Ruskon siirtokivi, Rusko

Kiukkuisen miehen kivenheiton päästä Ruskon kirkosta sijaitsee pienellä metsäkumpareella melkoinen luonnonkappale. Itselleni kohde oli entuudestaan aivan vieras, eikä tarkempi taustojen tutkailu antanut yhtään lisää vinkkiä paikan taustoista. Itse sain vihin kohteesta miniältäni Henna Heinolta, joka kertoi tietävänsä paikan jossa olivat lapsena koulun kanssa tapaneet käydä ja väitti että alle mahtui kokonainen luokka lapsia.

Ajo-ohjeiden kera sitten otimme suunnan kohti Ruskoa. Paikanpäällä aivan omakotitalojen kupeesta todella löytyi todellakin pieni metsäpoukama. Siellä odotti varsin erikoinen järkäle, joka uhkasi luonnonlakeja nojaamalla pariin vanhaan kylkeensä kasvaneella ”lahnamännyllä”.

Ruskon mystinen siirtolohkare (7b)

Kivi osottautui todellakin tuon Hennan puheiden mukaiseksi. Samalla kumpusi mieleen suuri ihmetys, miten näin näyttävä kohde saattoi olla niin pimennossa. Jos pelkästään kiven lippaluola on todella valtaisa.

Ruskon mystinen siirtolohkare (2)

Reissulta kotiin päästyämme tuolta oli pettymys suunnaton. Kolmella eri kameralla otetut kuvat olivat liki kaikki epäonnistuneet, vaikka samana päivänä toisaalta otetut kuvat olivat ennen ja kohteen jälkeen täysin teräviä. Kummitteleeko paikalla, vai vaikuttavatko siellä muut voimat? Paikka ainakin vaikuttaa sopivalta muinaiselta asuma- , kultti- tai uhripaikalta.

Noin reilun kuukauden kuluttua otin asian uudestaan esiin, kun olin ystäväni Kimmo Jaramon kanssa matkalta kotiin Pirkanmaan luontokohteilta. Siitä ei kauaa mennytkään, kun auton nokka kääntyi kohti Ruskon kivenjärkälettä. Nyt onni suosi niin auringon kuin kamerankin suhteen ja kuvat paitsi onnistuiva, saivat myös hienon valon. Itse kohteen tarustan ja tarinoiden arvuutteluun emme saaneet mitään apuja, edes aivan lähitalon asukkailta. Olivat, kuin eivät koskaan olisi kuulleet edes kivestä, vaikka taisi näkyä kamariin asti sisälle heille.

Asian jääden vaivaamaan niin paljon, päätimme Kimmon kanssa ottaa seuraavaksi mukaan matkalle Timo Sepänmaan, joka työkseen kartoittaa museovirastolle kohteita.

Ruskon mystinen siirtolohkare (9)

Timokaan ei ollut kuullut paikasta, mutta piti sitä varsin mielenkiintoisena ja päättikin alkaa tutkia maastoa mahdollisista ihmisen toimista alueella. Nyt en tarkoita makkaranpaistajia, jotka ovat mustaneet kiven lipan ja samalla kenties tuhoneet mahdolliset kalliopiirrokset.

Nopean kartoituksen mukaan kiven luolia olisi voitu käyttää myöhemmällä pronssikaudella esim. asumiseen, mutta alueen tarkka kartoittaminen vaatisi pitkällisen työrupeaman. Hän kuitenkin lupaili viedä asiaa eteenpäin ja piti löytöä varsin mielenkiintoisena. Siis tätä kirjatessani kiven taustat ovat yhä hakusessa, edes virallista nimeä järkäleelle ei ole, mutta sijainti sentään on antaa.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6720704 E 237558

Teksti: Harri Leino, kuvat Harri Leino ja Kimmo Jaramo

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.