ja Vanhankaupunginlahden lintuparatiisista

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.