Saariretkelle ilman venettä kuivin repuin – Kannonkosken Isohiekassa tämä onnistuu

Kannonkoskelta Keski-Suomesta löytyvä Isohiekka on hyvin kaunis retkikohde. Hiekkaranta jatkuu matalana pitkälle kohti järvenselkää. Tämä mahdollistaa myös saariseikkailun: läheiseen Kalliosaareen on mahdollista kävellä hiekkapohjaa pitkin kuivin repuin. Hiekkarannalla retkeilijää ilahduttaa laavu, Kalliosaaressa taas maisemat tuovat mieleen pohjoisen luonnon.

Kohde kartalla
Laavu ja grillikatos

Kannonkoskelta on kohteeseen noin 13 kilometrin ajomatka pohjoiseen. Siniseltätieltä (77) kääntyy noin 6 kilometrin hiekkatie, jonka loppuosuudella on opasteet ”Isoon hiekkaan”. Loppuosuudella maltti on hyväksi ja kannattaakin hetki katsoa mistä kohden maakiviä kiertelee, jos auto on matala.

Tien päättyessä kääntöpaikalle alkavat pitkospuut, jotka päättyvät lähelle järven rantaa. Mäntyjen välistä näkyy jo Kivijärven Huhmarselkä, ja rantapenkan alta paljastuu pitkä luonnon hiekkaranta. Paikalla on myös laavu ja grillikatos. Keskisuomalaisittain hyvinkin kirkas vesi houkuttelee uimaan, ja paikka onkin paikallisten suosiossa. Suuri järvi ei tosin aina ole niitä kaikkein lämpimimpiä, mutta jos vesi kuitenkin tuntuu liian lämpimältä, voi käydä vilvoittelemassa rantaan tulevassa purossa, joka on usein järvivettä viileämpi.

Kauas jatkuva hiekkapohja on lapsillekin mieleinen, täällä voi uida käsipohjaa pitkälle. Ranta syvenee hitaasti, varmaan pari sataa metriä saa kahlata ennen kuin jalat eivät yllä pohjaan pään vielä jäädessä pinnalle. Yhtäkkiä pohja kuitenkin syvenee hyvin nopeasti, kunhan kahlaa tarpeeksi pitkälle. 

Paikasta mielenkiintoisen tekee läheisen niemen jatkona oleva Kalliosaari. Sinne nimittäin voi kahlata hiekkapohjaa pitkin, reppuaan kastelematta. Pitkäjalkainen pääsee jopa housujaan kastelematta perille, vaikka lähtisi kahlaamaan suorinta reittiä paikalla olevan grillikatoksen kohdalta. Matalin reitti löytyy nimen päästä. Jatkona on vielä pari pienempää saarta, mutta niihin päästäkseen joutunee housut jo kastelemaan, matka ei tosin ole pitkä, kymmenkunta metriä.

Saarella on kallioiset rannat ja muutama todella paksu mänty. Kallioilla kävely ja jäkälät luovat vähän Lapin tunnelmaa, samoin kuin kaukana näkyvä vastaranta. Kartasta katsoen sinne onkin matkaa yli 7 kilometriä, joten rantaan saattaa joskus tuuli muodostaa suuriakin aaltoja.

Rantakivillä eväitä syödessä, järvelle katsellen, unohtuvat turhat arkiset asiat. Mukavasti erilainen saariretkikohde, eikä tarvitse kuljettaa venettä mukana.

2 replies
  1. Pauliina
    Pauliina says:

    Ja leirintäkeskus Piispalan yllättävänkin monipuoliset palvelut Sinisen tien toisella puolella.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.