Antinmäen pajaluola, Salo

Tarina kertoi Salon Antimäeltä löytyvän luolan, jota paikallinen seppä oli pitänyt aikanaan pajanaan. Vaikka luolaa kuvattiinkin vaatimattomaksi, oli paikalle ehdottomasti päästävä: onhan harvalla mäellä tässä maassa yhtä komeaa nimeä. Luolan lisäksi Antinmäeltä kerrottiin löytyvän myös pronssikautisen hautaröykkiön. Oli siinä jo kylliksi syitä lähteä maastoon.

Antimäelle oli helppo löytää ja siirtymä tieltä mäelle sujui poikkeuksellisen helpossa maastossa. Ylärinteeseen askeltaessamme Janne ja Harri innostuivat muistelemaan kaihoisin mielin edellistä vierailuaan paikalle. Tuolloin heillä ei ollut ollut tarkkoja koordinaatteja luolalle. Sen sijaan heillä oli ollut kahdet koordinaatit, jotka molemman johdattivat johonkin ihan eri paikkaan, missä luolan piti olla. Tai ainakin siltä asia oli maastossa vaikuttanut.

Tällä kertaa reittipiste piirtyi paikkaan, joka poikkesi kahdesta edellisellä kerralla käytettävästä. Totesimme, että se olisi hyvä kohta aloittaa rinteen haravointi, ei ainakaan edelliskertaisia huonompi.

IMG_6848

Ties mitä olin jäänyt haaveilemaan, mutta kuljin jonkun kymmenen metriä Jannen ja Harrin perässä, kun pienen jyrkänteen juurelta kuului innostunut huuto: ”Täällä!”. Arvelen innostuksen kummunneen ennenkaikkea edelliskerran pitkään vieneestä vesiperästä. Itsessään luola kun oli sieltä tyypillisimmästä pääsä. Ihan sievä ja ei kaikkein pienin, mutta suuria elämyksiä se ei kuitenkaan antanut.

IMG_6129

Pituutta Antimäen luolalla oli siin kolmisen metriä ja leveyttä metrin paremmalle puolelle. Korkeus vaihteli suuaukon ja lähes seisomakorkuisen peräosan välillä hivenen. Perällä istuessani yritin kuvitella paikalle pajantapaisen, mutta kyllä tarinaan uskominen tuntui hivenen vaikealta. Ahtaat olisivat tilat olleet, toiminnasta olisi varmasti jäänyt jälkiä kallioon ja kiviin ja paikalla olisi ollut melkoinen katku.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6681497 E 289408

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.