Jäppilänniemen rakokivi Imatralla

Tässä joku tovi sitten päätimme piipahtaa imatran Jäppilänniemessä. Paikkana se oli minulle entuudestaan tuntematon, mutta löytyihän se kohde kaikesta huolimatta.

rakokivi (1)

Kyseessä on aivan helkkarin suuri siirtolohkare, minkä jääkauden jäämassa on siirtänyt nykyiselle paikalleen. Kaiken hyvän lisäksi kivi on lohjennut kahtia ja muodostaa melko pitkän käytävän. Sitä pitkin itseäni hoikemmat mahtuvat kulkemaan kiven läpi toiselle suuaukolle.

rakokivi (4)

Minä tietysti jämähdin olutmahastani kiinni puolimatkassa kiven väliin ja asiantuntevia kommenttejahan tuosta joutui kuulemaan. Seuralainen olisi kuulemma päässyt kulkemaan hoikalla varrellaan kiven läpi, mutta kun joku tukki tien ja ohittaminen oli mahdotonta.

rakokivi (6)

Jos seuralainen olisi kurkannut ylöspäin, niin olisi saattanut jäädä häneltäkin vinoilut vähemmälle, koska kiven rakoseen päitten yläpuolelle oli kiilautunut lukuisia pienempiä kivenmurikoita. Minuahan ne ei toki huolettanut.

rakokivi (3)

Mielenkiintoinen episodi tähänkin kohteeseen liittyy, koska löysin kohteesta maininnan Imatran luonnonsuojeluselvityksestä. Siinä kerrotaan, että kivellä olisi muinaishistoriallinen merkitys, mutta asiantuntevasti jätetään mainitsematta että mikä se merkitys on kenties ollut.

Museoviraston mukaan Jäppilänniemestä, Immalanjärveen rajoittuvasta pellosta on löytynyt historiallisen ajan asuinpaikkaan viittaavia kivirakenteita ja paljon pienesineiden valmistukseen viittaavaa esineistöä, mm. kehäsolkia, kuviosormuksia ja vyönsolkia.

Vaikka historiaa ei olisikaan, niin Rakokivi on itsessäänkin mielenkiintoinen nähtävyys. Itse asiassa suosittelemme piipahtamaan paikan päällä, jos lähistölle vain osuu.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6786278 E 607397

Julkaistu aiemmin Willimiehen jäljillä -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.