Upea pyöräretkikohde Etelä-Suomessa: Rannikkoreitti tarjoaa Salossa kauniita ruukkikyliä, meren kimmellystä ja kansallispuiston lumoa

Kaupallisessa yhteistyössä Salon kaupunki

Rannikkoreitti on kokonaisuudessaan 200 kilometrin pituinen ympyränmuotoinen pyöräreitti, joka kulkee Salosta Kemiöön sekä meriteitse Hankoon ja Raaseporiin. Salossa matkalle osuvat Teijon kansallispuisto, Matildan ja Teijon Ruukkikylät, merenrantamaisemia Särkisalossa sekä rauhallisia metsäetappeja ja peltomaisemia koko matkalle. Tässä jutussa polkaisemme nauttimaan reitin Salon alueella olevista osuuksista.

Kun Rannikkoreitti pujahtaa Raaseporista Salon puolelle, aukeaa ympärillä tilojen, talojen ja tupien täplittämä kulttuurimaisema. Trollshovdan metsät ja kalliot muuttuvat polveilevaksi peltomaisemaksi Krailan kylän jälkeen. Mäet muuttuvat tasamaaksi, kun Rannikkoreitti ohjautuu Kiskojoen ylityksen jälkeen Laukan kylään.

Reitti tarjoaa pyöräretkeilijälle rauhallista poljettavaa maaseudun pikkuteillä ja sopivaa kuntoilua sorateiden mäissä. Päätielle reitti poikkeaa vain, kun vaihtoehtoista pikkutietä ei etapille löydy. Mutta yleensä löytyy. Rannikkoreitti tuntuu turvalliselta ajaa.

Meitä täyteen pakatuilla retkipyörillä polkevia hitaita etenijöitä vastaan tulee aina välillä vauhdikas kuntopyöräilijä napakoissa trikoissa. Rannikkoreitistä on moneksi.

Meren ympäröimä Särkisalo on täynnä geologisia yllätyksiä

Mietin polkiessani, että Salo sopii hyvin pyöräretkeilyyn. Rauhallisten pikkuteiden lisäksi retkeilijä löytää katsottavaa sekä ruoka- ja majapaikkoja sopivin välimatkoin. Hieman kannattaa toki kuitenkin suunnitella etukäteen ja pitää riittävästi juotavaa ja eväitä mukana, sillä väliin mahtuu myös 20 kilometrin etappeja silkkaa hiljaista maaseutua.

Me lähdemme liikkeelle Krailasta läheltä Raaseporin rajaa ja suuntaamme kohti Matildaa ja Teijon kansallispuistoa. Jos takana on pidempi pyörämatka, sopiva maja- ja lepopaikka saattaa löytyä Särkisalon tienhaarasta, missä on sympaattinen lomakylä, kahvila ja käsityökauppa Katiskanmäki. Itse olemme telttojen ja muun täyden retkivarustuksen kanssa liikkeellä, mutta onhan lakanoissakin mukava yöpyä ja pestä pyöräilypäivän jälkeen hiet lämpimässä suihkussa satunnaisen merenpoukaman sijaan. Jos yöpyy mökki-, B&B- tai hotellimajoituksessa, säästyy myös painavien leiriytymisvarusteiden kuljettamiselta pyörän selässä.

Kun yöpyy Katiskanmäessä tai suuntaa syvemmälle Särkisaloon, kannattaa jättää ylimääräiset retkivarusteet pois pyörän kyydistä ja ajaa päiväretkenä koko Särkisalon pistoreitti Petun saaren ympäri ja takaisin.

Särkisalo on kuin Salo pienoiskoossa. Se tarjoaa saaristomaisemia, peltomaisemaa ja metsäisiä pyöräilyetappeja luonnon läpi. Kun poikkeaa päätieltä ja tekee kartan kanssa vähän taustatutkimusta, löytyy Särkisalosta nähtävää koko päiväksi: muinaishauta, näköalapaikkoja ja pieniä luonnonsuojelualueita.

Finbyn jäätyä taakse ajamme Förbyhyn, josta löytyy kesällä parikin kahvilaa, vierasvenesataman synnyttämää kesätunnelmaa ja uimaranta. Me olemme liikkeellä kesän ensimmäisinä viileinä päivinä, joten uiminen jää väliin, mutta Förbyssä on hyvä pitää taukoa.

Särkisalon ikonisimmat näkymät löytyvät Isoluodon ja Ulkoluodon väliseltä tieltä ja penkereeltä. Kuin maisemahaltijoiden kutsumana, vastaan tulee kalastaja kalalaatikon ja saaliinsa kanssa. Rannoilla seisoo ihmisiä onkimassa. Saariston valo, meren kimmellys ja kesäkorkeudelta paistava aurinko heittävät meidät lomatunnelmiin.

Jos retken tässä vaiheessa mielii tauon tai välipalaa, kannattaa pysähtyä sillan kupeeseen Niksaarella sijaitsevan kahvilan terassille.

Särkisalossa Isoluodolla sijaitsee oma suosikkini, Vårdkasbergetin luola. Se on valtavien toistensa päälle asettautuneiden siirtokivilohkareiden muodostama rakennelma. Lohkareiden alle ja väleihin jää luolamaisia koloja. Perille päästäkseen on jätettävä kulkuneuvo tien varteen ja käveltävä luolalle noin kilometrin matka.

Isoluodolta otamme lossin Pettuun. Keltaiset lossit luovat saaristoon oman taikansa. En pysty vastustamaan lossimatkoja.

