Karhuvuorella Rymättylässä

Rymättylän Aaslaluodon saarella on alunperin vuonna 1938 rakennettu ilmavalvontatorni, jonka tarkoituksena oli havaita Turkua pommittamaan lentäviä neuvostoliittolaislentokoneita. Rakennelma hajoitettiin 1950-luvulla. Kymmenen vuotta sitten mäen päälle rakennettiin vapaaehtoisvoimin uusi torni. Tarvikkeet tuotiin paikalle helikopterilla.

karhuvuori026

Saariston Pienen rengastien varrella oleva Karhuvuori ei ole huonojalkaisille- tai kuntoisille tarkoitettu. Helikopteria ei nyt tarvittu, mutta viime kesänä vuorella ensimmäisen kerran käydessäni sitä olisi tarvittu. Hellepäivänä moinen urheilusuoritus teki meinaan todella tiukkaa. Nyt pääsi vähän helpommalla. Mäki on käsittämättömän jyrkkä ja tuntuu päättymättömältä.

karhuvuori035

Henkityksen tasaannuttua ja pahimmat hiet pois pyyhittyään kannattaa kavuta näkötorniin. Sieltä avautuu upeat maisemat. Samoin koko Aaslaluoto on saaristo- ja maalaismaisemaa parhaimmillaan. Lehmiä laitumilla valtavat määrät. Hammarönsalmen lossilta bongasin merimetsoja kuivattelemassa siipiään pienellä kallioluodolla. Komeimpana ilmestyksenä pidin kumminkin nerokasta taideteosta erään vajan seinässä.

karhuvuori030

Julkaistu aiemmin Kaislatuuli -blogissa.

Karhuvuorella on myös komea kalliohakkaus, jonka kuvasta suuret kiitokset vast’ikään Suomen Rotkot kirjan julkaisseelle Tuomo Kesäläiselle.

karhuvuori-

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6694290 E 220396

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.