Haapakosken Vuorinen eli Vuorisen luola Pieksämäellä

Suonenjoelta kotvan matkaa Pieksämäen suuntaan kannattaa poiketa valtaväylältä pienemmän tien vietäväksi. Sen varrelta voi nimittäin tarkkasilmäinen kulkija yhyttää ojanpenkkaan tökätyn luontopolkua osoittavan kyltin. Vaikka tienvarren maisema on lähinnä pusikkoa ja ryteikköä, niin kotvan kulkeminen palkitsee komeilla maisemilla.

Vaan pelkästään maisemiin ei tarvitse tyytyä. Kun vuoren sivuitse kiertää sen juurelle ja suuntaa rantaa pitkin jyrkänteen alle, löytyy edestä komea lippaluola, jonka juurella näyttää moni kulkija nuotiotakin pitäneen. Ja mikäs siinä on noissa maisemissa ollut paistatellessa. Murtuneet kalliomuodot ja kivipaadet vihjasivat myös mahdollisista muista luolamuodoista, mutta näyttävän kalliolipan kaverina ei sellaisia tässä paikassa ole.

Oma retkueemme löysi paikan geokätköä jahdattaessa. Kätkö jäi löytämättä, mutta upea maisema oli odotuksen ylittävä palkinto reissulle.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6927426 E 506774

4 replies
 1. Joonas Tuhkanen
  Joonas Tuhkanen says:

  Tämä on kyllä hieno paikka. Ja todellakin hieman hankalasti löydettävissä kun ei ole mitään kummempaa opastusta tienkään varressa.

  Vastaa
 2. Joonas Tuhkanen
  Joonas Tuhkanen says:

  Osaisitkos neuvoa missä tuo luola tarkalleen ottaen on kun olen käynyt vain tuossa jyrkänteen laidalla? Myös tuo luola näyttää hienolta.

  Vastaa
  • Huttusen Antti
   Huttusen Antti says:

   Luola on siinä jyrkänteen alla, olisiko n. puolessa välissä. Helpoiten pääsee, kun laskeutuu länsirinnettä alas ja lähtee rannan suuntaisesti sitten itään päin.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.