Canon PowerShot G16

Testissä kompaktikamera Canon Powershot G16

Edessä on useamman päivän reissu rinkka selässä, mutta mitenkäs kamera? Korpireitin varrella ei ole pistorasioita! Jos viitsii pakata matkaan lisää painoa, on ratkaisu yleensä järjestelmäkamera, jonka akku riittäisi ainakin minulla mainiosti koko retken kuvaustarpeisiin. Olen kuitenkin mahdollisimman kevyen kantamuksen ystävä, joten haaveilen järkkäriä pienemmästä, kevyestä kamerasta, joka ei tarvitse avukseen vara-akkua tai lisälatauslaitteita, mutta omaa silti monipuoliset ominaisuudet.

Testiin kolmen päivän vaellukselle lähti lainaksi Canon PowerShot G16-kompaktikamera, joka lupasi sopivan oloisessa koossa myös kaipaamaani valovoimaisuutta – tervetullut ominaisuus hämärinä hetkinä luonnossa. Jos kyseessä olisi ollut melontaretki, olisin luultavasti painottanut ykkösinä enemmän vedenpitävyyttä, helppokäyttöisyyttä ja hyvää zoomia, jolla napata kuviin yksityiskohtia kajakista käsin kauempaakin. Mutta nyt ei ollut odotettavissa kamerasukelluksia.

Tutuksi kameran kanssa

Tutustuin kameraan vain pikaisesti pakatessa. Kameralaatikosta ei löytynyt vanhanaikaista manuaalia, jossa olisi selitetty tarkemmin eri toimintoja, vaan niukka pikaopas lähinnä listasi napit. Muut käyttöohjeet olisi pitänyt tutkia netistä, mihin minulla ei ollut tilaisuutta. Siispä ominaisuudet saivat luvan löytyä puhtaasti kokeilemalla.
Canon PowerShot G16Kamera tuntui mukavalta käteen: ei liian pieni, vaan sopivan kokoinen, niin että säätökiekot ja napit eivät ole turhan pikkuruisia. Laukaisin oikeassa paikassa, kuvaustavan valinta viereisellä kiekolla, valotuksen korjaus myös normaaliin tapaan sormen ulottuvilla olevalla kiekolla. Kameran takana olevia nappeja sain sen sijaan räplätä  useampaankin kertaan, että löysin kokeilemalla etsimäni toiminnot menunapin  ja valintakiekon avulla. Mutta niinhän se on aina uuden laitteen kanssa.

Keveys ja koko

Kameran paino täytti toiveeni keveydestä, sillä en uskonutkaan tämäntasoisen kameran yltävän tulitikkurasian grammapainoon. Tämä PowerShotin malli painaa valmistajan mukaan 356 g, mikä on  ihan ok meikäläiselle. Kamera mahtuu takkini taskuun, mutta kuljetin sitä pääasiassa pienessä vyölaukussa, suojassa ja valmiina käyttöön nopeasti. Kuten yllä olevista kuvista näkee, kamera mahtuu hyvin käteen. Virallisen mittauksen mukainen koko on 108,8 x 75,9 x 40,3 mm. Näiltä osin kamera läpäisi testin riittävän hyvin.

Akku

Valmistaja lupaa PowerShot G16-mallin akun riittävän noin 360 kuvaan, säästötilassa noin 480 kuvaan. Ennen reissuun lähtöä laitoinkin kameran eco-säästötilaan, jotta akku riittäisi mahdollisimman pitkään eli moneen ruutuun. Jännitys oli suuri, sillä olin arvioinut vaelluksen kestoksi kolmisen päivää ja muistikortissa riitti tilaa vaikka kuinka. Niinpä päätin kylmästi kuvata ihan normaaliin tahtiin, kävi miten kävi.

Ensimmäisenä päivänä ei huolen häivää, toisena päivänä huomasin akun palkin pienenevän ja toivoin parasta. Lämpötilat olivat päivisin huidelleet reilusti +20 asteen paremmalla puolella, eivätkä Pohjois-Karjalan yötkään olleet kylmiä . Kolmantena päivänä, reilut 10 km ennen retken päätepistettä, akku nitkahti surukseni jo punaiselle – enää vähän virtaa jäljellä. Siinä vaiheessa olin kuitenkin ehtinyt ottaa jo hieman yli 500 kuvaa (ei yhtään videota) eli valmistajan lupaus piti.

Laitoin Canonin lepoon viimeisiksi kilometreiksi ja pistin iPhoneen virrat päälle (siinä toinen retkeilijän murheenkryyni: kännykkä, jonka akku kestäisi koko reissun ajan niin, että sitä voisi myös pitää päällä liki normaalisti ilman lisäapuja!). Halusin säästää ”oikean” kameran akkua edes pihauksen Ruunaan retkeilyalueelle, koskien kohinaan, välikilometrien räpsimiset saivat hoitua puhelimen kameralla. Joten kameran akku riitti toisaalta odotuksia paremmin, mutta ei aivan koko vaelluksen ajaksi.

Kokeilematta

Videokuvaus jäi testaamatta, koska säästin akkua tavalliseen valokuvaamiseen. Ja kun videohetki olisi koittanut Ruunaalla, nähdessäni koskenlaskijat Neitikoskessa, oli kameran akku sen verran vähissä, että tyydyin normaalikuviin.  Niinpä ei liene yllätys, että myöskin valmistajan mainostama kuvien jakaminen Wifillä jäi vaille testausta,  eihän langatonta verkkoakaan ollut metsän keskellä tyrkyllä.

