Fäbodan hiekkainen helmi Pietarsaaressa

Pietarsaari, tai paikkakuntalaisittain Jakobstad. Lähes 20 000 asukkaan idyllinen, ruotsinkielinen ja ruotsalaisvaikutteinen pikkukaupunki. He, jotka ovat kaupungista kuulleet tai siellä jopa käyneet, ovat harvemmin tietoisia Fäbodasta.

Fäboda on alue josta löytyy jokaiselle jotakin: retkeilyreittejä jopa 33 kilometriä, kaksi upeaa hiekkarantaa, kesäkahvila, hiekkadyynejä, sileitä rantakallioita, karavaanialue sekä arktinen museo Nanoq. Tämä kaikki vain 8 kilometrin päässä Pietarsaaren keskustasta!

Kesäkahvilan kalliomaisemia

Kesäkahvilan kalliomaisemia

Alueen rannoista tulee enemmän mieleen jokin rantalomakohde kuin tavalliset Suomen uimarannat, ellei näin huhtikuussa maassa olevaa lunta oteta huomioon. Laskeva aurinko lisää tunnelmaa painuessaan kauas horisontin taakse ja saa kiireisimmänkin kaverin pysähtymään…

Hiekkaiset polut

Hiekkaiset polut

Historia, kulttuuri ja luonto

Fäbodan historia on sidoksissa jääkauteen. Pietarsaaren alueella hiekkaa on runsaasti. Hiekka on peräisin mannerjäätikön sulamisvesien tuomasta maamassasta tai muinaisen meren aallokon huuhtomasta moreenista. Kukaan ei ilmeisesti tiedä varmasti.

Virallisen epävirallisia tulentekopaikkoja joka puolella

Virallisen epävirallisia tulentekopaikkoja joka puolella

Maankohoaminen vaikuttaa voimakkaasti maisemaan Pietarsaaren rannoilla. Vuosittain maa kohoaa lähes 1 senttimetrin, vesi vetäytyy ja uutta maata paljastuu. Kallioilla näkyy selkeästi viitteitä muinaisista jäämassoista. Vielä 500 vuotta sitten vesiraja meni paljon syvemmällä metsässä, jopa 4–5 metriä korkeammalla.

faboda-6

Noin 4 kilometrin päässä Pikkuhiekan rannalta Pörkenäsintien varressa sijaitsee Arktinen museo Nanoq. Sen on perustanut naparetkeilijä Pentti Kronqvist. Eskimokylän sammalkattoisista mökeistä tulee mieleen Taru sormusten herrasta -elokuvista tuttujen hobittien kolot.

Rannikolla tunnusomaiset huvilat ovat keskeisillä paikoilla Fäbodassa. Jokamiehenoikeuksilla alueella saa liikkua kohtuullisen vapaasti, kunhan ei ihan pihapiirissä pyöritä. Huviloissa näkyy Pohjanmaalle ominainen ruotsalaisvaikutteinen arkkitehtuuri.

Hiekkarannat

Fäbodasta löytyy 2 lähekkäin olevaa virallista uimarantaa, joihin pääsee autolla. Pohjoisempi Pikkuhiekka (Lillsand) ja eteläisempi Isohiekka (Storsand). Lisäksi alueella on muitakin pienempiä hiekkarantoja kun GoogleEarthilla aluetta katsoo, mutta taitavat olla yksityisomistuksessa.

Pikkuhiekka (Lillsand, pohjoisempi ranta, Googlemaps: Pikkuhiekantie 259, Pietarsaari) muistuttaa laguunia kaarevine rantoineen. Merinäköalat ovat upeat ja paikka on sen verran kaukana kaupungista, etteivät savupiiput ja tehtaiden äänet kuulu. Pimeällä paikka sopii tähtikuvaukseen tai muuten vain taivaan ihmettelyyn. Valosaastekartan mukaan merelle päin on oikein pimeää, joten tähdet erottuvat hyvin. Hiekan päättyessä alkavat upeat rantakalliot, joita voisi tutkia tuntikausia.

Karavaanialue

Karavaanialue

Rannasta katsottuna tien toisella puolella on pienimuotoinen karavaanialue. Telttapaikkoja en ainakaan huomannut, mutta toisaalta metsässä on hyvin tilaa.

Lillsand on laguunimainen ranta

Rannassa on myös kesäkahvila josta saa hampurilaisia ja limonaadia sekä kenttä rantalentopalloiluun. Hiekkaranta jatkuu kahvilan molemmin puolin.

Kesäkahvila Lillsandin rannan lähettyvillä

Kesäkahvila Lillsandin rannan lähettyvillä

Isohiekka (Storsand, eteläisempi ranta, Googlemaps: Storsandsvägen, Pietarsaari) on kaunis iso ranta, johon oman erikoisuutensa antaa hiekassa kiemurteleva metsäpuro. Purosta tuli mieleen Grand Canyon – Sama eroosioprosessi, mutta pienemmässä mittakaavassa ja nopeammalla tahdilla. Puron päätepysäkki muistutti suistoaluetta, jossa joki jakautuu useaksi pieneksi uomaksi. Todella kaunista!

Pietarsaaren Grand canyon

Pietarsaaren Grand canyon

Ainoa häiritsevä tekijä on läheisen huvilan hyvin selkeästi tontinrajat ilmoittava ”keep out / no tresspassing” -aita, joka rajaa rannasta noin puolet. En uskaltanut lähteä testaamaan onneani aidan toisella puolella, kun sen verran selkeät ohjeet aidassa annettiin. Aidasta kuva alla olevassa galleriassa.

