Peltolan mäkitupalaismuseo Luhangalla

Luhangan Tammijärvellä sijaitseva Peltolan mäkitupalaismuseo on elävää suomalaista sosiaalihistoriaa. Rakennukset, interiöörit ja esineistö kertovat konkreettisesti siitä köyhästä ja kovasta elämästä, jota mäkitupalaiset viettivät 1900-luvun alkuvuosikymmenille saakka.

2-02 aittoja

Rakennuksia Peltolan kyläksi kutsutussa paikassa on 19, joista kolme on asuinrakennuksia. Niiden lisäksi on ulkorakennuksia: aittoja, navetta, talli, savusauna ja latoja. Kylän vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Ne kuuluivat alun perin Mäentaloon, ja mäkitupalaiset olivat sen työläisiä.

3-05 navetta ja talli

He eivät olleet maanviljelijöitä torpparien tapaan, vaan elättivät itseään palkkatyöllä, jota tekivät isännilleen tai muille tilallisille. Mökkiensä vuokran he maksoivat taksavärkillä ja saivat palkkansa yleensä elintarvikkeina. Työvelvollisuus oli 4 viikkoa vuodessa. Heillä oli oikeus pitää kasvimaata ja viljellä puolen hehtaarin maalänttiä. Heillä oli navetassa lehmä ja sika.

4-03 savusauna

Vuoden 1919 torpparilain perusteella mäkitupalaisetkin saivat lunastaa töllinsä itselleen. Peltolassa asui enimmillään neljä perhettä. Kylä tyhjeni vasta 1960-luvulla, jolloin viimeiset asukkaat muuttivat kirkolle.

5-06 ruumisaitta

Peltolan kylässä asui aikoinaan jopa neljä perhettä kerralla. Jokaisella perheellä oli oma navetta, jossa oli yksi tai kaksi lehmää ja syksyllä teurastettava sika. Kullakin perheellä oli puoli hehtaaria peltoa viljeltävänään – siinä viljeltiin viljaa omaan tarpeeseen, lehmille oli lupa kerätä rehuheinää peltojen laitamilta.

6-04 tupa

7-07 aitan tavaroita

Kuvat ja teksti Jukka Parkkinen.

Osoite: Tammijärventie 164, 19910 Luhanka

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6856223 E 437123

Artikkelia päivitetty 4.12.2013 oikean aineiston mukaiseksi. Julkaisin alunperin epähuomiossa Jukan tekstin sijaan väärän aineiston. Pahoittelen väärinkäsitystä. Retkipaikka.fi-tuottaja Antti Huttunen

Artikkelia päivitetty 1.4.2016. Paikan osoite on Tammijärventie 164, ei 166, kuten alkuperäisessä versiossa oli mainittu. Jonna Välikangas/päätoimittaja

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.