Liian lähellä hoksattavaksi – Kirkkonummen vesitornin hiidenkirnu

Kaikkia salaisuuksia ei ole piilotettu kulkemattomien taivalten taakse korpimaille. Osa on taas niin lähellä, että niiden ohi kävelee satoja tai tuhansia kertoja ymmärtämättä, että arkisten reittien ja rutiinien varressa olisi jotain näkemisen arvoista.

kirkkonummen hiidenkirnu (1)

Yksi näistä paikoista löytyy Kirkkonummelta, liki keskustasta, vesitornin juurelta. Perille ei pääse autolla, mutta polku kulkee hyvin läheltä ohitse. Siitä huolimatta tuota polkua tallaavista taitaa suurin osa olla tietämätön, että he kulkevat veden voiman veistämän taideteoksen ohi.

kirkkonummen hiidenkirnu (2)

Sellainen tuo Kirkkonummen vesitornin hiidenkirnu on. Muodoltaan se on yksi kauneimmista. Porrasmainen, osittain avoin, sammaloitunut ja alaosassaan kuidenkin pata. Vieressä kauniisti pyöristynyt kallio, jonka sammalpeite on maalannut vihreäksi.

Aivan paratiisiksi paikkaa ei voi kuitenkaan kehua. Sammal ei ole ainoa seudulla vaikuttava maalari, vaan kirnun pohjalla lojui muutama tyhjä spraypullo. Onneksi kallion ja kirnun sijaan kohteena oli ollut läheinen rakennus, olisiko jonkinmoinen muuntamo tai pumppaamo kyseessä.

Paikalta poistuessani kohtasin vanhemman herran, jota jututin tovin. Kertoi kirnun olevan tuttu. Retkipaikasta kuultuaan innostui vielä kertomaan loitompana olevasta paikasta, josta oli löytänyt kalliosta vanhan Ruotsin vallan hakkauksen. Painoin tiedot visusti mieleeni ja käyn paikalla viimeistään tulevana keväänä.

Mit Kirkkonummen vesitornin hiidenkirnuun tulee, niin paikallisille ja seudulle sattuville sitä voi hyvinkin suositella happihyppelyn kohteeksi. Lapsille se taas tarjoaa kummasteltavaa pitkäksi aikaa.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6668159 E 358638

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *