Kaikkien aikojen haukireissu

Pitkän tiistain raadettuani saatoin hyvillä mielin karata keskiviikkona kaupungista jo hyvän aikaa ennen ruuhkia. Tämä jos mikä oli välttämätöntä, sillä Porkkalasta länteen odottivat oppaani paitse perusteellisesti tuntemat, myös vuolaasti kehumat kalavedet. Hauen kudusta oli sopivasti aikaa, joten kalat olivat sekä nälkäisiä että kylliksi rannan tuntumassa. Koko komeuden päälle sopivan tuulinen, pilvinen ja hivenen edellispäivistä jäähtynyt sää.

Merkit olivat jopa liian lupaavat. Suomalaisella mielenlaadulla se tarkoitti sitä, että tärppikin olisi ollut jo voitto. Sellaisen ensimmäinen spotti tarjosi n. 15 minuutin jälkeen Mikalle. Minun vuoroni oli hetkeä myöhemmin.

Toisessa pysähdys esitteli meille muutaman tärpin ja noin viiden kilon vonkaleen, joka päätti vain seurata viehettä turpansa visusti tukossa pitäen.

Neljäs paikka sitten räjäytti pankin. Tuuli kävi täydellisesti avoveteen puskevaa niemennokkaa reunustavaan kaislikkoon. Pian se alkoi tarjota teräviä tärppejä. Muutaman parikiloisen kalan jälkeen siimani päähän ilmestyi viiden kilon mörkö. Kuvauksen ja vapautuksen jälkeen väliin mahtui puolenkymmentä heittoa, kun vapa jytisi astetta jykevämmin. Taistelun jälkeen veneessä olivat sekä tyytyväinen kalamies että kahdeksan kilon hauki, joka sekin pääse takaisin äitinsä luo kasvamaan.

Pari heitto myöhemmin sitten oli aika tutustua mammaan. 40 sentin perukkeesta huolimatta tämä tuttavuus jäi muutamaan sekuntiin, jotka pitivät sisällä äkkipysähdyksen, nykäyksen ja katkipuraistun siiman. On siinä kalan suulla kokoa.

Menetyksestä sisuuntuneena iskin seuraavassa paikassa siiman päähän ahvenenvärisen suspin ja linkaisin ensimmäisen heiton menemään. Viisi sekuntia myöhemmin siiman päässä teutoi hauki, joka veneessä todettiin viiden kilon kalaksi. Seuraavalla heitolla sama toistui, joskin kala oli hivenen suurempi. Kolmannen heiton jälkeen alkoi naurattaa. Siiman päässä pärskytti jälleen hauenluikku ja kipparikin jo hieman ihmetteli touhun tehokkuutta. Tällä kertaa paino jäi tosin kahteen kiloon, mutta peräkkäisillä heitoilla saatujen haukien ennätys pomppasi osaltani kertalaakista yhdestä kolmeen.

Ahti soi antejaan vielä koko joukolla pienenmpiä haukia. Kaikkiaan veneessä kävi 8 kiloisen lisäksi 6 muuta yli 5 kg kalaa ja parikymmentä pienempää haukea. Ei ollenkaan hassumpi saldo viiteen tuntiin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.