Canonin ISO-herkkyys venyy valmistajan mukaan peräti lukuun 12800 asti, mutta tällä reissulla en tullut kulkeneeksi ja kuvanneeksi pahimmissa hämärissä. Tuntumaksi kuitenkin jäi, että valovoima ja herkkyys riittäisivät omiin tarpeisiini.

Yleisvaikutelma

Kameran koko ja paino olivat kohdallaan, vaikka keveämpikin versio toki kelpaisi. Entä kuvaaminen? Canon PowerShot G16-mallissa on paljon ohjelmia ja säätömahdollisuuksia, mutta pärjäsin itse aika vähillä lisäsäädöillä. Kuvaaminen oli pääosin tosi helppoa, kun vain muisti, mistä halutut säätömahdollisuudet löytyivät. Ominaisuuksia kamerassa oli tarjolla, mutta niiden treenaus olisi ollut parempi tehdä jo ennen metsään lähtemistä, vaikkapa sen netissä olevan manuaalin kanssa.

Manuaalitarkennuksen kokeilu tuntui sen verran hankalalta (järjestelmäkameraan tottuneena) että päätin tyytyä automaattitarkennukseen. Onneksi automaattitarkennuksen tarkennusalueen siirto sujui aika helposti totuttelun jälkeen – sen kun paineli tarkennusalueruudun haluamaansa kohtaan.  Rinkka selässä kulkiessani haluan useimmiten ottaa valokuvat mahdollisimman vähällä vaivalla, keskittyen kuvauskohteeseen ylenmääräisen säätelyn sijasta. Jos hyttysparvi iskee tai paarma pärrää ympärillä, on kiva saada valokuvat otettua nopeasti.

Kuvien tallennusmuotona on jpg:n ohella tarjolla myös RAW, joten jos mieluisia laukauksia muistikortilta löytyy, on kuvatiedostossa potkua mihin käyttöön hyvänsä.

Suopursu (makrolla)Ehdoton suosikkini kameran ominaisuuksista oli makrokuvaus, joka sallii kuvaamisen tällä kompaktilla jopa 1 cm:n päästä. Olin aivan täpinöissäni, kun hoksasin että voin kumartua ihan lähelle vaikka suopursuja ja ottaa aidon lähikuvan! Ja kun vielä älysin ottaa rinkan selästä, laskea sen pitkospuille ja kuvata vasta sitten, sujui hyttystenkin hätistely samalla paremmin.

Summa summarum: Canon PowerShot G16 on mukavan oloinen ja mallinen kamera, jonka toiminnot ja ominaisuudet riittäisivät hyvin omaan retkikuvauskäyttööni ainakin kuivalla maalla kulkiessa – makron ansiosta jopa odottamaani paremmin. Usean päivän vaellukselle ottaisin tämän kokemuksen pohjalta kuitenkin mukaani kameran seuraksi myös vara-akun, jotta akkuvirtaa riittäisi ihan varmasti koko ajaksi.

2 replies
 1. korpijaakko
  korpijaakko says:

  Eipä se vara-akku paljoa paina – ja tarvikeversiona paljoa maksakaan, joten en näe kovin isoksi ongelmaksi. Minulla aikanaan olltu G10 oli erinomainen vaelluskamera, mutta koskeen putoamista sekään ei kestä ja sittemmin kompaktin asiaa on ajanut S90, mutta aina on olltu ikävä uutta G-sarjalaista. Ehkä pitää joku hetki investoida sellainenkin… Jos kameraan testaa, niin eikö hämäominaisuuksia/valovoimaa olisi voinut testata joku ilta leirissä?

  PS. Samnsung Galaxy Xcover 271:n akku kesti kotona pöydällä valmiustilassa 22 vuorokautta ja käytössä esimerkiksi viikon Lapin syysaelluksen jatkuvasti päällä reisitaskussa, vaikka kenttää oli vain harvoin ja yöt kylmiä. Eihän se tietysti ole iPhone, mutta on sen akun kestokin jotain ihan muuta. Eikä ole nykyään hinnalla pilattu, jos vaan jostain saa.

  Vastaa
  • Upe Nykänen
   Upe Nykänen says:

   Myönnän, että testaus ei ollut Tekniikan Maailman tasoa… Hämäräharjoitukset jäivät ikävä kyllä tekemättä ihan inhimillisistä syistä eli yöpaikkaan pysähdyttyäni keskityin majoittumiseen & lepoon ja unohdin koko kameran, kunnes oli aika jatkaa aamulla matkaa 🙂 Jos yöllä laavulla loikoessa olisi tullut kuvausfiilis, olisin saanut valovoimastakin kokemuksia.
   Lainakameraa tuli nyt käytettyä tasan siihen tapaan kuin olisin käyttänyt omaa vempelettä. Näin selvisi, että ainakin minun kuvaustahdillani vara-akku on syytä olla mukana.

   XCoverista olen kuullut muiltakin kehuja, joten se olisi varmasti retkiseuralaisena iPhonen tapaista lämpimässä viihtyvää kaupunkipuhelinta paljon parempi.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.