Perheenäiti Mira kannustaa lapsiperheitä lähtemään luontoon: ”Retkeily on tiimityötä ja ihan ilmaista koko perheen mindfullnesia”

Luonnossa liikkuminen on antanut meille paljon pikkulapsiarjessa. Retkeily on tiimityötä, yhdessä tekemistä ja kokemista. Isoja ja pieniä elämyksiä ja ihan ilmaista koko perheen mindfullnesia.”

Näin miettii helsinkiläinen 34-vuotias Mira Lainiola. Mira tietää, mistä puhuu. Hän on kahden pienen lapsen äiti, joka ei välitä istua hiekkalaatikolla. Hän tutustuttaa lapset ennemmin luonnon pieniin ja suuriin ihmeisiin.

– Varsinkin nyt ruuhkavuosien keskellä pakenemme kotitöiden kimaraa ja arjen suorittamista luonnon helmaan metsäfillarointia harrastavan mieheni ja lastemme kanssa, Mira kertoo.

Perhe retkeilee aktiivisesti talvellakin, vaikka sää ei aina suosisi. Retkistään Mira kirjoittaa tunnelmallista Luontohetkiblogia, joka on Retkipaikan tammikuun 2018 blogivalinta.

– Kuopuksen synnyttyä etsin tietoa retkipaikoista lapsiperhevinkkelistä ja huomasin, että sitä oli melko niukasti tarjolla. Missioni on rohkaista perheitä luontoretkeilemään, Mira kertoo.

Hallainvuori. Kuva: Mira Lainiola. Lue juttu tästä.

Hyödyllistä ja konkreettista tietoa lapsiperheille

Lapsiperhenäkökulma on Luontohetkiäblogin keskiössä.

– Itse kaipasin välillä ihan konkreettista tietoa: kannattaako jonnekin ottaa rattaat matkaan, onko reitti hankalakulkuinen, mikä on lapsille sopivin taukopaikka tai missä on lähin vessa, Mira luettelee

Blogissaan Mira on koonnut nämä sekä muut vastaavat tärkeät tiedot kustakin kohteesta napakaksi ja helposti selattavaksi koosteeksi Retkikohde lyhyesti -otsikon alle. Artikkelien tägeistä löytyy vaihtoehtoja kuten Alle 3h, Rattaillakin pääsee ja Julkinen liikenne  näin lukijan on helppo löytää itselle sopivia kohdevinkkejä. Uusimpana ominaisuutena blogiin on lisätty kartta, josta kertomukset löytyvät.

Luontohetkiblogin kantavana ajatuksena on helppous. Aina ei edes lasten kanssa retkeillessä tarvita pitkiä etukäteisvalmisteluja, vaan pääasia on astua lasten kanssa ulos luontoon.

– Voin tunnustaa, että meillä tämä näkyy retkieväiden valmistelussa. Kuinkahan monta kertaa eväslaukusta on löytynyt muun muassa karjalanpiirakoita, banaania, smoothie-pusseja ja rusinoita?

Linlon saarella. Kuva: Mira Lainiola. Lue juttu tästä.

Mikroskoopista kaikki alkoi

Joskus hyvin pienikin hetki nuoren elämässä voi muuttaa koko elämän. Miralle se hetki oli akvaariokasvin viherhiukkasten katseleminen mikroskoopilla lukiossa. Se oli siinä – Mira opiskeli biologiksi. Nyt hän on lääketieteellisessä tiedekunnassa väitöskirjatutkijana – ja on keksinyt upean tavan antaa hyvän kiertää.

– Olen toteuttanut luontokasvatusmissiotani esimerkiksi toimittamalla päiväkotiin hoitajien joulupakettien sijasta mikroskoopin lapsille.

Savonlinnalaisella saarella sijaitseva kesämökki on kasvattanut Miran perheen luontorakkautta vuosien varrella entisestään, mutta arjessa retkikohteet löytyvät lähempää, kotikulmilta Helsingistä. Näin arvokasta arjen vapaa-aikaa ei juuri suttaannu matkantekoon.

