Kirjaesittelyssä: Pohjoismaiset taruolennot

Mikä siinä on, että sadut ja tarinat ovat niin kiinnostavia? Ja varsinkin vanhat kansanuskomukset. Ehkä sitä jollain tavalla haluaa uskoa tai toivoa, että edes osa taruista olisi totta. Että uskomuksista saisi selityksen joillekin ihmeellisille ja oudoille asioille ja tapahtumille.

Pohjoismaiset Taruolennot -kirja kertoo nimensä mukaisesti Pohjolan, erityisesti ruotsalaisen kansanperinteen, henkiolennoista, peikoista ja menninkäisistä. Osa tarujen hahmoista on sellaisia, joita Suomessa ei tunneta eikä niille ole suomenkielistä vastinetta. Kirjan on suomentanut Eero Ojanen ja hän on lisännyt näistä huomautuksen kirjan alkusivuille.

kirja (1 of 1)-8

Kirjan kuvitus on myös Johan Egerkransin käsialaa. Ne ovat kauniita ja samalla pelottavia tummia kuvia hahmoista, joilla on mitä erilaisemmat muodot. Meidän tarustomme tutut maahiset ja menninkäiset erottuvat joukosta kiltin näköisinä pikkuolioina. Henkiolentojen ulkonäkö vaihtelee kertojan mukaan. Siitä, miten hahmo on ilmestynyt kenellekin, on riippunut, miltä se on näyttänyt.

Kirja on jaettu olentojen eri lajeihin, vaikka näin ei saisi kirjoittajan mukaan tehdä. Jos henkiolento onkin eri mieltä, niin se saattaa olla kirjoittajalle vaarallista. Hän on kuitenkin ottanut riskin ja tehnyt jaon lukijoita varten.

kirja (1 of 1)-11

Entisaikaan Pohjolan asukit pelkäsivät noituutta ja henkiolentoja ja yrittivät suojautua näitä vastaan. Tavallisin keino suojautua oli kantaa mukana teräksistä työkalua. Sillä jos henkiolento joutui kosketuksiin teräksen kanssa, se paloi ja menetti taikavoimansa. Hopealla taas lepyteltiin vihaisia henkiä.

kirja (1 of 1)-9

Maahiset ja menninkäiset ovat suomalaisille tuttuja luonnonhenkiä. Meillä monissa tarinoissa ja lauluissa vilahtaa menninkäisiä. Nämä molemmat ova ystävällisiä ihmisten lähellä asuvia olentoja. Ne pysyvät piilossa maan alla ja tulevat esiin vain, jos yhteiselossa esiintyy neuvottelua vaativia ongelmia. Tällainen voi tulla eteen, jos ihminen rakentaa tallin suoraan maahisten asumuksen päälle. Silloin meinaan voi hevosen virtsa valua suoraan maahisten ruokapöytään ja siitä ne eivät tykkää!

Jos isäntäväki hoitaa ongelman nopeasti, maahiset palkitsevat talonväen.

kirja (1 of 1)-10

Maahiset ja mennikäiset erottaa pukeutumisesta. Maahiset ovat vaatimattomia ja harmaita, kun taas menninkäiset pukeutuvat mieluusti punaiseen.

Näitä kiehtovia ja mielikuvitusta kutittavia tarinoita on kirjassa reilut sata sivua. En voinut laskea kirjaa käsistä, vaan ahmin sen kerralla. Tämän luettuani tuntuu kuin metsä heräisi joka lenkillä henkiin. Se kertoo monta tarinaa kulkijalle, jos tämä vain on vastaanottavainen.

Kulje rauhaksiin, katsele ympärille avoimin mielin. Puun takaa saattaa kurkata metsän tonttu tai kiven raosta kurkata maahinen. Mutta veden äärellä… varo näkin sulosäveliä!

Pohjoismaiset Taruolennot, 128 s.
Johan Egerkrans, suomentaja Eero Ojanen
Minerva Kustannus Oy, 2014
ISBN 9789523120167

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.