Tapaninajelu Susimäen luolalle Vehmersalmelle

Lähdin kinkun-sulattelu-Tapanin-ajelulle nuapurkuntaan Vehmersalmelle – tai Kuopijon kaapunkiahan se nykyään on. Tuppurinmäentie oli ihan sula mutta kurvattuani Vehmersalmentieltä Savulahdentielle totesin reissun olleen vikatikki. Tiet ol ihan niljakkaan nuljakat – muutaman sentin paksunen jiäkerros ol ihan märkä ja toella liukas. Tarkoitukseni oli kävästä Susimäen luolalla (kartta). Tänne on tultu niin perille mennään. Onneksi Savulahen- ja Haukijoentielle ol kylvetty sepeliä.

Mitenhän Saitankankaantie? Onneksi sillekin oli kylvetty hiekkaa. Loppumatka mettäautotietä olikin kielkeskellä ajamista. Perille ol pari kertaa menty autolla ja urat oli ihan jiässä – muu osa lumessa tai paljaana. Mietin että jos piäsen ylös mäelle niin miten luistellaan alas?

No, sain auton parkkiin tien käännölle Susimäen rinteeseen. Tieltä ol reilun parin saan metrin matka luolalle rinteen reunaan pitkin. Puolvälissä mäen päältä kuului lirinää ja lorinaa. Päätin tutkia iänen aiheuttajan paluumatkalla.

Luola löytyi helposti.

Susimäen luola.

Susimäen luola.

Luola (5 m x 2-3,5 m x 0,7-1,3 m) on syntynyt porfyyrigraniittipaaden (10 m x 5 -6 m x 2-3,5 m) jäätyä koholle kallion ja muutamien pienempien lohkareiden varaan.

luola susimäellä 2

Molemmilta reunoilta pääsi sisään. Kallioseinä oli osittain jiän peitossa.

luola susimäellä 3

Lattia osin kalliota, moreenia ja lohkareikkoa. Perälle oli kertynyt lätäkkö. Ei näillä keleillä kovin kuiva, mutta varsin tilava savolaeseksi luolaksi.

Paluumatkalla selvisi lorinan aiheuttaja. Kymmen metrisen ja kolomisen metriä korkeen vinoseinämän väleistä lorotti vettä (kartta).

luola susimäellä 5

Harvahampainen irvileeka.

Kovilla pakkasilla vois olla jiäpuikkobongarin kuvauspaikka. Puikkoaian taakse vois jiähä immeisen mentävä tila.

Selvisin Pikku-Pösöllä liukkaat mäet moottorilla jarrutellen, mutta Pirunpesän luola Suoniementien piässä jäi kokematta. Tien ensimmäisen parin saan metrin matkalla oli niin monta ojaan luisumisjäläkee että käännyin takasin ja päätin jättää sen ens kesälle.

Paluumatkalla kurkkasin kartalta löytyneen kiärmekuusimerkinnän Vehmersalmentien varresta (kartta). Ei siinä mitään kuusta näkynyt – raivattua vesakkoa ja muutama normaali kuusi. Missähän kiärmekuusi – vaiko turha merkintä?

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6963886 E 553243

Julkaistu aiemmin Leppävirtaa-blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.