Hyypiänmäen valtava lippaluola, Nurmijärvi

Nurmijärvi on tunnetumpi monesta muusta asiasta kuin siitä, että paikkakunnalla on keskisen Uudenmaan suurin luola. Sellaisesta sain kuitenkin muutama vuosi sitten vihiä ja eräänä alkukesän aurinkoisena päivänä lähdimme ottamaan asiasta selvää kolmen miehen retkikunnan voimin.

Sateella olisimme taatusti ajaneet niin lähelle koordinaatteja kuin mahdollista, mutta lämpenevässä aamussa päätimme jättää auton hyvän matkan päähän ison tien varteen. Siinä heitimme eväs- ja varustereput selkään ja aloimme astella kohti kartalle piirrettyä jyrkänteen kampaa. Kotvan matkaa kuljettuamme saavutimme sen pisteen, jonka jälkeen tietä pitkin ei enää lähemmäs päässyt. Oli loikattava tienposkeen ja siitä syvemmälle metsään. Ylävasemmalla siintänyt vuoren hahmo teki onneksi suunnassa pysymisestä helppoa. Niinpä saatoimme sen enemmittä suunnistamisitta kulkea suoraan perille. Toki metsätaivat kaatuneine puineen ja tiheikköineen teki kulkemisesta ajoittain hankalaa, mutta mitenkään ylivoimaiseksi ei ponnistusta voi luonnehtia.

Perillä vaiva sitten palkittiin. Ylhäällä rinteessä kohosi majesteettinen kallioseinämä, jonka juurella pienen porrastuksen kohdalla oli valtavan leveä lippaluola. Pituutt sille tuli päästä kymmeniä metrejä, varmasti hyvän matkaa yli 50 metriä. Korkeus vaihteli muutamasta metristä liki kymmeneen ja syvyyttäkin oli sen verran, että ihminen jäi myös sen rinnalla mitättömänkokoiseksi olennoksi. Lipan alla olisi pitänyt sateelta suojassa muutaman kymmentä jalkapallojoukkuetta.

 

Aikamme lipan alusta ihasteltuamme kipusimme rinteen alas. Läheisen pellon reunassa olleelle niitylle levitimme viltin, kaivoimme termarin esiin ja pistimme kahvitellen. Missään muualla ei sumppi maistu niin hyvältä kuin luonnonhelmassa. Lähistöltä löytyy myös toinen mielenkiintoinen kohde, Pirunkellari. Kahvittelun päälle päätimme käydä katsomassa, mitä se piti sisällään.

Kaikkinensa Hyypiänmäen luola on paikka, jota kannattaa tulla katsomaan vähän kauempaakin. Se on helppo löytää, suhteellisen helppo lähestyä ja näyttävä. Ainakin meidän odotuksemme se ylitti moninkertaisesti, vaikka hienoa paikkaa tiesimme odottaakin.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6699050 E 373887

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.