Ole metsämaiden Sherlock Holmes – Eläinten kesäjäljet -kirja opastaa tulkitsemaan ympäristössäsi olevien otusten jättämiä johtolankoja

Luonnossa tapahtuu jatkuvasti kaikenlaista, ja ympäristöä tarkkailemalla voi oppia paljonkin lähimetsän asukeista. Karttakeskuksen ihka uuden Eläinten kesäjäljet -maasto-oppaan kanssa retkistäsi voi tulla salapoliisimaisia seikkailuja, kun selvität itse tai vaikka perheesi kanssa kuka on natustanut sientä, kenen karvapallo tuossa kierii ja mitä maanpohjan painanteet kertovat edellisestä kulkijasta.

Tietokirjailija ja biologi Iiris Kalliolan ja tietokirjailija ja valokuvaaja Matti Nummelinin yhteisteos on loistava avain omanlaiseensa retkeilyyn, jossa pyritään ymmärtämään mitä luonnossa on tapahtunut ja kuka/mikä on tehnyt mitäkin. Maastojäljet ovat siitä mainio havainnointikohde, että aina löytyy joitakin “johtolankoja”, joita voi lähteä tutkimaan. Lintujen bongaus vaatii estradille ihka oikean linnun, eikä koskaan ole takeita nisäkkäiden näkemisestä, mutta maastojälkiä kyllä löytyy joka kerta!

Kirja on jaoteltu eläinlajeittain, joten on helppo lähteä syventämään tuntemustaan vaikkapa siilin jättämistä jäljistä. Kompakteissa lajien ja niiden jälkien esittelyissä käydään läpi mistä tietyn lajin jälkiä useimmiten voi havaita (ja mistä ei) ja miten helposti sekoitettavat lajit voi erottaa toisistaan.

Mahtavia osioita ovat eri selkärangattomien petojen pyydykset sekä pistiäisten pesät, joita ei ole ehkä aiemmin tullut niin selkeästi edes ajateltua. Linnut on ensisijaisesti jaoteltu juuri erilaisten jälkien, kuten pesien, sulkien ja rypypaikkojen mukaan. Nisäkkäiden jälkiä ovat mm. syönnökset, ja varsinaisena aarteena jättösarvet. Kukapa ei haluaisi löytää metsän keskeltä kruunupään jättämää sarvea!

Oma kiehtova osionsa ovat myös erilaiset hämähäkinseitit. Miten mahtavaa onkaan voida jatkossa kertoa alueella elävä hämähäkkilaji tai jotakin sen käyttäytymisestä pelkän taidokkaan seitin perusteella! Tämän kirjan avulla oppii valtavan määrän sekä yksityiskohtaista tietoa, että havainnoimaan luontoa kokonaisuutena. Maastojälkien oppaan avulla myös luonnon palapeli ja eri lajien yhteiselo avautuu konkreettisemmin.

Kirjan hakemistosta on kätevä etsiä eläimen, linnun tai hyönteisen nimellä tiettyä lajia, ja sitä kautta perehtyä kyseisen otuksen jättämiin jälkiin lumettomassa maastossa. Lintujen oksennuspalloillekin löytyy ihan oma kohtansa.

Kirjan on näppärän kokoinen ja sujahtaa helposti isoon housuntaskuun tai repun pikkutaskuun. Ohjaavaa tekstiä on sopivasti runsaan valokuvituksen ja piirrosten kera. Kirja sopii hyvin jo alakoululaisille, sekä kaikille lukutaitoisille luonnontarkkailijoille.

Tämän oppaan avulla voit tietäväisesti suunnata katseesi rantatörmiin, puunrunkoihin, taittuneeseen kasvustoon ja milloin mihinkin karvatuppoon tai munankuoreen, joka polullesi sattuu eksymään.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.