– Minusta on tärkeää tarjota lapsille kiireettömiä luontokokemuksia. Uutelan ulkoilualue on lastenvaunukelpoinen klassikko. Vuosaaren huippu on erikoinen paikka, sen monipuolinen luonto yllätti minut kesällä. Isona bonuksena meillä on vieressä myös Sipoonkorven kansallispuisto, Mira luettelee.

– Storträsk-lammen liepeiltä voi keväällä bongailla rupikonnia ja käärmeitä!

Mira kehottaa kaupunkilaisperheitä lähtemään luontoon uteliaina, sillä ihan oma ja tutuksi luultu lähiluontokin voi yllättää isosti. Todellisuus on usein paljon komeampi kuin saattaisi ajatella.

Miran vinkit: 3 yllättävän hienoa kohdetta Uudellamaalla

  • Linlo Kirkkonummella. ”Hurjan monipuolinen kohde, jossa riittää tutkittavaa vaikka koko päiväksi.Lue Miran juttu.
  • Sikosaaren luontopolku Porvoossa. ”Satumaisen sammaleinen retkikohde – toimii lumettominakin talvihetkinä. Lue Miran juttu.
  • Vallisaari. ”Vaunuystävällinen saariretki, jossa uniikki tunnelma. Kesäkauden helppo luontokohde.” Lue Miran juttu.

Kiireettömiä hetkiä Sikosaaren luontopolulla Porvoossa. Kuva: Mira Lainiola. Lue juttu tästä.

”Kuivia vaatteita ja hiukan liikaa eväitä”

Retkeily lasten kanssa on opettavaista. Mira kertoo oppineensa ennakoimaan paremmin, pakkaamaan mukaan kuivia vaatteita ja hieman liikaa eväitä. Lisäksi on kehittynyt arvokas taito muuttaa suunnitelmia tarpeen mukaan.

– Kun matkaa on rutkasti edessä ja jokainen muurahainen kiinnostaa, tarvitaan myös kärsivällisyyttä. Pitää muistaa, että ne hetket kun olisit jo jatkamassa matkaa ja tekisi mieli hoputtaa lasta, saattavatkin olla lapselle ne päivän tärkeimmät, Mira miettii.

– Tarvitaan sopivasti balanssia ja taitoa pysähtyä hetkeen. Rakkaus luontoon syntyy jo pienenä, ja voi myöhemmin elämässä toimia isona voimavarana. Näistä ajatuksista kirjoitin postauksenkin, Mira vinkkaa.

Kuluvan talven sää ei etelässä ole suosinut retkeilijöitä. Toisaalta lumettomuus tekee luonnossa liikkumisesta helpompaa. Mira kannustaa lähtemään luontoon myös sateella.

– Sateella voi tuntua helpommalta jäädä lasten kanssa sisälle, mutta ainakin meillä seinät alkavat kaatua pian päälle ja lopulta kaikilla on hankalaa! Sadepäivän selättäjäksi suoriutuu se, joka taistelee lapsille kuravaatteet päälle, voittaa oman sade-apatiansa ja löytää ihmeteltävää pienille luonnontutkijoille. Kannattaa muistaa, että metsä tuo myös suojaa sateelta.

Usminkalliolla. Lue juttu tästä.

Kenet sinä viet seuraavaksi retkelle?

Lukijat voivat odottaa Luontohetkiblogiin uusia retkijuttuja muun muassa Lammassaaren alueelta sekä talvisia fiiliksiä Nurmijärven Myllykoskelta. Tulossa on myös lapsiperheen vinkkejä lumiseen Nuuksioon. Instagramin puolelta näistä kohteista löytyy jo ennakkopaloja.

Mira haluaa heittää haasteen Retkipaikan lukijoille.

– Kenet sinä veisit kevättalvella retkelle? Nappaatko mukaan kummilapsen tai viet ystäväsi lapsineen luontoon? Luontoretki on myös oiva aineeton lahjaidea! Toisaalta jos nautit luonnosta mieluiten yksin, kävisitkö vihdoin kurkkaamassa sen koko ajan liian lähellä olleen luontokohteen, joka toisinaan kutittelee korvan takana?

Siirry tutkimaan Luontohetkiblogia tästä, ja blogin Instagram-tilin löydät tästä. Retkipaikka toivottaa mukavia lukuhetkiä ja niitä seuraavia luontohetkiä!