Muuratsalon kivi ja ihminen

Muuratsalon mainiot kivet, Muurame

Muuratsalon saaren eteläkärki katsoo kohti Päijänteen ulappaa. Saari on kahden kunnan alueella: Muuramen ja sitä ympäröivän naapurinsa Jyväskylän. Aion astella nimen omaan saaren Muuramen puoleiseen eli eteläiseen osaan. Sinne on helppo suunnistaa vaikkapa Jyväskylän seudun ulkoilukartan kera.

Olen itse liikkeellä Muuratsalon maisemissa toista kertaa, joten jätän kartan katselun vähemmälle ja suuntaan yhdelle saaren luonnonsuojelualueista sekä polkuja että niiden välejä tallaten, välillä myös rosoista hakkuuaukeaa väistellen.  Silmäni hakevat puiden keskeltä kiviä.

Kiviä MuuratsalossaKun Päijänne alkaa jo väikkyä edessäni, astun taas polulta sivuun. Siinä ne ovat: sammalpeitteiset siirtolohkareet, jääkauden sulamisvesien  näille sijoille temmeltämät mahtavat murikat. Jos jossakin jo yksi tällainen kivi on paikallinen nähtävyys, niin Muuratsalossa moisia lohkareita on useita. Eikä tämä suinkaan ole ainoa komeiden kivien alue saaressa.
Muuratsalon kivirykelmäTämän kivenlohkare-esiintymän yhtenäisin rykelmä on hyvin likellä uljaan Päijänteen rantaa, vaikka myös kauempaa rannasta – jopa ihan polun viereltä – löytyy isoja kiviä ihmeteltäväksi. Ihan kuin osa kivivanhuksista olisi kokoontunut turinapiiriksi.

Kallioimarre, MuuratsaloSuuria kiviä ei verhoa ainoastaan sammal, vaan myös tiheässä kasvava kallioimarre.

Kivenlohkareen kylki, MuuratsaloTämä ei ole kallioseinämä vaan ison kivenlohkareen kylki. Hän oli monta jäätä nähnyt…

Muuratsalon kivi ja ihminen

En muutenkaan ole pituudella pilattu, mutta kieltämättä tunnen täällä itseni vieläkin pienemmäksi. Ovat nämä siirtolohkareet aika ihmeellisiä.
Kivenlohkare MuuratsalossaMuuratsalon kiehtovien kivien maailma ei valkene veneilijälle vesiltä, jollei satu olemaan liikkeellä sellaiseen aikaan kun lehtipuiden vehreys ei ole vielä puhjennut tai lehdet ovat jo pudonneet maahan. Sen verran hyvin rannan puut suojaavat kivimaisemaa. Niinpä vesiltä rantaan saapuva voi yllättyä iloisesti, mikäli älyää poiketa hiekkarannalta metsän puolelle. Tosin melojalle ja soutelijalle rantautuminen tänne on matalassa rantavedessä helpompaa kuin moottoripaatilla liikkuvalle.  Lähistöltä löytyy kartan mukaan myös laavu.
Ristinselkä, Päijänne MuuratsalostaRantakiviltä ja hiekkarannalta pääsee tietenkin nauttimaan myös Päijänteen avarasta sinestä. Ikävä kyllä tässä lähimmässä poukamassa ei ole tulipaikkaa (eikä siis tulentekolupaa), mutta kelpaa maisemia katsella ihan taivaan tulipallon valossa.

Alueelle on haviteltu myös järvikansallispuistoa. Yksityishenkilö teki vuonna 2012 ehdotuksen Muuratsalon kansallispuistosta, ajatuksena että siihen kuuluisi Muuratsalosta etelään avautuva Päijänteen Ristinselkä sekä sen ranta-alueita, tietenkin myös Muuratsalon hienosta saaresta. Ehdotus ei tällä kertaa ottanut tuulta purjeisiinsa, mutta jos tänne vielä jonain päivänä perustettaisiin kansallispuisto, olisi se yksi niistä harvoista, joihin voisi lähteä visiitille näppärästi paikallisbussilla.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6884284  E 434884

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.