Kuulokkeet päähän ja poluille – luonto ja musiikki yhdessä voivat temmata mukaansa uusiin ulottuvuuksiin

Nakkaan auton oven kiinni ja laitan kuulokkeet korville. Ennen kuin kännykkä sujahtaa laukkuun, valitsen sieltä soimaan oman soittolistani, jonka olen luonut juuri näihin tilanteisiin – listan, jonka kappaleet sopivat täydellisesti luontoretkelle ja tällä kertaa erityisesti horisontin tuijotteluun. Mahtipontisia säveliä siis! Bluetoothin avulla ei johdon kanssa tarvitse painia. Kännykkä häviää laukun syövereihin, ja pään täyttää ihana melodia. Nyt retki voi alkaa, ja siitä on tulossa upea.

Koukutuin musiikin kuunteluun luonnossa ihan tavallisilla iltakävelyillä. Tähtitaivaan alla kuunnellut kappaleet tuntuivat valuvan kuin suoraan suoniin, kun oikea musiikki ja oikea ympäristö löysivät toisensa pääni sisällä. Musiikista tuli syy lähteä kävelyille, että sai kokea sen tunteen joka päivä, uudelleen ja uudelleen. Enää eivät haitanneet kireät pakkaset eivätkä tihkusateet – päivittäinen annos luontoa ja musiikkia oli saatava.

Noina hetkinä siirryn toisiin sfääreihin, kuin sielu irtaantuisi kehosta hetkeksi maailmankaikkeuteen.

Kävelyiltä musiikki alkoi seurata mukaan retkille. Aloin tehdä retkiä saadakseni kokea, miltä horisonttiin tuijottaminen musiikin kanssa tuntuu. Tuntui hyvältä saada liikkua luonnossa aivan hiljaa, ilman että kukaan vastaantulija voisi koskaan arvata, millaisissa maailmoissa mielessäni todella kuljen. Puun oksalla pesivä lintu tai vastaantuleva vaeltaja eivät kuule, mitä minä kuulen, eivätkä voi kokea, mitä minä koen – ja niin sen kuuluu ollakin. Minulle kokemus on hyvin intiimi, kun katson horisonttiin ja musiikin siivillä sulaudun yhdeksi avaruuden kanssa.

Muut aistit tuntuvat voimistuvan. Jokaisen askeleen miettii ja tuntee huolellisemmin, näkö haravoi maastosta liikettä ja yksityiskohtia. Tuon tuosta tekee mieli sulkea silmät, silloin hajuaisti saa tuntea ympäröivän maailman voimakkaasti ja iho tuntee rauhassa tuulen. Koko kehosta tulee yhtä elämyksen kanssa, kilometrit taittuvat huomaamatta, ahdistus ja stressi haihtuvat päästä maailman tuuliin. Siinä on aivan eri lailla yhtä tilanteen kanssa – ajatukset eivät harhaile, kun keho keskittyy kokemaan, aistit tuntemaan ja mieli nauttimaan.

Olenpa kuullut sellaistakin, että joku on päässyt pimeänpelostaan ja alkanut suorastaan nauttia pimeästä menemällä ulos pimeällä kuuntelemaan musiikkia.

Syksyllä pystytin teltan joen rantaan. Asetin crocsit pään alle tueksi ja makasin teltassa pää ulkona niin, että sain katsella kuuta ja tähtiä. Kuulokkeet korvilla olin mielessäni tähtien luona osana maailmankaikkeutta. Liikutuksen kyyneleiltä ei pystynyt välttymään, suuret tunteet tuntuivat tulvivan läpi rinnasta – mutta jos joku olisi seissyt vieressä, ei hänellä olisi ollut aavistustakaan siitä, mitä minä koin.

Kuulokkeet eivät päästä ääntä ulospäin, eivät riko luonnon rauhaa. Vaikka minut musiikki tempaa toiseen maailmaan, tunteeseen johon olen koukussa, tiedän, etteivät esimerkiksi linnut tai muut ihmiset nauttisi siitä. Monihan tulee luontoon nimenomaan kokemaan hiljaisuutta, ja se heille suotakoon!

En halua häiritä ketään, kuulokkeet säilyttävät sekä minun salaisuuteni että muiden eläväisten rauhan.

Vaikka minusta musiikkia on ihana kuunnella luonnossa, moni muu ei varmaan koe niin. Kuulokkeet päässä vastaan tuleva voi herättää jopa ihmetystä – eikö luonnossa pitäisi kuunnella hiljaisuutta!? Omassa elämässäni hiljaisuutta on niin rajattomasti, että ulos lähtiessäni on usein musiikin aika – ei aina, mutta usein. Jokainen nauttikoon luonnosta tavallaan, kunhan ei häiritse muita.

Kaiuttimesta musiikin kuuntelu on ongelmallista. Kaiutin rikkoo luonnon sekä mahdollisten muiden retkeilijöiden rauhaa. On tärkeää ottaa tämä huomioon ja kuunnella kaiuttimesta musiikkia jossain muualla, vaikka kotona. Kuulokkeilla elämys on sitä paitsi paljon voimakkaampi – kuulokkeista musiikki valuu suoraan mieleen ja kehoon, karkaamatta ympäröivään maastoon muiden kuultavaksi. Siitä nauttii enemmän, kun tietää ettei se vaivaa muita.

Suosittelen kokeilemaan, kerran edes, saatat yllättyä kuinka upeaa se onkaan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.