Leväniemen lohkarelinna, Jäppilä

Wintoosa-puhelimeen oli ilmaantunut uusi karttaohjelma b-bark, jonka ilmaisversio vaikutti kätevältä apuvälineeltä metässä rymyämiseen. Minullahan oli aikasemmassa Nokialaisessa vastaava ViewRanger-ohjelma, mutta kun vaihoin Wintoosa-puhelimeen reilu vuosi sitten niin sepä ei toiminutkaan siinä. Kaikki monella kympillä ostetut kartat oli nyt joutavia. Silloin päätin etten maksa puhelimen karttaohjelmasta mittään. Tähän mennessä olenkin käyttänyt ilmaista Finland Topography ohjelmaa, joka ainoastaan näyttää mikä on sijainti kartalla.

B-bark näyttää polkua mitä on kulkenut ja sille voi asettaa koordinaateilla paikkoja, johon se mittaa etäisyyttä. Teoriassa toimiva ja sen päätin tänään testata. Valitsin kohteeksi mielenkiintoisen geokätkön: Luolamiehen erikoinen – Jäppilän Leväniemessä.

leväniemenluola (5)

Mettäautotieltä näkyi louhikkoa ympärämpär maisemaa. Läksin koluamaan louhikkoa parin sataa metriä ylöspäin ja siellä odotti tällänen linna. Luola avautui oikean puoleisesta kolosta.

leväniemenluola (3)

Eteisessä oli joku pitänyt tulta joku vuos sitten. Makkaratikut olivat vielä pystyssä. Savu oli päässyt pihalle katon kautta.

leväniemenluola (1)

Vasemmalle avautui kyyristeltävä käytävä, joka kääntyi sitten oikealle.

leväniemenluola (2)

Luolan peräkamari, jossa oli tasainen maapohja ja pieniä sivuonkaloita. Tässä kamarissa olisi mahtunut nukkumaan. Sen verran kuivalta pohja näytti. B-bark vei hyvin perille geokätkön koodinaateilla ja oli tosi nopee opittava. Juuri tälläistä ilmaista sovellusta olen kaivannut.

leväniemenluola (10)

Alueella oli hurjasti louhikkoa ja niiden väleistä löytyi kymmeniä immeisen meneviä lippaluolia, joissa olisi pystynyt hyvin pitämään saetta tai jopa koisaamaan.

Tässä kohteessa geokätköily näytti sen hienon puolensa – parin kymmenen km päästä kotoa löytyy ennestää tuntematon hieno luontokohde. Kävin samalla reissulla kuittaamassa Kivikurun pari geokätköä.

GTK:n aineiston mukaan luolalla on pituutt 6 metriä, leveyttä 1-2 ja korkeutta 1-1,5 metriä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6920981 E 531240

Julkaistu aiemmin Anssi Toivasen Leppävirtaa-blogissa.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.