Petun saaren ympäri kiertää rantaa pitkin noin 10 kilometrin pituinen tie, joka on osa Rannikkoreittiä. Petun kierros on metsäinen. Matkalla on kuitenkin muutama kaunis merenrantamaisema ja tunnelmallisia huvilamiljöitä ja kalastajatiloja.

Teijon kansallispuisto ja Matildan ruukkikylä

Me yövymme Teijon kansallispuistossa Roosinniemen laavupaikalla. Puistohan on iso, joten jos retkellä ei ole kiire, kannattaa varata ainakin pari päivää siellä viipyäkseen. Rullaamme pyörät polkuja ja pitkospuita pitkin Roosinniemeen. Lähdemme parkkipaikan sisääntulon kulmalta itään lähtevää luontopolkua pitkin. Lopussa pyöriä joutuu taluttamaan kapeilla pitkospuilla. Olisi ehkä ollut fiksumpaa jättää pyörät parkkipaikalle.

Helpommin pyöräretkeilijä tavoittaa Endalin tai Vicksbäckinlahden laavupaikat. Jos haluaa viedä pyöränsä kunnon seikkailulle, voi itensä kiskoa käsilossilla Sahajärven Kalasunttiin.

Juhlimme syntymäpäiviäni Teijolla. Paistamme kalaa ja tuoretta parsaa nuotiolla. Retkiseura kuuntelee lintuja omassa teltassaan ja kuulemme välillä huikkauksia: ”nyt laulaa kaulushaikara, kuuluu lehtopöllöjen soidin”.

Aamupalan olemme sopineet nauttivamme Matildankartanolla. Alpakka-aitauksen viereen voi tilata itselleen piknikkorillisen lähiherkkuja. Yö laavulla on kevään ja kesän taitteessa vähän vilpoinen, mutta superaamiainen ulos tarjoiltuna korvaa ohuet yöunet. Pitäähän sitä itseään vähän hemmotella. Matildassa se kyllä onnistuu. Harvassa paikassa on samalla tiheydellä mestaritason ruokapuoteja: suklaata, leipää ja olutta. Matildasta löytyy myös tuhtia ravintolaruokaa useammassa eri paikassa. Pyöräretkellä on koko ajan nälkä, kun puskee pyöräänsä eteenpäin. Pitsapalat putoavat vatsanpohjalle mukavan pehmeästi, ennen kuin matka taas jatkuu.

Matildasta voi suunnata Kemiöön. Siihen suuntaan Rannikkoreitti kulkee kivaa metsäreittiä suoraan Strömman kanavalle saakka. Olen joskus kerännyt matkalta kohtuullisen sienisaaliin, ja kesäaikaan polun lopussa voi nauttia lehtomaisemista.

Teijon ja Kirjakkalan ruukkikylät ja Hamarijärvi

Kun lähtee Salon suuntaan, kannattaa pitää tauko Teijon kylässä ja ruukilla. Kierrämme Teijon valkoisen kivikirkon ja sitä ympäröivät puistoalueet ja tepastelemme Teijon masuunilla, missä on paikallisten käsityöyrittäjien taidonnäytteitä. Teijon ruukkikylässä on myös kiva kyläkauppa jos tarvitsee lisää eväitä tai haluaa syödä retkijäätelöt.

Teijon kansallispuisto on iso ja jatkuu Teijon ruukkikylän kupeesta Kirjakkalaan saakka. Pyöräretkellä on mukavaa pitää jaloittelutauko kävellen. Siihen sopii vaikkapa Totin luontopolku.

Jatkamme matkaa Hamarijärvelle, jonka ympäristössä kulkee useita leveitä ulkoilureittejä, joita voi ajaa tavallisella retkipyörälläkin. Maastopyörällä pääsisi kapeammille poluille. Kiipeämme Nikkallion näköalapaikalle, josta näkyy Teijon kansallipuiston yli. Hamarijärvellä on usein Matildajärveä rauhallisempaa. Sen erämaajärveä muistuttava maisema pienine mataline käppyrämäntyjä kasvavine saarineen kiehtoo minua vierailukerrasta toiseen. Suunnittelmissa on myös melontaretki Hamarijärvelle. Kirjakkalasta voi vuokrata kajakin.

Kirjakkalassa on myös useita vuokrakämppiä ja varausleirialue, jos haluaa majoittua kansallispuiston pohjoispäässä.

Kirjakkalasta Saloon on noin 20 kilometriä. Pyöräilijä voi valita rauhallisemman metsäreitin, Lehmijärven ja Helisnummen kautta tai ajaa asfalttitietä Rannikkoreitin sivureittiä merenrannan suuntaisesti. Sivureitti kulkee Teijon leirintäalueen läpi ja sieltä pääsee kääntymään myös Vuohensaaren leirintäalueelle, jos on oman teltan kanssa liikkeellä.

Salo on hieno pyöräretkeilykaupunki. Pikkutiet risteävät kylästä toiseen ja niillä voi pyöräillä rauhassa.

Rannikkoreitti on hyvä vaihtoehto, kun etsii ensimmäistä sopivaa pyöräretkireittiä. Se on selkästi merkitty, reittikarttaa voi seurata puhelimesta ajaessaan ja rauhallismmat reittivaihtoehdot on mietitty pyöräilijän puolesta. Lue Rannikkoreitin esittely kokonaisuudessaan tästä.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.