Suomen huipulla

Ylä-Lapissa autoilu saa aivan uuden merkityksen. Pitkät välimatkat paikasta toiseen aiheuttavat sen, että jos ei äärettömästi rakasta suunnitella kulkemisiaan ja matkustusta kerran päivässä toiseen suuntaan kulkevan linja-auton mukaan, oma auto on hankittava. Ylä-Lapissa autoilussa on kumminkin se hyvä puoli, että auton ikkunasta jaksaa katsella ulos. Maisemat teiden varsilla ovat upeat, ja reittivalinnoilla niihinkin saa vaihtelevuutta. Se, että ajaakin 50 kilometriä pitemmän lenkin maisemien takia ei ole juuri mitään. Tai ainakhaan mien piä juuri minhään, niinko meilä Pellossa sanothaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teiden varsilta löytyy useita hienoja kohteita, joissa mielellään oikoo koipiaan pitkän ajon jälkeen, ja ovat jo siinä nähtävyytenä, mutta pienellä reippailulla näkee kaiken hyvän päälle vielä vähän lisää. Ja mikäs sen mainiompi idea, kuin pysäyttää pitkä ajomatka hetkeksi ja nauttia retkestä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielestäni Suomen kaunein tienpätkä löytyy aivan pohjoisimmasta kolkasta Suomea, Utsjoelta. Tarkemmin sanottuna Nuorgamista, pohjoisimmasta kylästä, jossa sijaitsee myös Euroopan Unionin pohjoisin piste. Nuorgamista lähtee tie kohti kaakkoa, ja se vie Pulmankijärvelle. Muinoin, kun Jäämeri oli vielä suurempi, nykyisen Pulmankijärven kohdalla oli vuono. Maankohoamisen seurauksena vuonosta tuli järvi, ja hyvin omalaatuinen sellainen.  Järven ympäristö on kasvilajistoltaan ainutlaatuista, ja järvessä elää merilajina tunnettu kampela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tien kohoaa Nuorgamista lähdettäessä nopeasti tunturiin, ja matka Pulmankijärven rantaan asti taitetaan komeassa tunturiylängössä. Tie on kapea, mutta hitaasti ajaminen ei haittaa – voi turvallisesti katsella maisemia. Tie vie Pulmankijärven rantaa pitkin sen toiseen päähän, josta lähtee retkeilyreitti Sevettijärvelle. Itse kävin vain omalla reissullani ajelemassa ja ihastelemassa järveä, sekä yllättäen poimimassa variksenmarjoja mehua varten. Rinteessä kasvoi suuria, pohjoista lajiketta olevia marjoja, joista tuli hyvää mehua.

Noin kilometrin päästä Nuorgamin kylästä lähtee merkitty reitti, Skaidijärven polku. Polku on helppokulkuinen ja helpostitavoitettavissa, joten siitä ohiautoillessa ei oikeastaan ole olemassa tekosyitä jättää reittiä kävelemättä. Reitti lähtee moottorikelkkauran portilta (siis kierrettäessä rengaslenkki myötäpäivään) ja kulkee kohti Skaidijärveä, jossa on Metsähallituksen huoltama kota ja tulipaikka.

Skaidijärveltä ei tarvitse kävellä samaa polkua pitkin takaisin vaan voi kiertää Isonkivenvaaran kautta takaisin. Isonkivenvaarassa on erityinen paikka, istumakivi, jossa on ammoisista ajoista lähtien levähdetty judattaessa etelästä pohjoiseen tai toisinpäin. Isonkivenvaarassa reitti ylittää Pulmankijärven tien ja kiertaa tien toista puolta takaisin parkkipaikalle. Maisemat polulta ovat komeat. Onneksi sattui selkeä keli, näkyvyyttä oli pitkälle. Meriitti ”Norjaan asti” ei taida olla kovin hyvä, sillä valtakunnan raja on koko ajan muutaman kilometrin päässä. Tenojokilaaksoon näkyy komeasti tunturiylängöltä.

Pulmankijärven tien varressa on myös kivistä tehty taideteos ”Tenoonmenijä”. Se on Nuorgamin koululaisten toteuttama ympäristöteos, jossa kivet on ladottu veneen muotoon. Teos sopii ympäristöönsä erinomaisesti, mutta ilman sitäkin Skaidijärven polku ja Pulmankijärven tie ovat ehdottomia helmiä helposti saavutettavissa maisemissa.  Tai no, helposti heti, kun olet saapunut Utsjoelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7773824 E 533404

2 replies
  1. Ninni Suontama
    Ninni Suontama says:

    Vau mitä maisemia! Olin viime kesänä Kilpisjärvellä Haltille vaeltamassa ja nyt ois kova polte päästä uudestaan vaeltamaan jonnekin. Mielellään Lappiin,sillä rakastan mäkiä ja tuntureita. Ongelma on se, että mulla ei oo oikeen kavereita, jotka ois vaeltamisesta innostuneita. Yksinkään ei ihan viitti lähteä, kun oon 18-vee tyttö. Ois mukava saada matkaseuraa vaellukselle, joten jos joku tietää viikon 43 aikoihin Lappiin vaeltamaan meneviä, olis kiva saada kuulla. Asun Etelä-Suomessa, joten mahdollinen kimppakyyti tois helpotusta matkakuluihin.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.