Dyynien syntyminen

Dyynien syntyminen

Alueella näkee hyvin dyynien synnyn. Merestä vapautuva hiekka lentää tuulen mukana kauemmas ja alkaa kasautua dyyneiksi. Pian matalat kasvit valtaavat dyynit, joiden juuristo kiinnittää hiekan tiiviimmin paikalleen. Kohta ilmestyvät männyt ja lopuksi hiekka peittyy metsäksi, ja muistona näkyy enää kumpuileva maisema.

Luontopolut ja reitit

Alueelta löytyy polkuja ristiin rastiin. Talvella myös latureittejä. Varsinainen Fäboda-Pökernäsin vaellusreitti lähtee Pietarsaaren Ravirata-moottoriurheiluradan (Googlemaps: Fäbodantie 192, Pietarsaari) parkkipaikalta ja jatkuu Pörkenäsiin ja Svedjaan saakka. Ravirata ei näytä raviradalta ainakaan kauempaa ja parkkipaikka muistuttaa enemmän peltoa, joten älä ihmettele, jos ajat ensin ohi. Nanoq-museolta voi tarvittaessa palkata itselleen oppaan tai ainakin käydä kyselemässä lisätietoa. Reitti kiertää lenkin myötäpäivään ja palaa takaisin raviradalle.

Vaellusreitin parkki Fäbodan tien varressa.

Vaellusreitin parkki Fäbodan tien varressa.

Yhteensä pituutta kertyy 33 kilometriä ja matkan varrella on useampi laavu sekä ulkoilumaja, joissa voi maistella eväitä ja käristellä makkaroita. Reitti poikkeaa monessa kohtaa autotielle, joten koko matkaa ei tarvitse kerralla vaeltaa. Reitti on perustettu vuonna 1981 esittelemään luontoa ja ihmisen toimintaa alueella. Reitillä on 34 taulua, jossa eri kohteita esitellään. Talujen kohteina ovat muun muassa siirtolohkare, 120 vuotta vanha honka sekä muinaiset aaltojen huuhtomat kalliot.

Oikein kuivalla säällä selviää lenkkareilla, mutta välillä vastaan voi tulla hyvinkin vetisiä paikkoja. Suosittelen kumisaappaiden mukaan ottamista pidemmälle vaellukselle.

Geokätköilijöille Fäboda on kätköarkku. Alueelta löytyy lähemmäs 100 kätköä.

Metsän siimeksessä

Metsän siimeksessä

Itse valitsin vähän kevyemmän osuuden, eli Pikkuhiekan ja Isohiekan välisen polun. Jätin auton Pikkuhiekan parkkipaikalle ja suuntasin etelää kohti. Matka Isohiekalle ei ole kuin reilu kilometri, mutta tunnelmaan pääsee varmasti. Maasto on helppokulkuista ja polkuja menee rannassa useampi.

Leveäksi uurtuneen puron ylitys rannassa osoittautui yllättävän haastavaksi ilman kastumista, joten jouduin poikkeamaan hieman metsän puolelle, josta hypin puron yli. Lopuksi kömmin kallioiden kautta takaisin Pikkuhiekan rannalle. Hommaan ei mennyt yhteensä kuin vajaat kaksi tuntia. Haaveilen kuitenkin, että kesän saavuttua ehtisin ainakin osan pidemmästä reitistä kiertämään.

Epilogi

Lopuksi voin todeta, että Fäboda on kokonaisuudessaan viehättävä Pohjanmaan helmi, julkinen salaisuus ja rauhan tyyssija. Huomasin ainakin itse muistelevani kesää ja poistuin maisemista hymyssä suin. Ei voi kuin todeta, että kyllä Suomi on kaunis ja osaa yllättää monipuolisuudellaan. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Pikkuhiekan rannalla kannattaa käydä vaikka autolla, jos ei muuta ehdi.

Vääriä puita kuin lapissa

Vääriä puita kuin lapissa

Tekemistä riittää ja soveltuu koko perheen retkeilykohteeksi. Jokaiselle löytyy varmasti jotain kummasteltavaa ja ihmeteltävää. Reittejä on eri vaatimustasoon. Hiihtolatuja ei taida olla valaistuna, mutta muuten kuulopuheiden mukaan hyvää hiihtoaluetta. Virallisista tulentekopaikoista en löytänyt tarkempaa tietoa hiekkarannoilta, mutta vaellusreitillä on hyvä laavuverkosto. Rannasta löytyi betonisia ojarumpuja grillikäytössä ainakin Lillsandin puolelta. Esteettömiä reittejä alueella ei tietääkseni ole, mutta kahvilan ja Pikkuhiekan rannan läheisyydessä voi liikkua lastenrattaiden kanssa, kunhan ei mene liian lähelle kallion reunoja, jotka taittuvat kohti merta.

Kartta Pikkuhiekan parkkipaikalle | ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7067580 E 279815

Kartta vaellusreitin viralliselle parkkipaikalle

Alueeseen on helppo tutustua mm. GoogleMapsilla tai GoogleEarthilla.

Nanoq arktinen museo

Polut ja reitit kartalla PDF

Fäbodan kesäkahvila

4 replies
  1. Pasi Talvitie
    Pasi Talvitie says:

    Upea juttu! Fäbodalla on tullut kersana käytyä joka kesä, ja vielä nykyäänkin tulee muutaman vuoden välein poikettua. Perämeren rannikko on hiekkarantojen bongaajalle varsinainen paratiisi.

    Vastaa
  2. Karavaanari
    Karavaanari says:

    Tuo karavaanari alue on kausipaikkoja. Että jos joku muu haluais mennä Fäbodaan vaunoileen niin se ei onnistu ?

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.