Fongaamassa

Olimme jo useamman viikon ajan yrittäneet saada innokkaiden fongaajien kanssa sovitettua kalenterimme yhteen siten, että yhden illan mittainen tutustuminen tähän itselleni uuteen tapaan harrastaa kalastusta olisi mahdollinen. Vaikka tilanne näytti välillä jo hyvin toivottomalta, löytyi lopulta kaikille sopiva päivä.

Kellon ohitettua iltakahdeksan annoin peltihevoselleni pohkeita ja usutin sen kiitolaukkaan kohti Helsingin läntisiä vesialueita. Arvelin olevani viimeinen paikalle saapuja, mutta yllättäen sain astella tyhjälle rannalle. Suoritin tarkastussoiton – jospa olinkin ymmärtänyt selkeät koordinaatit täysin väärin. Vaan oikeassa paikassa olin ja paria minuuttia myöhemmin kohti marssi kolme reipasta kalamiestä. Kätten ravistelun jälkeen pudotin varmuuden vuoksi osan aukiunohtuneen reppuni sisällöstä maahan ja pikaisen noukkimisen jälkeen suuntasimme kohti arveltuja ottipaikkoja.

Kallioilla tuli vastaan polkupyörällä liikkunut kalamies, joka kertoi karkuuttaneensa taimenen. Hetken rupattelun jälkeen jatkoimme matkaa ja kohta olivat pyynnit jo vedessä. Vaikka sesonki oli jo reippaasti takana, kokeilimme tuolloin vielä lähestymässä olleeseen kalamaratoniin valmistavana toimenpiteenä, josko siian onginta olisi tulosta tuottava laji. Niin luikertelivat koukkuun pudotetut madot kohta Itämeren pohjassa kaloja härnäämässä.

fongaus (1)

Kauaa ei ensimmäisiä tärppejä tarvinnut odottaa. Siikoja ei rantaan asti tullut yhtään. Sen sijaan maihin nousi nopeaan tahtiin kolmea eri sorttia särkikaloja.

fongaus (3)

Loitompana osa seurueesta yritti yhyttää taimenta. Toiset virittelivät grilliä ja minä puolestani sain tutustua tarkemmin siihen, millaisilla koukuilla kalamaratonilla oli tarkoitus kolmisenkymmentä eri kalalajia ylös juksata. Melkoinen oli kokoero ankeriaalle ja tokoille tarkoitetuilla koukuilla.

fongaus (7)

Tuossa vaiheessa iltaa aurinko alkoi jo painumaan mailleen. Söimme rauhassa makkaraa ja kuuntelin hyväntuurisen seurueen keskinäisiä pohdintoja tulevasta kilpailusta, kalalajeista ja toisista joukkuesta. Jutustelun keskeytti hetkeksi komea hanhiparvi. Vielä tovin odoteltuamme hämärä oli kyllin voimakas. Oli aika kaivaa repuista esiin otsalamput ja siirtyä illan päälajin, eli lirkkimisen pariin.

Lirkkimisen idea on yksinkertaisuudessaan kahlata rantavedessä ja havaita otsalampun valon avulla kivien koloista esiin tulleen pikkukalat. Kun kala osuu silmiin, laitetaan sen suun eteen ohuen siiman päässä pienenpieni koukku, jossa on pienenpieni pala hoikasta lierosta. Jahka kala on saaliinsa nielaissut, nostetaan se vedestä ja todetaan lajipiste saaduksi.

fongaus (16)

Niin astahdin veteen ja napsautin otsalampun päälle. Mikä maisema pohjassa avautui! Sama rantakivikko, joka päivällä oli 10-30 sentin vedessä jotain tylsän ja huomaamattoman väliltä oli nyt kiehtova vedenalainen maailma, joka kuhisi elämää. Kiviä vasten erottui tuon tuosta kalojen hahmoja: tokkoja, kivinilkkoja, simppuja ja kiiskiä. Itse en ollut tokkoa nähnyt ennen kuin kuvista, mutta muutamaa kymmentä sekuntia myöhemmin moinen oli kädessäni. Tiedä sitten oliko hieta- vai liejutokko, mutta tokko kuitenkin. Heti perään ylös nousi kivinilkka – sekin ensimmäinen elämässäni. Vaikka kaloilla oli mittaa vain muutamia senttejä, niin jokaisen saaminen oli hieno elämys.

fongaus (15)

Pimeän ympäröimänä otsalampun valossa veteen aukeavan ikkunan intensiivinen tuijotus ja tapahtumien runsas määrä tekevät siitä yllättävän koukuttavan tavan kalastaa – jollain tapaa tuulastusta kiehtovuudessaan muistuttavan, mutta myös paljon sosiaalisemman ja hauskemman.

fongaus (18)

Illan saldoksi muodostui lopulta yhdeksän kalalajia. Lienee omien reissujeni ennätys. Vaan suurempi saalis oli kytemään jäänyt kiinnostus lajiin. Tämä ei ollut viimeinen kerta, kun olisin otsalampun kanssa lirkkimässä. Tiedä vaikka tulevana vuonna Retkipaikalla olisi oma joukkueensa Kalamaratonillakin. Jos utelialisuus lajia kohtaan heräsi, niin suosittelen lukemaan Juhan blogia ja tykkäämään Fongauksen Facebook-sivusta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.